Anh Tuan Amszterdamban

2013. december 06.
Anh Tuan, vietnami származású magyar divattervező meghívást kapott Európa egyetlen táska múzeumába, az amszterdami Tassen Museum Hendrikje Museum of bags and purses-be egy két hónapos saját kiállítás céljából.

Anh Tuan idén nem csak divattervezőként és az ősszel megnyílt indokínai étterem, a Madame Noi szakmai vezetőjeként bizonyította tehetségét, de egy nemzetközi megkeresésnek is eleget tett.

Hazánkban, a vietnami származású magyar divattervező az első, akinek táskakollekcióit bemutatták az Amszterdami Táska Múzeumban, amely egyedülálló Európában, és egyben a legnagyobb a világon. A decemberben nyíló tárlaton, Anh Tuan legnépszerűbb, ikonikus darabjaival és a legújabb fazonokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Tuan a lehetőségről így nyilatkozott: „Nagy megtiszteltetés és óriási lehetőség, hogy egy ilyen fantasztikus intézményben mutathatom be a táskakollekcióimat. Amszterdam az egyik kedvenc európai fővárosom, így külön öröm, hogy ismét van okom oda ellátogatni.”

A Táska Múzeum alapítása Hendrikje Ivo nevéhez főződik, aki több mint 35 évig gyűjtött táskákat – a magángyűjteményéből nőtte ki magát a Múzeum. Kezdetben a „táskafanatikus” saját otthonában alakított ki egy különtermet, amit 1996-ban a nagyközönség előtt is megnyitott, és amely tíz év után, egy névtelen támogató segítségével, önálló épületbe költözhetett. A „nagy mű” még mindig a család tulajdonát képezi, hiszen Hendrikje lánya, Sigrid Ivo, a Múzeum kurátora és egyben igazgatója is. A 17 éves múzeumban már 4000 táska, kézitáska, pénztárca és bőrönd fordult meg, a 16. századból való darabtól kezdve egészen a mai modern kiegészítőkig.

Anh Tuan kiállítása 2014. január 19-ig tekinthető meg a tulipánok földjén.