Szép Szidónia első férfikollekciója

2014. január 26.
Szép Szidónia hét éve fonja érzéseit és élethelyzeteit a fonalak közé. Kézzel festett első férfikollekciója izgalmas, attraktív és végtelenül szabad, akárcsak ő maga.

Első férfikollekciód, a More Real, nevéhez méltóan rugaszkodik el a valóságtól. Hogy születtek meg ezek a különleges darabok?

Az ajándékterminál karácsonyi vásárára terveztem a kollekciót, mert felkértek, hogy legyek az egyik vendégtervezőjük. Mivel régóta játszottam a gondolattal, hogy kézzel festett, illetve férfikollekciót készítsek, így ez egy kitűnő lehetőség volt, hogy ez a gondolat megvalósuljon. Az eddigi kollekcióimhoz hasonlóan itt is a kiválasztott fonalból köttettem meg az anyagot, majd saját kezűleg, ecsettel vittem fel rá a szitafestéket. Néhány méter után láttam, hogy mennyire attraktívan lehet bánni egy felülettel, ha szín kerül rá, így a határt csak a képzeletem szabta meg. Egy hónap alatt meg is festettem az egészet. Ezzel párhuzamosan a darabok nagyon puritánok is lettek: nincsenek például eldolgozások a ruhákon, – mert ennél a kötésnél adja magát a vágás, ami technikailag nem bomlik tovább-, így a nagy formák szabadon, a testtel alig képezve átmenetet alakultak ki.

Mi volt a koncepciód, milyen viseletnek szántad ezeket a ruhákat?

Mivel nagyon tiszta biopamutot vettem alapul, univerzális viseletként gondoltam ezekre a darabokra. A szabadidő viselettől, az otthoni, kényelmes ruhán át egészen a hálóruháig bármilyen funkciót betölthetnek. Minden egyes darab megtartja a maga attitűdjét, némi játékossággal fűszerezve. A kialakításnál figyeltem arra, hogy ne keljen velük semmit sem csinálni, egyszerűen csak jó érzést adjon a viselőjének. Elengedhetetlen szempont nálam, – nemcsak a férfi, de a női és a gyerekruháimnál is egyaránt – , hogy ne csak szép, hanem nagyon kényelmes is legyen. Ezentúl minden szezonban lesznek férfi és gyerekruháim, de azok – a női ruháimhoz hasonlóan-, szolidabbak és hordhatóbbak lesznek, passzolnak az abszolút klasszikus életvezetéshez.

Mit gondolsz, a férfiak itthon mennyire igénylik a dizájner kollekciókat?

Szerintem itthon több férfikollekciót is elbírna a piac, mint amennyi tervező van. Mind a gyerek, mind a férfiruhákat tekintve nagyobb a kereslet a jelenlegi kínálatnál. A More Real kollekciómnak nem az volt a célja, hogy az élet minden területén hordható legyen, de az eddigi visszajelzések nagyon jók. Mostanában szívügyem lett, hogy próbáljunk kitörni a Budapest központúságból, ezért három vidéki nagyvárosban is vannak értékesítési pontjaim. A győri, soproni és pécsi üzletekben komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy kialakuljon egy dizájnérzékeny vendégkör. Mivel ez az első férfikollekcióm, két vidéki nagyvárosban próbát teszek vele, bár ezeken a helyeken nagyobb a külföldi, „bevállalósabb” turisták száma, akik megengedhetik maguknak, hogy egy-két szélsőségesebb darab beleférjen a ruhatárukba. A bécsi üzletben már megvolt a „tesztelés” és  nagyon jól fogadták a More Real kollekciót.

A női kollekcióid is mindig egyediek voltak, de a legújabb, Lovers kampányoddal új utat nyitottál. Miért váltottál?

A régebbi videó vagy fotókampányaim vidám, bájos légkört sugároztak, és féltem attól, hogy bekerülök egy olyan skatulyába, amiből már nem lehet kijönni. A Lovers-szel, a márkám alapkarakterét akartam újra erősíteni, egy kicsit pengeélen táncolni: felfedni az igazi vagányságot, és megmutatni, mennyire összekapcsolhatóak egyes darabok a személyiséggel. Amikor látom, hogy a termék lelke „életre kel”, akkor tudok tovább lépni a következő kollekcióra. Eddig úgy vettem észre, hogy a boltok is elfogadják a nem konvencionális megoldásokat, sőt, ki is emelik a többi közül. Lassan hét éve készítek kötött ruhákat kis számú kapszulakollekciókban, melyeket teljes részletességgel dolgozok ki. Ennél több nem is férne bele, nincs is kapacitásom rá. Így fent marad annyi energiám, hogy a kollekciók prezentációjára is ugyanúgy odafigyeljek, mint magára a termékre.

 

A közvetlen környezetedben, családodban is gyakran viselik a ruháidat?

A legnagyobb rajongóm a hároméves kislányom, akinek szintén van biopamutból készült teljes alsóruházat szériája, amit a saját kis kezével festett. Nagyon szereti és nem igazán akar felvenni mást helyette. Szerintem érzi, hogy a bőrének ez a jó, mert ha futkározik, fára mászik vagy megizzad, akkor is követi a napját.