Digitális forradalom a fürdőszobában

2017. szeptember 15.
Az emberek a világ minden sarkában megszállottan ápolják és őrzik a szépségüket, rengeteg pénzt adnak ki egy-egy ígéretes szérumért, hatásos kapszuláért. Egész biztosan vevők leszünk a jövő kozmetikai újdonságaira is. Talán még a sminkünket és a frizuránkat is képesek leszünk robotokra bízni?

Ha belegondolunk, a fürdőszobák már ma sem a hagyományos kád-mosdó-tükör összeállítást jelentik, ami hosszú évtizedekig tartotta magát a lakberendezésben. Egyre többet tud a zuhanyzónk, a vízcsapunk, szabályozható a padlófűtés és különleges felülete van a csempének. A jövőbe látók pedig azt mondják, hogy a fürdőszoba komoly átváltozása még csak ezután következik, okostükörtől az okoskeféig számtalan újdonsággal. A jövendőmondóknak persze elég csak évről évre végignézni a technológiai vásárokon, kiállításokon bemutatkozó találmányokat és fejlesztéseket. Van közülük olyan, amelyre még várnunk kell egy keveset, de akad olyan csoda is, amely mostanában kerül a boltokba.

Ilyen például a Kérastase Hair Coach nevű okoshajkefe, ami természetesen azt ígéri, hogy mindig ragyogó (állapotban) lehet majd a hajkoronánk. A kefe adatokat gyűjt a hajszálak felszínéről, szárazságáról, töredezettségéről, miközben figyelembe veszi az aktuális időjárást vagy az UV-sugárzást is. Az adatokat eljuttatja a telefonunkra, egy app elemzi őket, és már érkezik is a javaslat, mit tegyünk aznap a hajunkkal, hogy megőrizhessük a tökéletes állagát és formáját. Sőt a hajkefe ránk szól, ha nem megfelelő technikával fésülködünk.

Ami az okostükröt illeti, a hozzá csatlakozó szekrény tartalmát monitorozza majd, értesít, ha fogytán van vagy megromlani készül egy készítményünk. Nem mintha a krémekért feltétlenül a boltba vagy a patikába kellene szaladnunk, otthoni, a kapszulás kávéfőző gépekhez hasonlatos keverők készíthetik majd el a személyre szabott, legjobb összetételű, egyporciós kozmetikumokat aznapra. A tükör pedig valójában egy érintőképernyő lesz, és ha bármi kételyünk támad szépítkezés (vagy éppen borotválkozás) közben, már kereshetjük is rajta a megfelelő bemutató videót, ami a saját arcunk képe mellett segítségül feltűnik.

A tükör olyan okos lesz, hogy a kinti hőmérsékletnek, páratartalomnak, napfénynek leginkább megfelelő mennyiségű és fajtájú kozmetikumokat javasolja majd nekünk, és a rúzzsal sem nyúlhatunk többé mellé, pillanatok alatt kiderül a ruhánk színéhez leginkább harmonizáló – tudományos módszerrel kiszámított – árnyalat. A legvadabb elképzelés vélhetően a kozmetikus robot. Ahogy néhány évtizede elképzelhetetlen volt a konyhai habverő vagy fagylaltkészítő gép, úgy ma még nehéz elképzelni, de hétköznapi vagy épp ünnepi megjelenésünk kialakítását hamarosan állítólag a sminkelés és a frizurakészítés mozdulatait tökéletesen ismerő robotokra bízhatjuk.

A teljes cikket keresd a Marie Claire Beauty Extra mellékletében!

Fotó: Dexigner/Kerasté Hair Coach