Elstartolt a Marie Claire Fashion Days

2013. október 05.
Péntek este ünnepélyesen megnyitottuk a 2013-as Marie Claire Fashion Dayst a VAM Design Centerben – a zártkörű eseményre ezúttal is rengetegen voltak kíváncsiak.

Idei divathétvégénk annyiban rendhagyónak tekinthető, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem az őszi–téli kollekcióikat mutatták, illetve mutatják be a tervezők, hanem a rangosabb fashion weekekhez hasonlóan a következő szezon, tehát a jövő évi tavaszi–nyári trendekben és öltözetekben gyönyörködhetünk egész hétvégén (a kifutón színesen izzó óriásgömb is ezt hivatott szimbolizálni). Valamivel kilenc óra után László Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője megnyitotta az eseményt – a gyönyörű Elysian ruhát, amelyben színpadra lépett, az utolsó centiméterig kézzel készítették.

Ami pedig a hagyományőrzést illeti: a kiindulópont ugyanaz. A Marie Claire Fashion Days évek óta a hazai divat és a hazai tehetségek legrangosabb seregszemléje, ahol neves dizájnerek ugyanúgy megmutathatják magukat, ahogy a roppant ígéretes fiatal tervezőgeneráció.

A meglepetésvendégekkel természetesen idén sem spóroltunk: ezúttal is egy-egy ismert szereplő lépett mindig elsőként a kifutóra a háttérben kivetített óriáslogók alatt, amit rendszerint elismerő taps kísért – teljesen megérdemelten egyébként (hosszas próbák és gyakorlás előzte meg a néhány másodpercnyi szereplést).

Az Artista modelljeként Váczi Eszter sétált végig méltóságteljesen a kifutón, az őt követő modelleken laza, ujjatlan overallokat láttunk, csupa szemrevaló geometrikus mintát, finom sárgákat és könnyű szürkéket. Benus Dani Lakatos Márkot öltöztette, aki abba a néhány pillanatban is beleadott apait-anyait – parádés volt, mint mindig –, a modellek tekintélyparancsoló vagányságát vagy éppen pofonegyszerű coolságát pedig öröm volt nézni: kapucnik, zsebek és az elmaradhatatlan, geometriával való játék. Epres Panni Dora Abodiban volt a kolléganőket megszégyenítően profi – a szettek bámulatos mintapárosításába, a hatalmas vállak alatt lengő könnyű fodrokba, ebbe az egész lüktető hullámzásba pedig nem lehetett nem beleszeretni. Tomcsányi Dóri nagyszerű ruhájában Görbicz Anita egyszerre volt ultranőies és nagyon laza. A modelleket elnézve aztán hamar összeállt, hogyan lesz a köntösből viselet, a bevásárlószatyorból kiegészítő, a humorból nagybetűs stílus. Le a kalappal.

Ónodi Eszter Elysianban lépdelt komótosan színpadon (igazi minishow volt az, öröm volt nézni), ami pedig utána jött? Csupa pompa és csillogó lassúság. Gyönyörű klasszikusok, gyönyörűen újragondolva. Dobó Kata hibátlanul szabott Konsanszky ruhájában volt felejthetetlenül szexi. A nyomában feketék és fehérek uralták a színpadot, ötletes sliccek és hajtások, pompás bőrök és az, amit úgy hívunk: védjegy. A hamisítatlan Konsanszky-stílus. Bakos Piroska és választott Enjey ruhája is hangos sikert aratott. Mi pedig a saját szemünkkel győződhettünk meg róla, hogyan lehet a látszólag legegyszerűbb fazonokból a legtöbbet kihozni – és legkésőbb itt értettük meg, miért lesz a következő szezonnak is toptrendje a geometriával való játék.

Várkonyi Andrea éjfekete Nora Sarman ruhájában egyszerre volt díva, stílusikon és finom, törékeny nő. Leheletfinom, sejtelmes muszlinok, démoni feketék, tüzes pirosak és fodrok, csipkék, angyalszárnyak jártak a nyomában. Görög Zita NUBU ruhájában feltűnő és eredeti volt: gyakorlott manöken egy gyönyörű ruhában. A súlyos, nehéz feketék könnyű muszlinokkal váltakoznak, elnagyolt vonalak és decens fazonok cseréltek helyet a kollekcióban: ettől lett elbűvölően túlzó, mégis hibátlanul megtervezett. A bemutatót a The FOUR és Borbély Alexandra zárták, no és izgalmas cipzárak, szemrevaló minták és tetszetős bőrrátétek. Lazaság és fantázia.

A show-t koccintás, falatozás és élénk eszmecsere követte (posztolás, lájkolás, ami kell), az esemény partnerei és támogatói pedig idén is ezerféleképpen gondoskodnak arról, hogy ne teljen unalmasan a hétvége. Mindent kipróbálhatunk, megfoghatunk, megkóstolhatunk, megkérdezhetünk, megszagolgathatunk… És még csak most kezdődik a hétvége. Gyertek.