Rákot is okozhat a HPV, mégsem vesszük komolyan

2024. szeptember 27.
A méhnyakrákos megbetegedések 99 százalékát a HPV-vírus okozza, mégis rengeteg mítosz és tévhit övezi a fertőzést. Mindeközben a védekezés kézenfekvő, és akár életeket is menthet.

A HPV, vagyis a humán papillomavírus a legnagyobb fertőzésszámot produkáló (nevezzük most első körben) nemi úton terjedő betegségnek. Ez a vírus világszerte a legtöbb fertőzést okozza. Számtalan variációja létezik, ebből nagyságrendileg 200-at ismerünk. Léteznek egészen tünetmentes fertőzések – intim és nem intim szemölcsök –, azonban egészen komoly szövődmények is kialakulhatnak, mint mondjuk egy daganat.

„A HPV-vírusokat gyakorlati szempontból nagyjából két csoportba soroljuk: magas kockázatú (high risk) és alacsony kockázatú HPV-vírus – mondja Szász Máté, SYNLAB Sportdiagnosztika Üzletágának szakmai vezetője, aki végzettségét tekintve biológus. – Az összes többi vagy nem okoz tünetet, vagy egyszerű szemölcsöket, amelyek roppant kellemetlenek tudnak lenni, de a bőrgyógyász egyszerűen el tudja távolítani őket. A high risk kategóriába kifejezetten onkovírusok tartoznak, amelyek daganatos elváltozásokat okoznak.”

Mitől olyan veszélyes a HPV-vírus?

Az első és legfontosabb ok, hogy sokakban a fertőzés egyáltalán nem okoz tüneteket, és éppen ezért nagyon sokáig tünetmentesen továbbadják. A másik, hogy bár nemi úton terjedő fertőzésnek tituláljuk, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy nem csak nemi úton terjed. Akár úgy is elkaphatjuk, ha szaunázás közben ráülünk egy nedves törölközőre.

„Sőt, arra is volt már példa, hogy egy gyorséttermi asztalon ott van a HPV-vírus. Azt is látjuk, hogy a betegség aeroszol módon is terjed: például a fogorvosok esetében, akik belehajolnak páciens arcába, az ő esetükben sokkal gyakoribbak a fertőzések” – fűzi hozzá Szász Máté.

A HPV fertőzési aránya rendkívül magas, a felnőtt populáció 80%-a életében legalább egyszer megfertőződik valamilyen HPV-vírussal. Az immunrendszer néhány hónap alatt megszabadul tőle, ezért többségében nem okoz semmilyen tünetet. A lakosság fele élete során kétszer is megfertőződik. Minél többször fertőződünk meg vele, minél gyengébb az immunrendszer, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem tud egyszerű módon távozni a vírus, a szervezetünk nem tud megbírkózni a betegséggel pár hét alatt, hanem hosszabb távon velünk marad.

„Ennek az a kellemetlen következménye, hogy a vírus örökítőanyag szakaszai beépülnek a saját DNS-ünkbe. Az emberi DNS igen jelentős része, amit öröklünk a szüleinktől, eleve virális eredetűek, tehát vírusokból származnak. Így a HPV-vírus is be tud kerülni az emberi DNS-be – vázolja fel Szász Máté. – Ha ez megtörténik, ráadásul érzékeny szakaszokba ékelődik be, akkor onkovírussá válik és daganatokat okoz. Ez olyan szinten súlyos, hogy gyakorlatilag a méhnyakrák előfordulása 99%-ban ennek a vírusnak tudható be. A WHO szerint, ha mindenki be lenne oltva, akkor a méhnyakrák, teljesen eltűnne a Földről.

A méhnyakrákon kívül több daganattípus is létezik, férfiaknál például a pénisz daganatos betegségeiért felelős, és mindkét nemnél okozhat szájüregi rákot. „A világ összes daganatos elhalálozásának 5%-a a HPV miatt van. Ez elképesztően nagy szám” – hangsúlyozza Szász Máté.

Mi történik, ha valaki HPV-pozitív lesz?

Magyarországon van HPV-szűrés és lehet védekezni is ellene oltással. De abban az esetben, ha valaki megbetegedik, megvannak a módszerek, amelyekkel a fertőzést kezelni lehet. „Amikor azonosítják a HPV-fertőzést, azt úgymond sztereotipizálni kell, tehát meg kell vizsgálni, hogy magas vagy alacsony kockázatú HPV-ről van-e szó – magyarázza Szász Máté. – Jelenleg nem létezik kuratív terápia rá, ami azt jelenti, hogy nagyon fontos időről időre megvizsgáltatnunk magunk.”

