Hagyományos technikák és modern megoldások – interjú Zachar Vktóriával

2015. május 18.
A hagyományos technikák és a modern fogások jellemzik Zachar Viktória különleges textileit. A BKF Divat -és textiltervezés mesterszakának fiatal tehetségének munkáin geometrikus formák és vibráló színek járnak táncot a különféle anyagokban.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?

A textilen belül rengetek kísérletezésre van lehetőség. Szeretek alternatív anyagokkal dolgozni és különböző technikákat kipróbálni, új felhasználási lehetőségeket keresni. Nagyon izgalmasnak tartom a tradicionális technikák és a nem feltétlenül odaillő anyagok kombinálását.

Miért ezt a szakot választottad?

Mindenképpen szerettem volna folytatni a tanulmányaimat a BA diploma után, természetesen ezen a területen. Mivel éppen indult is Divat- és Textiltervezés mesterszak a BKF-en, nem volt kérdéses, hogy ide jövök.

Mi inspirál?

Inspirációim a munkáim során jellemzően a természetből, az építészetből a képzőművészetből származnak. De szívesen nyúlok különböző struktúrákhoz, szerkezetekhez is.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

Szeretnék a végzettségemnek megfelelően a textillel foglalkozni, ezen belül több terület is érdekel.

VIKTÓRIA KEDVENC FŐISKOLAI MUNKÁI:

MODULAR ROOM DIVIDER

Diplomamunkám egy moduláris térelválasztó, amely könnyen összeállítható és variálható. Soronként bővíthető rendszerének, kialakítása során a szövött és kötött anyagok csomóponti megoldásait vettem alapul. Alapelememként a kötés szerkezetéből kiindulva tervezett geometrikusformákat választottam. A szerkezet már eleve ad mintázatot, de különböző formájú elemek variálásával plusz mintázat adható felületnek. Ezért használtam három féle mintázatú elemet, ezeket variáltam. Valamint 1,5mm vastag opál fóliát kombináltam 1mm vastag átlátszó fóliával. Ezek kicsit megtörik a mintát a térelválasztó felületén, az anyagválasztásnak és a mintázatnak köszönhetően a szerkezet különleges árny mintát vetít a falra.

PIKNIK SZŐNYEG

Az egyik másodéves feladatunk a tradicionális szőnyegszövési technikák megismerése után a szőnyegtervezés volt. Hagyományos szőnyegszövő területek feldolgozása, kutatása volt az első lépés. Ezután felületeket, szerkezeteket kellett gyűjtenünk a környezetünkből. Én a városban fotózott épületeimet kezdtem el számítógépen átdolgozni. Több terv készült el, mire megtaláltam a megfelelőt. Végül élénk színeket használtam, fekete alapon, a nagyobb kontraszt elérése érdekében. A kivitelezéshez hagyományos kilim szőnyegszövési technikákat használtam. 

MINTATERVEZÉS

Nyomott mintatervezéssel idén a mesterképzés első félévében nyílt alkalmam komolyabban foglalkozni. A lakóhelyünk népcsoportjainak mintakincsét feldolgozva kellett kiválasztanunk egy motívumot, amelyből később saját mintát készítettünk. Én a palóc fafaragásokból inspirálódtam, ahol gyakran ábrázoltak csatajelenteket, menetelő huszárokat bútorokon. A motívum kiválasztása után rajzi eszközökkel dolgoztuk át, frottázsolással és monotípiázással készítettem felületeket, melyeket számítógépen alakítottam tovább mintává. Az így készült mintákat világítottuk le szitára és nyomtuk meg az anyagokat. Több fekete-fehér raport és kolorit is készült belőle.

SPINE

Az egyik friss feladatom volt a V. Textiltriennáléra való tervezés, amelynek témája az imágó. A fogalom meghatározásával, értelmezésével kezdtem a tervezést. Az imágó latin kifejezés, jelentése általánosságban ábrázolás, ábra, képmás. A biológiában a rovarok utolsó fejlődési fázisaként, a bábból való kilépési szakaszként, a teljes átalakulásként értelmezhető. Ezek alapján engem leginkább a fejlődés inspirált, azon belül is az ember fejlődése. Így kezdtem a gerincoszloppal foglalkozni, papír maketteket, struktúrákat készítettem. A kész tárgy egy elemekből, ritmusosan növekvő szalag lett. A tárgy hossza 130cm befoglaló formája 40x40cm, anyaga 0,8 mm-es műanyag lap.

Nyertes pályamunkája: MOTH. MODULAR CARPETA lepkék szárnyát borító mikroszkopikus méretű pikkelyek inspirálták ezt a moduláris rendszert, az alkotó a szövött és kötött anyag szerkezete nagyította fel, majd ültette át geometrikus formákra. Egy egysége külön mozgatható fülekből és az őket összekötő sávból áll. Ezek sorosan kapcsolhatók egymáshoz, láncszemekként egymásba fűzhetők. A szerkezet különböző anyagokból is elkészíthető, melyekhez különböző funkciók társíthatók.