Exkluzív összefoglaló a milánói divathétről

2014. február 26.
Bloggerünk, Gildakoral Flora olyan nagyágyúk divatbemutatóit nézhette meg a magyar Marie Claire képviseletében a milánói divathéten, mint a Gucci, az Alberta Ferretti vagy a Marni. Következzen az olasz bloggerlány részletes beszámolója napi lebontásban, amiben még Rita Ora és Naomi Campbell is helyet kapott!

1. nap – Gucci, Alberta Ferretti

Mint mindig, idén is a Guccié volt az elsőség, amelynek varázslatos hangulatát még az eső sem volt képes elrontani. Frida Giannini, a ház kreatívigazgatója a 2014/2015-ös őszi-téli szezon ruháihoz a 60-as évekből merített ihletet mind az anyagválasztás, mind a szabásvonalak tekintetében: kabátjai, egyenes vonalú szoknyái és gyönyörű ruhái a Twiggy-viseletek modern változatait idézték. Lágy, pasztelles babakék és cukorkarózsaszínei jól illettek az elegáns teveszínárnyalathoz, így kölcsönözve kifinomult jelleget a kollekciónak. Ugyanezen színek a kiegészítőkön is felbukkantak csodálatos lapos talpú térdcsizmák és bohókás táskák formájában. A fenti összeállításba jól illett a leopárdminta és a ruhákon megjelenő csillogó betétek. Frida ezúttal egy olyan ultramodern nőt álmodott meg, aki tudja, hogyan keverje a színeket és használja a múltat ahhoz, hogy igazán modernné váljon általa.

Képgalériáért kattints a képekre!


Gucci : Profimédia – Red Dot

Eközben Alberta Ferretti, az estélyi ruhák és a sifon nagyasszonya a természet színeit vonultatta fel a kifutón, mindezt gazdag hímzéssel párosítva. Romantikus hangulatú, mégis a csodás anyagokat kiemelő egyszerű szabásvonalak dominálnak ruháin. Főként lapos sarkú cipőt viselő modelljei a márka modern, szupernőies típusát testesítik meg. Alkalmi ruhái pedig bármelyik vörös szőnyegen bizonyosan az este legszebb darabjai közé fognak tartozni.

2. nap – Fendi, Roberto Cavalli, Costume National, Prada, Esme

A második napot a Just Cavalli nyitotta igazi rock & roll életérzésű, drága arany anyagokból és sok-sok rojttal készült kollekciójával, amelyek kifejezetten bájossá varázsolták a kabátokat, a nadrágokat és a ruhákat. Az ezt követő Costume National-bemutatón a színfalak mögé is benézhettem. Itt találkoztam Devonnal (az egyik legújabb felfedezettel a modellek világában), valamint Ennio Capasával, a ház divattervezőjével, akinek őszi-téli kollekciója letisztult és egyszerű volt, és inkább a sok anyag dominált: ennek köszönhetően mindegyik darab különleges megjelenésűre sikeredett. Esme Vie ezúttal a pasztellárnyalatokra és a romantikus szabásvonalakra helyezte a hangsúlyt. A márka orosz tervezője, Julia (aki a Vogue Italia „Ki a következő?” versenyét is megnyerte idén) a maga sajátos, kifinomult stílusában halad töretlenül előre. A napot Jeremy Scott kreációi zárták: a Moschino ezúttal is vidám, üde és nagyon trendi volt.


Cavalli: Profimédia – Red Dot

3. nap – Armani, Furla, Cademartori, Casadei, Sergio Rossi

A harmadik nap első pillanatai az Armani ház fejéé, Giorgio Armanié voltak: szuperelegáns, a saját alapszín-palettáját felvonultató ruhákat láthattunk ezúttal tőle, különleges sapkákkal, drágakövekkel és kiegészítőkkel megbolondítva. A kollekció rendkívül sokféle, kezdve a klasszikus kosztümöktől egészen a csajos ruhákig. Armani mester soha nem felejt el bennünket emlékeztetni az elegancia és a vidámság fontosságára.

Táskák tekintetében a Furla valóságos cukorkabolttá alakult át, míg Paula Cademartori esetében (nem hallottatok még róla? itt az ideje!) valóságos színrobbanásnak lehettünk szemtanúi.

Ami a cipőket illeti: a Casadei változatos darabjai a kapszulakollekció részeként tervezett “Őrült Punk” elnevezésű cipőtől a szuper rockosig terjednek, tele feketével és az elmaradhatatlan láncokkal. A napot Sergio Rossi lábbelijeivel fejeztük be: mint mindig, most is igazi remekműveket láthattunk tőle.

4. nap – Au jour le Jour, Roberto Cavalli, Marras, Pucci

A divatnapok legjobbja, amikor Armani megnyitja színházát felfedezettjei számára. Az Au jour le Jour fiatal divattervezői nem fukarkodtak az élénk színekkel: nyomataik óriási életvidámságot és humort sugároztak. Igazi öröm volt látni ezt a kollekciót, annyira más volt!

Armani: Profimédia – Red Dot

A meglepetés azonban ezzel még nem ért véget: Roberto Cavalli bemutatóján a kifutót tűzkör keretezte. Ugyancsak tűznyelvek köszöntek vissza az általa megálmodott, rendkívül szexi ruhákon, szőrméken is, igazi rockos hangulatot teremtve. A kollekció tüzes, magabiztos, luxusillatú és szexi volt, akárcsak az olaszok! Köszönjük, Roberto!

Antonio Marras ezúttal teliholdat és vérfarkasokat álmodott a színre, így teremtve meg a sötét erdő baljós romantikáját a maga természet közeli színeivel és mintáival. A nap végén Emilio Pucci a maga szokásos szexi stílusát hozta el, és ehhez Eva Herzigovát és Isabel Fontanit vonultatta fel a kifutón. Rengeteg aranyat, csipkét és az alakot követő bőrruhát láthattunk, selyemmel és szőrmével kombinálva.

5. nap – Marni, Anteprima, Plein

A vasárnap Marnival indult, sportos, mégis luxusérzetű ruhákkal és vonalakkal, a szokásos fantasztikus cipőkkel és patchwork szőrmékkel. Őszi-téli kollekciójuk nekik is igazán színesre sikerült, egyben nagy szerephez jutottak benne a modern formák és szabásvonalak is.


Marni: Profimédia – Red Dot

A Marnit követő, Anteprimát jegyző Izumi Ogino a kötött ruhák műfaját a legmagasabb szintre emelte. Mindezt flitterrel és lurexszel kiegészítve.

A show-t végül Philip Plein és szexi tehenészlányai vitték el. Előtte Rita Ora énekelt, a programot pedig maga Naomi Campbell nyitotta meg… Kell ennél többet mondanom? A kollekció szuperszexi volt: sok bőr, tartan és szőrme. Az after partyn ismét Rita énekelt, tökéletes befejezéseként a milánói divathétnek.

És most irány Párizs!