Coco König: „Az elmúlt év magabiztossá tett”

2024. június 25.
Coco König színésznő édesanya lett. Anyaságról, jövőbeli tervekről és a vörös szőnyeg kulisszatitkairól beszélgettünk.

Borongós a hétfő délelőtt, és bosszúságra ad okot az is, hogy a videókonferencia-felület, amelyen beszélgetni szeretnénk, a bolondját járatja velünk. Gyorsan áttérünk egy másik alkalmazásra, és ahogy bekapcsol Coco kamerája, még a nap is kisüt: mosolya ellenállhatatlan, ruhája fodros, rózsaszínű és virágmintás, egyszerűen üdítő a látványa. „Nincs online interjú technikai probléma nélkül” – kezdi kacagva.

Póló és miniszoknya, Miu Miu, miumiu.com

Hogy vagy, milyen hét előtt állsz? 

Jól vagyok, nagyon jól, köszönöm. Örülök, hogy a Marie Claire-rel kezdődik a hetem. Lesz egy castingom, azután a hét második felét Londonban töltöm ügynökségi találkozók miatt.

Legutóbb azzal kerültél be a sztárhírekbe, hogy mesésen festettél a májusi cannes-i filmfesztiválon. Melyik film premierjére voltál hivatalos?

Az új Monte Cristo grófja-adaptációra (várhatóan 2024 őszén kerül a hazai mozikba – a szerk.), amelyben Pierre Niney, a fantasztikus francia színész játssza a címszerepet, nagyon tetszett. Ezúttal csak egy napot töltöttem Cannes-ban, mert amióta anya lettem, nem mindig rajtam áll, hogy mely eseményekre megyek el. Ez az este abszolút megérte, remek filmet láttam, csodálatos emberekkel találkoztam, igazán nagy élmény volt.

Avass be minket, kérlek, hogy zajlanak egy ilyen nagy esemény előkészületei? Már hónapokkal előre tudod, mit viselsz majd a vörös szőnyegen, vagy aznap döntöd el, melyik ruha illik épp a hangulatodhoz?

Hónapokkal előre szoktam tudni, hogy melyik filmet lesz lehetőségem megnézni, illetve hogy melyik dizájner ruháját veszem fel. Ezúttal is Tony Ward libanoni–olasz divattervezőre esett a választásom, akivel többször dolgoztam már. A fesztivál előtt két hónappal beszéltem Tony teamjével, akikkel kiválasztottuk számomra ezt a halványsárga, aszimmetrikus, gazdagon díszített estélyi ruhát. Az álomszép ékszereket pedig a Bulgari biztosította. Úgy éreztem magam, mint egy mesebeli hercegnő.

Top és midiszoknya, Miu Miu, miumiu.com Cipő, Rekavago, rekavago.com

Változott a stílusod, mióta anya lettél?

A hétköznapokban egyértelműen. A magas sarkút sneakerre, a szoknyát farmernadrágra cseréltem, fő a kényelem és a praktikum. De éppen ezért élvezem azokat az alkalmakat, amikor szépen felöltözhetek, és újra hozhatom a „fairy vibe”-ot. Így hívom a stílust, amelyet leginkább kedvelek, a tündéreket idéző, lágy esésű, fodros, pasztellszínű outfiteket. 

A cannes-i filmfesztiválon túl egy másik jeles eseményt is tartogatott a május, Liev, a kisfiad egyéves lett. Hogy tetszik az anyaszerep?

Egészen hihetetlen, hogy van egy egyéves gyermekem, és hogy édesanya vagyok. Liev előtt is szép életem volt, de a kisfiammal lett teljes a boldogságom. Egyszerűen nem tudok betelni vele. Anyának lenni egyszerre gyönyörű, ugyanakkor néha félelmetes felelősség is, hiszen minden egyes nap váratlan feladatokat tartogat. Az elmúlt egy év magabiztosabbá tett.

Ezek szerint nem vagy aggódós anyuka.

Persze, hogy aggódom, de bízom az ösztöneimben. Bécsben élünk, de sok időt töltünk Londonban is. Eleinte például féltem, hogy talán sokat vagyunk úton, de Liev élvezi a repülést, kiegyensúlyozott kisfiú. Autózni viszont egyáltalán nem szeret.

Többnyelvű környezetben élő gyerekek esetében dilemma szokott lenni, hogy ki milyen nyelven beszéljen a kicsivel. Nálatok mi a helyzet?

Az anyanyelvem magyar, de valójában csak az anyukámmal beszélek magyarul – és Lievvel, mert szeretném, ha ő is megtanulná ezt a gyönyörű nyelvet. Halász Judit dalait hallgatjuk, Boribont olvasgatunk és a Süss fel, napra összecsapja a kis kezeit. Imádom. A férjem németül beszél vele, mi egymással pedig angolul szoktunk, így egyszerre három nyelvet hall. Én is pont így nőttem fel.

Amikor édesanyádat említed, érződik, hogy különösen szoros a viszonyotok. Ő az, akitől elsősorban tanácsot kérsz?

Ő a legjobb barátnőm. Ha egy fontos döntéshelyzetben nem tudom, merre tovább, hozzá fordulok. Felhívom, ő egy perc alatt átlátja a szituációt, és megmondja, melyik a legjobb út. És igaza is lesz. A legfőbb bizalmasom és a legnagyobb segítségem. Szuper nagymama, rettentően élvezi a nagyszülőség minden velejáróját.

Volt benned félsz, hogy összeegyeztethető-e a karriered és az anyaság?

Persze, az elején féltem, hogy tudom-e folytatni a színjátszást. Önbizalmat szereztem azáltal, hogy szültem. Erősebbnek és nőiesebbnek érzem magam, mint valaha. A végtelen szeretet, amelyet a kisfiam iránt érzek, semmihez sem hasonlítható. Érzékenyebben, máshogy látom a világot.

Blézer, vintage Chanel Nadrág, Aeron, aeron.com Cipő, Amina Muaddi, aminamuaddi.com, Autó a háttérben, Vilac futóautó, franciababa.hu

A Covid-időszak átalakította a szereplőválogatásokat is. Sok esetben nem személyesen zajlanak a castingok, hanem a színészeknek úgynevezett selftape-et, saját rögzítésű videófelvételt kell küldeniük. Te hogyan éled meg ezt?

Jobban szeretem a személyes meghallgatásokat, könnyebb, ha látom, kiknek játszom. Persze a selftape-nek is megvannak az előnyei: mindenhonnan részt vehetek a szereplőválogatásokon, és ha bakizom, újra tudom venni a videót.

Elárulhatsz már részleteket arról, mi lesz a következő munkád?

Most még abban a fázisban vagyunk, hogy nem beszélhetek róla, de ígérem, a Marie Claire az elsők között fog értesülni.

Akkor mesélj arról, milyen szerepekre vágysz?

A drámai szerepek állnak hozzám a legközelebb, illetve a történelmi filmek. Szívesen játszanék életrajzi ihletésű produkcióban, vagy olyanban, amely a 20. század elején vagy a 18. században játszódik. A történelem egyébként is kifejezetten érdekel, a színjátszás mellett ezért tanultam történelmet és politológiát.

Megedződtél már annyira, hogy nem visel meg, ha nem téged választanak ki egy-egy castingon?

Az elutasítás a filmipar velejárója, csak persze kevesebb szó esik róla, mint a sikerekről. Több olyan ismert színész barátom és barátnőm van, akiknek éveket kell várni egy-egy nagy szerepre. Ez megterhelő, de számomra az is motiváló, ha túljutok több rostán, és beválasztanak az utolsó körösök közé. Innen tudom, hogy jó úton haladok, és előbb-utóbb befutó leszek. A casting directorok pedig néha ellátnak jótanácsokkal, amelyeket a következő meghallgatásokon hasznosíthatok. Nem szoktam sokáig bánkódni, de ehhez az is kellett, hogy tudatosítsam magamban, nem minden rajtam múlik: előfordul, hogy az alkotók végül úgy döntenek, hogy az adott szerepre inkább egy idősebb vagy más karakterű lányt választanak, akkor érthető, hogy én nem rúghatok labdába. Nyugodtabb szívvel lépek túl az ilyen helyzeteken, ha tudom, hogy mindent megpróbáltam.

Sok az izgalom, és biztosan nem unatkozol egy egyéves mellett, de mi az, ami mostanában feltölt, kikapcsol?

Csodálatos férjem van, aki az optimizmusával és a humorával inspirál, és igazi partner a szülőségben is. Ha érzi rajtam, hogy jólesne egy kis egyedüllét, elmennek valahová a kisfiunkkal kettesben, és van alkalmam arra is, hogy beüljek egy filmre vagy megnézzek egy kiállítást. Akkor vagyok a legboldogabb, ha a családommal és a barátaimmal lehetek. Tizenhat éves koromban költöztem el otthonról, először Svájcban tanultam, majd New Yorkban és Londonban, az ott köttetett barátságok pedig máig nagyon fontosak nekem, ők a második családom.

Mikor jössz legközelebb Budapestre?

Június végén megyünk Lievvel először Magyarországra, meglátogatjuk a nagypapámat, aki most már dédnagypapa, anyukámék galériáját, végigjárjuk az összes kedvenc éttermemet, és alig várom, hogy megmutassam a kisfiamnak a Margit-szigetet!

Fotó: Emmer László
Styling: Várai Lucia
Smink: Gera Anna
Haj: Herczeg Csaba Gepárd
Fotóasszisztens: Duba Máté

Nézd meg Coco Königgel készült divatanyagunkat is!

Digitális lapszám