Elképesztő tempóban a világhírnév felé – interjú Szilágyi Csepi modellel

2017. május 04.
Kevés 16 éves lány büszkélkedhet ennyi idősen olyan életre szóló tapasztalatokkal, mint Szilágyi Csepi, a VM modellügynökség legfrissebb és ez idő alatt a legnagyobb utat bejárt felfedezettje. Amikor tavaly nyáron egy családi nyaraláson felfedezték, Csepi még nem sejtette, hogy fél évvel később a londoni divathét luxusmárkáinak kifutóján fog sétálni, és olyan nagy divatházak kampányaiban pózol majd, mint a Dior.

Mi a történeted, hogyan fedeztek fel?

Éppen a családommal nyaraltam a Balatonon, amikor felfedeztek. Anyukám unszolására mentem oda az ügynökséghez, akik az akkori VM ügynökség kezdő modelleknek évente szervezett nyári táborához (Supermodel Summer Camp) kerestek lányokat.

Életed első divathetén egyből a Burberry modelljeként debütáltál Londonban. Hogy érezted magad a kifutón?

A show előtt nagyon izgultam, hiszen ez volt életem első nagy bemutatója, és egyben az első európai munkám is. Emellett a cipők is elég kényelmetlenek voltak, nehezen tudtam járni bennük. A többi modell viszont nagyon kedves volt, a sorban mögöttem álló lány pedig folyamatosan biztatott, amikor látta, mennyire izgulok. Szerencsére mindez abban a pillanatban elmúlt, ahogy kiléptem a kifutóra. Onnantól kezdve élveztem minden másodpercet, amire volt is elég időm, mert a kifutó nagyon hosszú volt.

Elkísért valaki az első külföldi munkáidra vagy egyedül álltad a sarat?

Az első külföldi utam Malajziába vezetett, ahova egy másik modellel mentem, de felnőtt kísérő nélkül. Párizsba velem jött Roland, az egyik bookerem az anyaügynökségemtől. Ő az első héten végig velem volt, elkísért a castingokra is, amire nagy szükségem volt a metrózás miatt. A következő héttől viszont már ott is egyedül voltam, de szerencsére mindig úgy alakult, hogy amikor elkezdődtek a divathetek, a legfontosabb bemutatókra el tudott kísérni Bálint, az anyaügynököm a VM-től. Végig velem volt a Burberry, a Jil Sander és a Dior show-n is a backstage-ben.

Pethő Bálint a VM modellügynökség bookere és igazgatója Csepivel a Burberry show előtt

Fel kellett hagynod bármilyen tevékenységgel vagy szokással a modellkedés miatt?

Igen, a körömrágással mindenképp, de ezen még dolgoznom kell. Komolyra fordítva a szót, a zeneiskolás tanulmányaimat (zongoráztam és hárfáztam) sajnos abba kellett hagynom, mert nem fér bele az időmbe a modellkedés mellett.

Mit szólnak a barátaid, osztálytársaid a sikereidhez?

Rengeteg támogatást kapok tőlük. Irigykedés nélkül, velem együtt örülnek a sikereimnek. A divathetek alatt minden alkalommal nézték az élő közvetítést egy-egy show-ról és ez akkor, ott hatalmas energiát adott. Az is nagy segítség, hogy kitartóan küldik az órai vázlatokat és bepótlandó anyagokat.

A kifutós munkák vagy a fotózások állnak közelebb a szívedhez?

Számomra mindkettő érdekes és izgalmas, de ha választanom kell, akkor a kifutót mondanám. Az előkészületek, a backstage hangulata, a show előtti izgalom és az azt követő ünneplés mind hozzátartozik az egészhez. És persze amikor végigsétálsz a kifutón, az az érzés fantasztikus!

Van olyan különösen emlékezetes munkád, amire szívesen emlékszel vissza?

Az összes show ilyen, amit a divathét alatt csináltam. De szívesen emlékszem vissza például a legutóbbi munkámra, amely során egy napszemüveg-kollekciót fotóztunk. Itt ugyanis a lehető legtöbb arckifejezést kellett megjelenítenem 1-2 percen belül, aztán végignéztük az elkészült képeket, és a fotós kiválasztotta, hogy melyik lett a legjobb.

Van külföldi álommunkád?

Bármilyen nagy show, de ez részben már teljesült. És címlapfotózás például a Vogue-nak.

Van olyan személy, akit a példaképednek tekintesz?

Konkrétan nem tudok egy ilyen személyt mondani, de folyamatosan inspirálódom a körülöttem lévő emberekből. Próbálok mindenkitől tanulni valamit, főként tapasztaltabb modellektől, sminkesektől, stylistoktól, a bookereimtől.

Mennyire nehéz megtartanod a formádat?

Szerencsém van, hiszen genetikailag magas és vékony vagyok, sosem volt problémám az alakommal. Ennek ellenére a divat világában, ahol minden centi számít, oda kell figyelni arra, hogy mit eszem és hogyan edzem. Próbálok minél egészségesebben étkezni, kerülöm a fehér lisztet és cukrot, illetve a nehéz, zsíros ételeket. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok. Rizs helyett bulgurt, kuszkuszt, kölest eszem, pékáruból pedig a tönköly-/rozs-/teljes kiőrlésű lisztből készültet választom. Nasiként magvakat, müzliszeletet vagy étcsokit fogyasztok, és próbálom megtalálni a különböző ételek egészséges alternatíváját.

Jut időd a sportolásra?

Nekem a futás az, ami bevált. Ha tehetem, minden nap elmegyek futni, még külföldön is, feltéve, hogy nem hagyom otthon a futócipőm. Ezen kívül jógázom és hasizom-erősítő gyakorlatokat is végzek.

Mi az a három termék, aminek mindig helye van a táskádban?

Ajakápoló, kézkrém és korrektor.

Van olyan sminktipp vagy bevált sminkes praktika, amit a kifutói sminkelések alatt vagy a sminkmesterektől lestél el?

Azt, hogy a kevesebb több. A legtöbb show-n természetes sminket kaptam, szinte minimális mennyiségű kozmetikumot tettek az arcomra, abból viszont jó minőségűt, és sminkelés előtt mindig nagy hangsúlyt fektettek a megfelelő arcápolásra.

Szerinted hány éves korig lehet modellkedni?

Ez nem korhoz kötött. Legalábbis nincs egy konkrét korhatár, ami felett már nem lehet modellkedni. Ha befutsz és igazán sikeres vagy, akkor egész sokáig a szakmában maradhatsz. Sokan 20–25 éves koruk körül abbahagyják, és elmennek egyetemre, vagy más területeken próbálják ki magukat, de ez egyénfüggő. A legidősebb modell, akivel eddig találkoztam, 30 éves volt.

Van elképzelésed arról, hogy mit szeretnél csinálni a modellkedés után?

A modellkedés után vagy mellett mindenképpen szeretnék egyetemre menni. Egyelőre még nem tudom pontosan, hogy milyen szakra, az is elképzelhető, hogy maradok a divat világában.