Így együnk a szép mellekért!

2016. május 05.
Mellünk egészségének és feszességének megőrzéséhez nem elég a helyes testtartás, a sportolás, a megfelelő méretű melltartó használata, a folyadékegyensúly megtartása, vagy a speciális szépítő kúrák. Az említett tényezők a változatos étkezéssel együtt érik el hatásukat.


Profimedia – Red Dot

A tudatos táplálkozás első és legfontosabb szabálya a tájékozottság. Rengeteg jófajta vitaminból, ásványi anyagokból válogathatunk, ami sokaknak nem könnyű feladat. Bemutatjuk a tápanyagban gazdag mellszépítő étrend alapjait!

ABC sorrendben

Úton útfélen rózsaszín virágban pompázó cseresznyefákba botlunk, de a romantikus látvány mellett rendkívül hasznos a fa termése is: a cseresznyében található A-vitamin biztosítja a mellkasi izom, a tartóizom, valamint a bőr feszességét. Ezen kívül csökkenti a cellulitisz kialakulásának lehetőségét, és segíti a toxinok kiürülését a szervezetből. Megtalálható még a sárgabarackban, az áfonyában, a grapefruitban és a görögdinnyében, de ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, mint például káposzta, paradicsom, sárgarépa, fejes saláta.

Sejtmegújuláshoz, vörös-és fehérvérsejtek képzéséhez, a zsír és kötőszövet rugalmasságához fogyasszunk B12, valamint B9-vitamint, vagyis folsavat. Ha a piacon járunk, akkor tegyük bele bátran a kosárba a spenótot, a sóskát, a zöldpaprikát és a brokkolit, a pékségben pedig válasszuk a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut. Azonban jó, ha tudjuk, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátlók, az alkohol, és néhány gyógyszer akadályozza a folsav felszívódását.
B12-vitamint kizárólag az állati eredetű táplálékok tartalmaznak, mint például a hal, a tojás, a belsőségek, a hús, a tej és a tejtermékek, ezért a szigorú vegetáriánus étrenden élőknek figyelniük kell az említett vitamin pótlására.

A bőr hamvasságát segíti a C-vitamin, amit megtalálunk a citrusfélékben, az almában, a körtében, a zellerben, a petrezselyemben, a fekete ribizliben, és a növényi csírákban.

Ősi ellenségünknek, a szabadgyöknek, méltó ellenfele az öregedést gátló E-vitamin. Antioxidáns hatása mellett kedvezően befolyásolja a hormonegyensúlyt. Hatását intenzívebben fejti ki, ha más vitaminokkal együtt fogyasztjuk (pl: A és C-vitamin, szelén).

Legfontosabb forrása a napraforgó-, a kukorica- és az olívaolaj, de nyugodtan rágcsálhatunk mandulát, mogyorót, diót vagy pisztáciát, hiszen ezekben is megtalálható bőven.

Egy kis kémia

Nőiességünk legszembetűnőbb testrészében zajló kémiai folyamatok zavartalan működését segítik a cink, a mangán, a kálium, a szelén, a szilícium, a nátrium és a flavonidok. Friss és párolt zöldségekben, halfélékben, aszalt gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, étcsokiban, vörösborban, teában gazdagon megtalálhatóak ezek az ásványi anyagok és nyomelemek.

A női növények (görögszéna, zsálya, komló, lucerna és poloskavész) nagy mennyiségben tartalmaznak együttesen ásványi anyagokat és vitaminokat. A bennük lévő növényi ösztrogén a mell kerekded formáját segít megőrizni.

Kebelbarát zsírsavak

A bőr nedvességtartalmának megőrzéséért két esszenciális zsírsav felel: az omega-3 és az omega-6. Előbbit a búzacsíra, a hántolatlan gabonamagvak, a csukamájolaj és a hidegen sajtolt növényi olajok, mint például szója, kukorica, len, ligetszépe,borágó tartalmazza, utóbbit leginkább a halolaj.

Izomtan dióhéjban

Kizárólag a bimbóudvar és a mellbimbó rendelkezik saját izomzattal, amely szexuális inger vagy hideg hatására megkeményedik, de más funkciót nem lát el.  A mellkasi izmok, a tartóizmok és a bőrszövet felelnek a tartásért, rugalmasságáért pedig a zsír és a kötőszövetek.

Felhasznált irodalom: Jordina Casademunt Az egészséges és szép mell