Vilmos herceg forradalmi változást tervez, ha trónra lép – több száz éves hagyomány érhet véget

2024. szeptember 05.
Vilmos herceg nagy változást tervez, a brit uralkodók egy fontos hagyományával kíván szakítani állítólag, amikor trónra lép. Úgy véli, eljött az ideje a modernizációnak.
Vilmos herceg, változás, brit uralkodók

Vilmos herceg, a brit trón várományosa állítólag olyan változtatáson gondolkodik, amely alapjaiban rengetné meg az ország évszázados hagyományait. Ha király lesz, eltörölheti ugyanis az Anglikán Egyházzal szoros kapcsolatban álló koronázási vallási esküket, ezzel pedig egy új korszakot nyithatna a monarchia történetében.

A brit uralkodók évszázadok óta a „Hit védelmezője” cím birtokosai, koronázásukkor pedig esküt tesznek a Bibliára, hogy védelmezik az Anglikán Egyházat. Károly király szintén megerősítette ezt a vallási elkötelezettséget saját megkoronázásakor, amely egy egészen 1534-ig visszanyúló, VIII. Henrik által elindított hagyományhoz köthető. Azóta minden brit uralkodó ezt a vallási szerepet is betölti, amely egyúttal biztosítja a protestáns utódlást is.

Vilmos herceg változtatni kíván a hagyományokon

Vilmos herceg változtatni kíván a hagyományokon

Vilmos herceg azonban a modernizáció jegyében eltörölné ezt a vallási esküt, jelentős változásokat idézve elő ezzel nem csupán az egyház, de az egész monarchia jövőjében. A 2021-es népszámlálás adatai szerint a keresztények aránya Angliában és Walesben 50% alá csökkent, ami sokak szerint kérdésessé teszi az Anglikán Egyház hivatalos állami szerepét, ez az oka a lehetséges változtatásnak. Stephen Evans, a National Secular Society vezetője szerint például „abszurd”, hogy a monarchia továbbra is fenntartja ezt a kapcsolatot. Ugyanakkor ha Vilmos herceg megszakítja a monarchia és az egyház közötti hagyományos viszonyt, az mindkét intézmény számára jelentős kihívásokat hozhat, hiszen az egyház és a monarchia története szorosan összefonódik, így a vallási eskü eltörlése még a brit királyság stabilitását is megrengethetné sokak szerint.

Forrás: Mirror, Fotó: GettyImages

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés