Házhoz jött a londoni divat

2013. október 06.
Nagy várakozás előzte meg a három londoni divatiskolából jött hat diák diplomakollekciójának bemutatóját a Marie Claire Fashion Daysen. Már a délelőtti workshopon láthattuk, mennyire máshogy gondolkodnak, mit adhat hozzá egy tervezőhöz, ha egy lobogó-forrongó divatfővárosban van szerencséje tanulni.

A Kingston University, az Istituto Marangoni és a Royal College of Art összesen hat diákja pénteken érkezett Budapestre, ahol eddig még egyikük sem járt. A hétvégén összesen kétszer láthatjuk diplomakollekcióikat.

Először Seung-Yeon Jee leginkább feketére épülő, geometrikus, bőrrel kombinált ruháiban jöttek ki a modellek. A kubizmus egyértelmű hatása látszódik a kollekción, bőrből és textilből készült kubusok borították a ruhákat, szigorú, szinte katonai egyenruha érzetét adva ezzel. A fekete színt élénkítette még a sárga, szintén monokróm módon használva egy öltözéken belül. Juliana Siqueira férfiaknak szánt kollekciója architektonikus alapokon nyugszik, talán a magyar szem számára a legmeghökkentőbb a skót népi hagyományokra reflektáló rakott szoknyák voltak. Luca Castrezzati alapvetően fekete-fehér kollekciója lezser, mégis nőies, meglepő anyagtársításokkal és léptékváltásokkal. Ajoung Ji valószínűleg a lovas hagyományokból indult ki, a váratlan helyeken felbukkanó flitteres lófejek mellett a lovassport formai megoldásai, de még a kobak is – átértelmezett forában – de jelen volt kollekciójában.

Xiao-Li muffinra és macaronra hajazó, édes pasztellszínű kötött csodái mosolyt csalnak az ember arcára. A backstage-ben azonban kiderült, itt nemcsak oversize kötött ruhákról beszélhetünk, hanem ezt imitáló gumidarabokról is – egyes kötött szoknyák ugyanis gumiból öntött hasonmások, csakúgy, mint a túlmérezetett nyakláncok. Yin Yi fehér kollekciójának kiindulása a tél volt, és a titokra szintén csak a sztenderen derült fény, hiszen a ruhák belseje, illetve alsó ruházata színes, utalva ezzel a tél és az évszakok körforgására.

Nagy büszkeség, hogy lehetőségünk volt – a magyar közönségnek és a divatszakmának is – bepillantást nyerni, mi is zajlik londoni dizájneriskolák falai között. Tanulságos és inspiráló utazás mindannyiunk számára.