Erzsébet királynő le is mond a szőrméről, meg nem is

2019. november 11.
II. Erzsébet angol királynő csak műszőrmét visel a jövőben, legalábbis ha új ruhára lesz szüksége. De mennyi új ruhát vásárol tulajdonképpen a 93 éves királyi felség?

Nem vásárol többé olyan ruhát II. Erzsébet angol királynő, melyen – akár csak díszítésként is – valódi szőrme található, árulta el a királynő főöltöztetője. Ám őfelsége még nem áll készen arra, hogy az eddigi kedvenc szőrmés darabjaitól megváljon.

“Ha őfelségének idén télen a különösen hideg időben kell eleget tennie valamilyen kötelezettségének, műszőrmével gondoskodunk róla, hogy ne fázzon” – írta Angela Kelly, a királynő főöltöztetője és személyes tanácsadója The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe (Az érme másik oldala: a királynő, az öltöztető és a ruhatár) című könyvében.


Ez rendkívül nagy lépés és rendkívül példamutató. Ám a Buckingham Palota úgy nyilatkozott, hogy II. Erzsébet továbbra is valódi szőrme ruháit viseli majd, ha meg kell jelennie valahol a tél folyamán. “Nem állítottunk olyat, hogy őfelsége minden már meglévő szőrme ruhadarabját lecseréljük, vagy hogy nem viseli őket többé – áll a palota nyilatkozatában. – A királynő továbbra is hordja már meglévő ruháit. Ám ha új öltözetre lesz szüksége, a valódi szőrmét műszőrmével helyettesítik.”

Nem árt elgondolkodni a két nyilatkozat közötti különbségen. Először is, felmerül a kérdés: mennyi új ruhára van szüksége valójában a 93 éves királynőnek? Azt persze el kell ismerni, hogy a szándék is rendkívül fontos. “Erzsébet királynő döntése, hogy áttér a műszőrmére, teljesen összhangban van a brit közvélemény jelenlegi hangulatával – jelentette ki Claire Bass, a Human Society International jótékonysági szervezet vezetője. – Ha egy állam feje ilyen erőteljes üzenetet küld, hogy a szőrme nem divat és nem tartozik a brit imidzshez, az nagyon fontos.” A jótékonysági szervezet egyúttal felhívta a brit kormány figyelmét is arra, hogy legyen példa számukra a királynő, és tegyék az Egyesült Királyságot az első olyan országgá a világon, ahol betiltják az állati szőrmével való kereskedést.

Fotó: Getty Images