Golden Globe: A női vonal

2013. december 13.
Kihirdették a Golden Globe-díj jelöltjeit. Január 12-én igazi nagyágyúk mérkőznek meg egymással. Górcső alá vettük a női felhozatalt.

Igazán izgalmasnak ígérkezik a jövő év eleje mozi fronton. Az idei Golden Globe jelöléseket ugyanis szinte ugyanazoknak osztották ki, akikre számítani lehetett.

Cate Blanchett Woody Allen filmjéért a Blues Jasmine-ért megkapta kiérdemelt jelölését, pedig kicsit tartottunk attól, hogy  – mivel a filmet régebben mutatták be – megfeledkeznek róla majd a döntőbírák.

A jelöltek között van Judi Dench is a Philomena – Határtalan szeretet (december 26-tól a mozikban) című filmért is, amely egy igazán megható igaz történetet mesél el egy anyáról, aki 50 éve eltűnt fia keresésére indul és Emma Thompson, aki a Banks úr megmentése (premier január 30-án) című filmben egy Disney-sztorit kelt életre, és a klasszikusnak számító Mary Poppins regény írónőjét, P.L. Traverst alakítja. A fiatalabb generációt dráma kategóriában Kate Winslet (Nyárutó című film – február 6.) és kissé meglepő, de Sandra Bullock a Gravitáció című látványmozival képviseli.

A Golden Globe musical és vígjáték kategóriában külön is odaítél díjakat. A legjobb színésznő lehet ebben a szegmensben Amy Adams (Amerikai botrány), Julie Delphy (Mielőtt éjfélt üt az óra), Greta Gerwing (Frances Ha), Julia Louis-Dreyfus (Exek és szeretők – januári számunkban a filmről részletes véleményt olvashattok) és Meryl Streep az Augusztus Oklahomában moziért, amelyből még Julia Roberts is jelölt lett mellékszereplő kategóriában (a film részletes ajánlóját majd a februári számunkban kereshetitek).

A legjobb film (dráma): 12 év rabszolgaság, Phillips kapitány, Gravitáció, Philomena – Határtalan szeretet, Hajsza a győzelemért

A legjobb film (musical és vígjáték): Amerikai botrány, A nő, Inside Llewyn Davis, Nebraska, A Wall Street farkasa

A legjobb színész (dráma):
Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság)
Idris Elba (Mandela: Long Walk to Freedom)
Tom Hanks (Phillips kapitány)
Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)
Robert Redford (Minden odavan)

A legjobb színész (musical és vígjáték):
Christiane Bale (Amerikai botrány)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)
Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis)
Joaquin Phoenix (A nő)

A 71. Golden Globe-díjátadó 2014. január 12-én lesz, a Golden Globe gála házigazdája Tina Fey és Amy Poehler lesz.