Egy forradalmár magyar lány a divatvilágban

2014. február 25.
Szkiba Zsuzsanna egyedüli magyarként lépte át a zárt londoni divatvilág kapuját, hogy a Brit Plus Size Fashion Weekend egyik irányítójaként és életmódmozgalmának "harcosaként"  törölje el az előítéleteket, és megtanítsa a nőket arra, hogy "mindenkiben megvan az a bizonyos plusz, amire büszke lehet".

 

Hogy kerültél kapcsolatba a Brit Plus Size Divatnapokkal?

A Brit Plus Size Divathétvégét (BPSFW) idén második alkalommal rendezték meg Londonban, ahol első alkalommal még meghívott bloggerként vettem részt. Tavaly ősszel azonban ismét megkerestek a szervezők, hogy nem lenne-e kedvem közösségi média és kommunikációs menedzserként csatlakozni hozzájuk. Folyamatosan figyelték a munkámat, és úgy gondolták, hogy a közösségi médiában betöltött szerepemmel erősíteni tudnám a BPSFW csapatát. Óriási megtiszteltetés volt, hiszen külföldiként bekerülni a csapatba és bejutni a színfalak mögé olyan, mint egy megvalósult álom. Szeptember óta az én feladatom az esemény, a felvonuló márkák és profi külföldi modellek kommunikációja, valamint a közösségi oldalakkal való kapcsolattartás. Ez az elmúlt öt hónapban napi többórás munkát jelentett, de minden percét nagyon élveztem. Legnagyobb meglepetésemre, egyedüli külföldiként még a kerekasztal-beszélgetésen is részt vehettem, ahol modellügynökségek és nagy ruhamárkák képviselőivel beszélgettünk a plus size divatvilág kérdéseiről és az önbizalom fontosságáról több száz ember előtt.

Mesélj az idei eseményről, kikkel találkoztál?

Ebben az évben nagyobb és merészebb volt a divathétvége: tizenhat márka és tervező mutatkozott be a kifutón, köztük a magyar közönség előtt sem idegen Asos Curve, Evans vagy a Simply Be. De a látogatóknak lehetősége nyílt olyan új tehetségeket is megismerni, mint a szingapúri Jane Watson vagy a londoni Syreeta Badu munkái. A modellek között voltak kezdő és profi lányok is, hazánkat Farkas Évi képviselte, a nagyobb nevek közül pedig, Whitney Thompson – a Tyra Banks vezette America’s Next Top Model verseny tizedik évadának győztese – és David Hasselhoff lánya, Hayley Hasselhoff is feltűnt a kifutón. Egyik személyes kedvencem a plus size modellek Naomi Campbellje, Liriss Crosse, akivel végre személyesen is találkozhattam, mivel a Beauty With Plus (Pluszos Szépségek) önbizalom-növelő projektem egyik lelkes tagja, és pár hónapja interjút is adott nekem Skype-on.

Említettél magyar nevet is a divathétről, a magyar plus size modellek mennyire keresettek külföldön?

Demmer Erika után Farkas Évi mindent megtesz, hogy feltegye Magyarország nevét a plus size modellvilág nemzetközi térképére, ugyanakkor ez a modellkedés sem tér el nagyban a „straight-size” modellek világától, vagyis nagy a harc. Sok a szép, ügyes és csinos lány, így az ügynökségeknek és a cégeknek bőven van miből válogatniuk. Aki pedig azt gondolja, ezek a lányok csak pizzát esznek és lazulnak, nagyot téved! Feszes és formás idomaik kemény munka eredménye, amit kiegészít az egészséges táplálkozás. Azonban, hogy egy kis backstage titkot is eláruljak, Londonban volt finom belga csoki és croissant is a modellek öltözőjében, hiszen az belefér.

A Brit Plus Size Divatnapokról készült képes beszámolóért kattints a képre!

Hogy látod az itthoni helyzetet, a magyar tervezők hogy viszonyulnak a plus size modellekhez?

Magyarország tele van tehetséges fiatal tervezőkkel, akik úgy látom, kezdenek teret kapni, ám a plus size kategóriát még nem látom erősnek. Örömmel fogadom az olyan kezdeményezéseket, amiket például Vajda Judith tesz a Patent Design márka égisze alatt, hiszen a teltebb lányok és nők is igénylik a fiatalos, divatosagy épp praktikusan hordható darabokat. Bízom benne, hogy lassan hazánk is felébred és rájön, hogy a divat és a testalkatok igenis sokszínűek, és nem súlytól függ a stílusos megjelenés, amit egy-egy tervező remekül kiaknázhatna.

Jelenleg Milánóban élsz, milyen egy beauty with plus lány élete a divat olasz fővárosában?

Tavaly decemberben tettem át a lakhelyemet Milánóba, mivel a vőlegényem milánói és két év budapesti kiruccanás után úgy döntöttünk, itt folytatjuk tovább. Nagyon szeretek itt élni, hiszen az utcákat járva szó szerint belélegzi az ember a divatot. Ugyanakkor a küldetésem fő pillére mégsem a divat, hanem sokkal inkább a Budapesten elkezdett „forradalom”: két éve alapítottam meg a Beauty With Plust (Pluszos Szépségek), egy pozitív testképet hirdető mozgalmat és közösséget, amit még a Cupcake & Pearls nevű blogomon indítottam el. Ebben interjúkat csináltam telt nőkkel  – legyenek akár a plus size divatvilág híres divattervezői, modelljei vagy épp az utca embere, átlagos de semmiképp sem hétköznapi, önbizalommal teli nők – akik személyes történetüket tárják fel. Elmesélik hogyan fogadták el önmagukat, milyen tanáccsal szolgálnak másoknak, ezekkel igyekszem inspirálni az olvasóimat.

Emellett számos saját írásom van a témakörben, amikkel a visszajelzések alapján nők ezreinek segítek akár Magyarországon, akár külföldön. Megjelentek cikkeim Amerika (Daily Venus Diva) és Anglia (Evolve) legnagyobb plus size magazinjaiban is és saját weboldalamat is két nyelven írom. Most pedig itt az ideje, hogy a szupervékony modellekkel teli Milánóban is elindítsam ezt a mozgalmat, és egyelőre úgy tűnik, nyitottak és elfogadóak az emberek, mert annak ellenére, hogy  Milánóról a modellek jutnak eszünkbe, rengeteg féle testalkat megfordul itt is. Készített már velem videóinterjút a Marie Claire Italia is, és most ennek a magyar Marie Claire-interjúnak is nagyon örülök, hiszen egy újabb lehetőséget kaptam, hogy minél több nőhöz eljusson az üzenetem. Vagyis, hogy mindenkiben megvan az a bizonyos plusz, ami jóval nagyobb a ruhaméreténél, amire büszke lehet és amitől önbizalommal teli boldog nőként élheti mindennapjait!