Amennyiben magas kockázatú fertőzést kaptunk el, az elsődleges lépés a prevenció. Akinek magas kockázatú fertőzése van és nincs még beoltva, az orvos, a nőgyógyász beadja az oltást. A HPV-oltásból 3 ismétlés van, tehát három oltás szükséges ahhoz, hogy teljes legyen a védettség. Az így bekapott oltás felgyorsítja a vírus eliminációját és csökkenti a további megbetegedés kockázatát.

Milyen oltást kaphatunk Magyarországon?

Egy Gardasil 9 nevű oltást lehet itthon kapni, ami 9 magas kockázatú vírus ellen véd (a 200-ból). Az összes daganatos betegség 95%-át ez a 9 törzs okozza. „Tehát ha megkapjuk a Gardasil 9 nevű oltást, amelyet méhnyakrák elleni oltásnak szoktunk hívni, akkor gyakorlatilag az összes HPV által okozott daganat 95%-ra védettséget kapunk. Marad 5% és azok a vírusok, amelyek nem okoznak daganatot, hanem csak szemölcsöt. Lehetsz HPV fertőzött, súlyos daganat akkor sem alakulhat ki” – fejti ki Szász Máté.

Miért oltassuk be magunk?

A legnyomósabb érv, hogy ne adjuk tovább másnak, amennyiben mi megbetegszünk. „Ez azt is jelenti, hogy ha valaki high risk HPV-pozitív, akkor nem kéne szexelnie senkivel – emeli ki Szász Máté. – Mondhatnánk, hogy ott az óvszerhasználat, de a rossz hírem az, hogy az óvszer átengedi a HPV-t. Csökkenti a kockázatot, ez igaz, de gyakorlati védelmet nem ad. Erre próbáltunk találni egy élhető megoldást a Vaginom programmal.”

Szász Máté hozzáfűzi: „A HPV több felületen keresztül is képez fertőzni, például szemen, szájon (orális szex révén is) és hüvelyen keresztül is. A legnagyobb problémát a hüvelyen keresztüli fertőzés okozza, ami a méhnyakrák. A program célja, hogy megtudjuk, hogy van-e bármilyen preventív tényező, amely csökkenti a fertőzés kockázatát, vagy ha már megfertőződtünk, akkor gyorsítja-e a vírus eliminációját. A válasz, hogy igen, úgy tűnik, hogy a hüvelybaktériumok képesek védelmet nyújtani a vírusos fertőzéssel szemben.”

Minden üreges szervünket mikróflóra borít, például a belünket a bélflóra, de a tüdőnk is rendelkezik saját flórával, az orrüreg is, így a hüvelynek is van egy saját rezidens flórája. „Ezek javarészt a hüvelyben élő tejsavbaktériumok. Ezek között van 1–2 olyan baktérium, mint a Lactobacillus crispatus, amely ha megfelelő mennyiségben van jelen a hüvely nyálkahártyáján, elképesztő módon csökkenti a HPV okozta fertőzés kockázatát, és ha már valaki fertőzött HPV-vel, akkor gyorsítja a vírus eliminációját és csökkenti a daganat kialakulásának kockázatát. A Szentágothai János Kutatóközpont kollégáival beszélgettünk arról, hogy képesek voltak akár 90%-kal is csökkenteni a daganatok kialakulásának kockázatát, ha szupplementálták a pácienst lactobacillusszal.”

Hogyan hat a hüvelybiom felborulása a női egészségre?

Female examining vaginal problems under magnifying glass

„Régóta tudjuk, hogy a hüvelyben nagyon kevésfajta baktérium él, nagyjából 10–20 fajta. Tehát nem olyan komoly, mint a bélbiom. Látjuk azt is, hogy ha ez az egyensúly felborul, nő a hüvely kitettsége a gombás, a bakteriális és a virális fertőzésekre” – fejti ki Szász Máté, majd megerősíti, hogy ez fordítva is igaz. Tehát ha létezik egy virális fertőzés, akkor jellemző módon eltolódik a hüvelybiom egyensúlya is.

„Indítottunk egy programot, amely révén meg tudjuk vizsgálni a hüvelybiom összetételét. Ez azért is fontos, mert a fiatal, egészséges, szexuálisan aktív nők egy részének gyakran visszatérő problémát jelent ilyen-olyan kisebb mértékű fertőzések összeszedése. Sok nő küzd azzal, hogy rendszeresen kell valamilyen készítményt használnia, mert visszavisszatérő minor fertőzései vannak. A nőgyógyász ilyenkor antibiotikum- vagy gombaölő kúpot ad, de az antibiotikus kúp hatására felborul a hüvelyflóra, és így nagyobb lesz a kitettség a gombás fertőzéseknek. Erre aztán kiírnak egy gyógyszeres terápiát, amellyel gyakorlatilag kiírtjuk a hüvely egészséges flóráját, és várhatjuk, hogy egyszer csak visszatelepüljön.”

