Golden Globe: A női vonal

2013. december 13. |

Kihirdették a Golden Globe-díj jelöltjeit. Január 12-én igazi nagyágyúk mérkőznek meg egymással. Górcső alá vettük a női felhozatalt.

Igazán izgalmasnak ígérkezik a jövő év eleje mozi fronton. Az idei Golden Globe jelöléseket ugyanis szinte ugyanazoknak osztották ki, akikre számítani lehetett.

Cate Blanchett Woody Allen filmjéért a Blues Jasmine-ért megkapta kiérdemelt jelölését, pedig kicsit tartottunk attól, hogy  – mivel a filmet régebben mutatták be – megfeledkeznek róla majd a döntőbírák.

A jelöltek között van Judi Dench is a Philomena – Határtalan szeretet (december 26-tól a mozikban) című filmért is, amely egy igazán megható igaz történetet mesél el egy anyáról, aki 50 éve eltűnt fia keresésére indul és Emma Thompson, aki a Banks úr megmentése (premier január 30-án) című filmben egy Disney-sztorit kelt életre, és a klasszikusnak számító Mary Poppins regény írónőjét, P.L. Traverst alakítja. A fiatalabb generációt dráma kategóriában Kate Winslet (Nyárutó című film – február 6.) és kissé meglepő, de Sandra Bullock a Gravitáció című látványmozival képviseli.

A Golden Globe musical és vígjáték kategóriában külön is odaítél díjakat. A legjobb színésznő lehet ebben a szegmensben Amy Adams (Amerikai botrány), Julie Delphy (Mielőtt éjfélt üt az óra), Greta Gerwing (Frances Ha), Julia Louis-Dreyfus (Exek és szeretők – januári számunkban a filmről részletes véleményt olvashattok) és Meryl Streep az Augusztus Oklahomában moziért, amelyből még Julia Roberts is jelölt lett mellékszereplő kategóriában (a film részletes ajánlóját majd a februári számunkban kereshetitek).

A legjobb film (dráma): 12 év rabszolgaság, Phillips kapitány, Gravitáció, Philomena – Határtalan szeretet, Hajsza a győzelemért

A legjobb film (musical és vígjáték): Amerikai botrány, A nő, Inside Llewyn Davis, Nebraska, A Wall Street farkasa

A legjobb színész (dráma):
Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság)
Idris Elba (Mandela: Long Walk to Freedom)
Tom Hanks (Phillips kapitány)
Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)
Robert Redford (Minden odavan)

A legjobb színész (musical és vígjáték):
Christiane Bale (Amerikai botrány)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa)
Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis)
Joaquin Phoenix (A nő)

A 71. Golden Globe-díjátadó 2014. január 12-én lesz, a Golden Globe gála házigazdája Tina Fey és Amy Poehler lesz.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten izland

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten