Luisa Spagnoli – Az olasz stílus maga

2013. július 22.

A majd” százéves múltra visszatekintő márka története egy sikeres, önálló nő története. A cég alapítója, Signora Spagnoli igazi újító volt, az első modern üzletasszonyok egyike. Öröksége a mai modern nők előtt is példaértékű.

Luisa Spagnoli 1907-ben édesipari vállalatot alapított, a ”20-as években baromfitenyésztéssel foglalkozott. Itt kezdték el az angóranyulak tenyésztését is.

Az angóra dicsérete
Luisa felismerte, hogy a nyulak szőréből készült szál a kasmír kiváló alternatívája. Olyannyira jó ötletnek bizonyult, hogy a „Spagnoli angóraszálat” később szabadalmaztatták is. A puha fonalból szabászati és kötöttárut készítettek – ezek hamar keresetté váltak Európa-szerte. Ezzel megszületett a kontinens legrégebbi pret-à-porter márkája.

Luisa megelőzte a korát  
A divatház sikerre volt ítélve, folyamatosan fejlesztették a gyártást, sorra nyíltak Olaszországban az üzletek. A céget Luisa gyermekei és unokái vitték tovább, akik tudták: sikerük az alkalmazottakon is múlik. A Spagnoli volt az első márka Olaszországban, amely bölcsődét és óvodát üzemeltetett a dolgozóinak, lakásokat és egészségügyi ellátást biztosított és biztosít még ma is. Ilyen háttérrel a brand a ?60-as évekre világméretűvé nőtte ki magát. Már nemcsak az öreg kontinensen, hanem Amerikában is értékesítették kollekcióikat. Olyan hírességek váltak a rajongóikká, mint Sophia Loren vagy Gábor Zsazsa.

A modern és a klasszikus ötvözete
A Spagnoli a kétezres években is megállíthatatlan, Olaszországban 153, világszerte 36 üzlettel – Budapesten a Párizsi utcában – várja vásárlóit. Kreációi – a márka alapelveivel összhangban – a minőség és a kreativitás jegyében készülnek. A divatház vezetői tudják, állandó újításokkal tarthatják csak meg előkelő pozíciójukat (a katalógust Londonban fotózták). Az új, őszi–téli kollekcióval a fiatalabb korosztályt is célba vették. Dinamikus, modern, önálló, nőkhöz szólnak, akik igényesek az öltözékükre és a divatra, mégsem esnek túlzásokba.

Szöveg: Molnár Katinka Nikoletta
Fotó: Luisa Spagnoli

[Marie Claire, 2011. november]

‘),