Szász Mátéék úgy tekintenek erre a programra, mint olyan női egészségprogramra, amely lehetővé teszi a nők számára, hogy úgy éljenek egészséges szexuális életet, hogy ne kelljen rendszeresen különböző fertőzések ellen harcolniuk.

Hogyan lehet mindennapi szokásokkal támogatni a hüvelybiom egészségét?

Az egészséges hüvelybiom megtartásáról olvashatunk olyanokat, hogy visszafogott nemi életet kell élnünk és válogassuk meg partnereinket. De mindezt teljesen hiába tartjuk be, ha a nemi úton terjedő fertőzések túlnyomó többsége a férfiaknál tünetmentes. Feleslegesen válogatjuk fokozott igényességgel partnereink, mert láthatatlan ellenség ellen próbálunk védekezni. Azt is szokták javasolni, hogy ne hordjunk nejlonból készült fehérneműket, mert így nem szellőzik nemi szervünk, de az igazság az, hogy pamut alsóneműben is megtalálnak minket a betegségek.

„Szerintem jelen pillanatban a védekezésnek szűk lehetőségei vannak – vallja be Szász Máté. – A táplálkozáson keresztül lehet kedvezni az egészséges hüvelyflóra megtartásának és utánpótlásának, de ez nagyon új koncepció. Azt reméljük, hogy az étrend által egy tartósan jobb egészségügyi állapotot lehet elérni. Ehhez speciális diéta szükséges, amely azonban roppant egészséges. Az orvosok rendesen küldenek pácienseket dietetikai csapatunkhoz, és azt látjuk, hogy ezek a páciensek egyébként jókat esznek, jól érzik magukat, sokszor fogynak és az a leggyakoribb visszajelzés, hogy vitálisan jobban érzik magukat.”

Megkaphatják-e a férfiak a HPV elleni oltást?

„Nagyon fontos, hogy a férfiak beadassák maguknak az oltást – hívja fel a figyelmet Szász Máté. – Én is beadattam a HPV oltást, pedig házasságban élek, családapa vagyok, tehát amúgy indokolatlan lenne De egészségügyben dolgozom, és én is járok fogorvoshoz. Régebben volt egy kisebb érsebészeti beavatkozásom, és akkor javasolta az orvos, hogy adassam be a HPV elleni oltást. Ekkor tudtam meg, hogy a műtőben alkalmazott fertőtlenítők nem tudják teljesen elpusztítani a HPV-vírusokat, ezeknek nagyon sok része fertőzőképes marad. Így például ha a beteg masszívan fertőzött, az orvos könnyen elkaphatja a HPV-t.”

Az oltás beadatása tehát pont olyan elengedhetetlen férfiak, mint a nők esetében. Emellett az is nagyon fontos, hogy a férfiakhoz is eljusson a következő üzenet: a HPV és sok más nemi betegség orális szex útján is terjed.

„Gumióvszert sem lehet mindenhova húzni! Nyilvánvaló, hogy az orális szex során egy nőt a gumióvszer tud védeni, de egy férfit nem. Óriási a fertőzés veszélye, és a férfiaknál a szájüregi daganatok elsődleges oka a HPV-fertőzés. Magyarországon található a legtöbb szájdaganatos férfi, mi vezetjük a nemzetközi listát” – mondja Szász Máté.

A szájüregi daganat veszélyes kombináció alkohollal és dohányzással. Magyarországon azért olyan magas a kockázat, mert nem védekezünk a HPV ellen, ráadásul jellemző, hogy alkoholt fogyasztunk és/vagy dohányzunk is.

„Férfi társaimnak üzenem, hogy mindenképpen oltassák be maguk HPV ellen, mert rengeteg kellemetlenségtől mentesülnek. Ismétlem, akkor is elkaphatjuk, ha monogám kapcsolatban élünk, mivel a HPV nem kizárólag nemi úton terjed! Már az is elég, ha valaki iszik a poharunkból.”

Miért ekkora az érdektelenség egy ilyen komoly fertőzés kapcsán?

„A magyar társadalomban kisebb a nyitottság a prevencióra. Több komoly program is volt, például a SOTE egy információs kampány keretein belül beszélt a HPV-ről az iskolákban, tévében hirdették, különböző ismeretterjesztő előadásokat is tartottak – meséli Szász Máté. – Nem tudom, hogy mi az érdektelenség oka, de sajnos azt vettem észre, hogy a magyar társadalomban, főleg a Covid után, elkezdett kialakulni egyfajta tudománytagadás és oltásellenesség. Még ha nem is ellenzik, egész egyszerűen már a téma sem érdekli az embereket. Pedig azért lenne nagyon fontos ezt az ignoranciát leráznunk magunkról, mert nagyon súlyos betegségeket előzhetnénk meg.

Fotó: Getty Images

Promóció