A 7 legjobb fényvédő tipp a szép bőrért

2016. április 11.
Mivel 80 százalékban a bőröregedésért a napsugárzás felelős, nagyon fontos, hogy megfelelően figyeljünk a fényvédelemre. Ebben segít most nektek Tajti Ildi, a Tindigo szépségbloggere!

A napsugárzás a ráncok mellett hozzájárul számos egyéb bőrproblémához, így tág pórusok, napfoltok, májfoltok, ahogyan nem véletlen a „naptól cserzett” kifejezés sem. A legsúlyosabb, hogy karcinogén vagyis rákkeltő hatása van. Azonban, ha tudjuk, hogyan válasszunk fényvédőt és hogyan használjuk azt helyesen, mindezen problémákat megelőzhetjük.


Fotó: Profimédia Red Dot

1. Létezik kémiai és fizikai fényvédő.

2. A fizikia fényvédőben cink-oxid vagy/és titanium-dioxid van, ami a bőrön marad, nem szívódik fel, és ez veri vissza a fényt. Előnye, hogy nagyon kíméletes. Rosaceás, érzékeny bőrűeknek, kisbabáknak kifejezetten ez ajánlott. Hátránya, hogy gyakran fehérre meszel, valamint sok közülük nem vízálló, de jó tudni, hogy léteznek olyanok is, melyek maradéktalanul eldolgozhatóak és vízállóak. Fél éves kortól kezdve lehet használni fizikai fényvédőt. A fizikai fényvédő a bőrön marad, így ez leginkább dörzsölés és izzadás hatására jön le. Fontos, hogy újrakenjük napközben.

3. A kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe, és elnyelik a napsugarat és ezáltal semlegesítik. A nap hatására lebomlanak, ezért van rájuk írva, hogy két óránként újra kell kenni. Előnye, hogy sok vízálló fényvédő van köztük, és általában kellemesebb viselet, mint a fizikai. A kémiai fényvédőt negyed órával azelőtt kell felkenni, hogy napra mennétek. Ennyi idő kell neki, hogy aktiválódjon a hatása. A kémiai fényvédő kb. 2 óra napsugárzás hatására bomlik le, ekkor kell mindenképpen újrakenni. Vízben ez az idő lecsökken, a legtöbb gyártó ez esetben 80 perc után javasolja az újrakenést. Érzékeny bőrűeket irritálhat. Gyakori probléma vele, hogy az arcbőrön használva a szemet irritálja, könnyezik tőle a szem. Ha ilyet tapasztalnánk egy fényvédőtől, váltsunk fizikai fényvédelemre.

4. Egy SPF 30 96,6%, egy SPF 50 98%-át szűri ki az UVB sugárzásnak, tehát szinte mindegy, melyiket vesszük. Ahhoz, hogy ezt az elvi védelmet megkapjuk, kb. 1,2 grammot kéne az arcra, és 30 grammot kéne a testre felkenni. Ennyit senki se használ el, de legalább törekedjünk rá, hogy vastagon kenjük. Ráadásul a legtöbben nem is kenik időben újra, így akár egy 50 SPF naptejjel is megéghetünk, ha nem megfelelően használjuk.

5. SPF tartalmú alapozóból és púderből túl keveset használunk ahhoz, hogy a gyakorlatban is legyen fényvédő hatásuk, ezért sose szabad rájuk bízni a fényvédelmet.

6. Kerüljük a parfümöt és a denat. alkoholt (denaturált szesz) a fényvédőkben. Irritáló összetevők, melyek árthatnak bőrünknek.

7. A barnulás már a bőrkárosodás jele, és az egyetlen biztonságos barnulás az önbarnító kozmetikumok használata.