A karakteres nők ihletik meg Kármán Orsit

2013. november 18.
Alkalmazott grafikusi diplomával a zsebében lépett ki a MOME kapuján, majd a nemzetközi reklámszakmában eltöltött tíz év után úgy döntött, hogy valóra váltja álmait. Eheti ékszertervező vendégünk Kármán Orsi, a Karman Jewelry tervezője.

Hogyan döntöttél az ékszerkészítés mellett?

Fantasztikus, inspiráló környezetben nőttem fel, a családom szinte minden tagja a képzőművészetek valamely ágában találta meg életcélját. Az ékszertervezés gyermekkori álmom volt, és szerencsésnek tartom magam, amiért ennek szentelhetem minden időmet. Az ékszertervezés sokkal több egy tárgy létrehozásánál: egyrészt öröm, amit a kreatív folyamat során az ötlettől a kivitelezésig megélek, másrészt szabadság, amiben mindig is szerettem alkotni. Ha pedig valaki felvesz egy általam tervezett darabot, ez a folyamat újabb szintre lép, és az ékszer szinte megelevenedik viselőjén.

Szeretsz játszani az anyagokkal, vagy vannak kizárólagos kedvenceid, amikről nem mondasz le?

A tervezési folyamat egyik legjobb szakasza, mikor új, izgalmas anyagokat, technikákat fedezek fel. Szívesen használok fémet, fát, üveget, csontot, bőrt, selymet és köveket. A különböző anyagok találkozása és átértelmezése mindig magával ragad. Sokat kísérletezek: újra és újra szétszedek, összerakok minden darabot, amíg pontosan meg nem érzem a forma arányait. Készítek terveket papíron is, de a végső forma szinte mindig menet közben alakul ki. Egyaránt vonzanak a merész, összetett ékszerek, valamint a letisztult, minimalista formavilág. Mindkét vonalban megtalálom a kihívást, hiszen más-más arányokat, színvilágot igényelnek. Az utóbbi időben felfedezett anyagok és technikák összefoglalását jól szemléltetik a Simplicity, Folded, Bubble, Tribal, valamint Warrior kollekcióim.

Fotó: Farkas Éva

Kapszula kollekciókon is dolgozom, nemrég fejeztem be a Ludovika Shop számára készült Vintage kollekciót. Ez formavilágában és anyaghasználatában is az art deco stílusát idézi, ugyanakkor modern és jellegzetesen Karman is.

Fotó: Kármán Orsi

Legújabb munkáim az OurStye Boutique-nak készített exkluzív “Tassel” nyaklánc kollekció…

Fotó: Kármán Orsi

…és a “Mini Me” névre keresztelt válogatás, mely újdonság a hazai piacon. Minden darab két méretben készült el, így akár egy anyuka és a kislánya is egyforma kiegészítőket viselhetnek.

Fotó: Kármán Orsi

Közben körvonalazódik a tavaszi kollekcióm is, hamarosan egy egészen új iránnyal jelentkezem.

Kinek terveznél ékszert?

Szeretem az erős, karakteres nőket. Szívesen terveznék kedvenceimnek, Julianne Moore-nak és Emily Bluntnak. De igazi kihívás lenne a divatszakma nagy neveinek – Nina Garcianak, Grace Coddingtonnak, Stacy Londonnak vagy Lulu Frostnak – is tervezni.

Milyen stílustippjeid vannak az ékszerviseléshez?

Általában karakteres és merész ékszereket hordok, ugyanakkor – megfelelő kontextusban – a kifinomult, letisztult darabok is tudnak ütősek lenni. Mindig az összhatás számít: a karakter, az öltözék és a kiegészítők egysége.

Egy általános tipp, ami mindenkinek hasznára válhat: nem kell ahhoz új ruhatár, hogy megújulj. Egy-egy bevált darabot kombináljunk különböző stílusú ékszerekkel! Meg fogunk lepődni, mennyire más lesz az összhatás. 

Hogy látod magad öt év múlva?

Az álmaim felgyorsult tempóban válnak valóra, amiért úgy érzem, sokat is teszek. Egyre többen támogatnak, amiért nagyon hálás vagyok. Szeretnék egy jól működő csapatot, hogy a Karman Jewelry az egyre szaporodó felkéréseknek, megbízásoknak is eleget tehessen, így a szervezési teendőket félretéve, több időt szánhatnék a tervezésre. A szakmai sikerek mellett a legtöbbet az jelentené, ha az alkotás szeretetét átadhatnám valakinek – ahogy ezt én annak idején a szüleimtől kaptam.