Ne hagyd ki: a mozikban a díjesélyes 12 év rabszolgaság

2014. január 09.
Az idei év legnagyobb Golden Globe és Oscar esélyes filmjét már megnézheted a mozikban. A 12 év rabszolgaság (16) a színes bőrű Solomon Northop történetét meséli el, aki bár szabad embernek született, sőt ünnepelt hegedűművész volt, de elrabolták, és eladták rabszolgának. 1853-as visszaemlékezéseit veszi alapul ez a realisztikus és megható mozi.

Steven McQueen megható filmje a rabszolgaságról 7 Golden Globe jelölést tudhat magáénak, és már nem kell sokáig várni, hogy kiderüljön díjra váltja-e őket, vasárnap osztják ugyanis a szobrokat Amerikában. (Január 16-án pedig kiderül az is, hogy kik az idei Oscar jelöltek.)

A sztori

Solomon Northup, akit Chiwetel Ejiofor alakít 1841-ben, az amerikai polgárháborút megelőző időszakban az északi New York virágzó városában elismert hegedűművészként éli hétköznapjait családjával, míg egy nap tőrbe csalják, és eladják rabszolgának. Helyzete egyre kilátástalanabbá válik, mikor egy szadista déli ültetvényeshez kerül, Edwin Eppshez (Michael Fassbender), aki rabszolgáin kénye kedve szerint tesz erőszakot, akár a végsőkig korbácsolva, kínozva őket. Northup embertelen körülmények között több száz társával együtt az életben maradásért küzd, miközben megpróbálja megőrizni méltóságát Epps könyörtelen, beteges világban. Solomon 12 évig tartó szolgasága alatt nem adja fel a harcot: újra szabad akar lenni. És mikor a sors összehozza őt a kanadai szabadelvű áccsal (Brad Pitt), felcsillan benne újra a remény.

Golden Globe jelölések

Legjobb rendező: Steve McQueen
Legjobb férfi mellékszereplő: Michael Fassbender
Legjobb női mellékszereplő: Lupita Nyong’o
Legjobb eredeti filmzene: Hans Zimmer
Legjobb színész – drámai kategória: Chiwetel Ejiofor
Legjobb film – drámai kategória
Legjobb forgatókönyv: John Ridley

(Pro Video)