Alapszabályok az alapozóválasztáshoz

2016. november 04.
Előző írásában Páll Adrienn szépségbloggerünk a bőrtípusnak megfelelő arcápolási termékek fontosságáról mesélt nektek. Most következzenek az alapozók és korrektorok!

Trendi alapozás?

Sokan kérdezitek tőlem, hogy mostanában milyen smink a legdivatosabb, mitől lesz valaki modern a megjelenésében. A divat eklektikusabb, mint valaha. Az individualizáció rengeteg trendirányzatot hívott életre, ezért sokkal nehezebb erre a kérdésre válaszolni, mint például a 90-es években, amikor is a topmodellek kiegyensúlyozott natúr színekkel elkészített 3D-s sminkjét utánozta mindenki.

Modern alapozók = hibátlan bőr

Egy dologban viszont határozott a válaszom: az pedig a tökéletes bőrkép fontossága. A „mai” bőr úgy makulátlan, hogy nincs túlterhelve alapozóval, ellenben a fénye és a textúrája is egy vitális, hidratált, krémesen csillogó hatást mutat. A magazinok utómunkázott modell-fotói feladták a leckét a kozmetikai cégeknek. Mindenki csodás bőrt szeretne, ezért az alapozók fantasztikus metamorfózison mentek át az elmúlt években. A bőrhibák eltűntetése már nemcsak az anyag vastagságán múlik, hanem a pigmentációs összetételén, és olyan kozmetikai részecskéken, melyek manipulálják a fényhatásokat. A bőr egyenetlenségeit szilikonnal töltik ki, mely az alapozókba már szintén be van építve. A napvédelem (SPF) is elengedhetetlen ezeknél a bázis-termékeknél. A modern alapozók nyáron is hordhatók, nem tömítik el a pórusokat és nem égnek bele a bőrbe.

Mégis hogyan válasszunk alapozót magunknak?

A legfontosabb szempont a választásnál az, hogy milyen a bőrtípusunknak legmegfelelőbb termék. Tudnunk kell, hogy normál, vízhiányos, olajos, zsírszegény, vegyes, vagy éppen érzékeny–e a bőrtípusunk.  Amennyiben a kifényesedést szeretnénk orvosolni, mely az olajos vagy vegyes bőrűeknek szokott problémát okozni, matt textúrájú terméket érdemes választanunk. Ezeknél a folyékony alapozóknál a púder bele van építve az anyagba, így sok esetben nem is kell külön púdereznünk. Amennyiben vízhiányos, vagy zsírszegény bőrünk van, a legjobbak a hidratáló jellegű alapozók, melyekre a krémes, enyhén szatén fényhatás jellemző. Ezeknél a bőrtípusoknál a mai divatos bőrkép nem is igényli a púderes fixálást. A nagyobb bőrhibák eltűntetésére (pattanások, elszíneződések) érdemes csak helyileg a bőrtónusunkkal megegyező magas fedésű korrektort használni. Ezzel a módszerrel a bőrünk szellős marad és elkerüljük a vakolt hatást.

Munkám során a legtöbbet a vegyes típussal találkozom, ahol egyszerre hámlik és zsírosodik a bőr. Az egyik tünetet a vízhiány okozza, a másikat a faggyú túltermelés. Ezt a bőrtípust minimum egyszer a héten radírozni kell, de, ha indokolt, lehet többször is. Szép alapozást hámlós bőrfelszínen még egy sminkesnek is kihívás véghez vinni. A bőrt extrán hidratálni kell és az olajos részeket helyileg púderrel fixálni.

Neked milyen tónusú a bőröd?

A másik fontos szempont az alapozó kiválasztásánál a helyes szín. Kérdés, hogy a bőrünk aranyba hajló, vagy rózsás? Világos, közép-, vagy kreol árnyalatú? A terméket sosem a kézfejünkön teszteljük! A áll vonalára kenjük fel az alapozót és hagyjuk egy fél percig rajta, hogy be tudjon épülni a bőrünkbe. Amennyiben nem látjuk a helyét, azaz beleolvad a környezetébe, rendben van a szín. Ha kiszürkül világos, ha narancsossá válik sötét a bőrtónusunkhoz. Érdemes próbát tenni az üzletben, majd kimenni szabad ég alá, és ott megnézni az eredményt. Egy jó alapozó nagy kincs, ne kapkodj a választással!

A szemkörnyékre az alapozó mellett korrektorra is szükség van. A korrektornak a szemkörnyéki karika színétől kell egy árnyalattal világosabbnak lennie, nem az alapozóétól. Sokszor egy túl világos korrektor rosszabbat tesz, mintha nem lenne rajtad egyáltalán. (Panda mackó szemek.) Amennyiben az elszíneződés nagyon jellegzetes, ne bízd a véletlenre, kérj sminkes segítséget! Megéri.