Karácsonyi csodaleves

2013. december 12.
A Nemsüti konyhájában még mindig zajlik a karácsonyi készülődés, a menübe pedig ezúttal egy Jamie recept is beverekedte magát, természetesen kicsit „megnemsütizve”. Következzen a sültfokhagyma-, kenyér- és mandulaleves mandulával és szőlővel.

Sziasztok!

Az elmúlt hétvégén a Nemsüti konyháján leveseket teszteltük a karácsonyi menübe és kivételesen nem egy családi recept győzött, hanem Jamie Oliver sültfokhagyma-, kenyér- és mandulalevese a Jamie konyhájából. Csak apróságokat változtattunk rajta, mi végül pirított mandulával és szőlővel tálaltunk.

Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók hat személyre:
3 nagy fej gerezdjeire szedett, de héjában hagyott fokhagyma
7 szem közepes méretű fehér főzőhagyma
extra szűz olívaolaj
290ml habtejszín
1 liter zöldségalaplé
1 ciabatta zsemle
2 evőkanál sherry vagy fehérborecet
100 g blansírozott, világosra pirított mandula
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
szőlő a tálaláshoz

Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, amíg megpuhul, a fehér hagymát olíva olajon megpirítjuk,majd az alaplével és a tejszínnel összefőzzük. Kipréseljük a pépet a fokhagymagerezdekből és az apróra tépkedett zsemlével együtt  a leveshez adjuk. Hozzáöntjük az ecetet és még öt percig lassan főzzük. A mandulával együtt simára turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Pirított mandulával és félbevágott szőlőszemekkel tálaljuk.