Az öltözködésben nincs pardon – interjú Cakó Kingával

2014. április 02.
Nem hagyta magát az álmaitól eltériíteni. Megjárta Firenze és London neves divatiskoláit, majd a hazai "mélyvízet". Cakó Kinga divattervező saját márkájával, a CAKO-val, tavaly sikerrel debütált, az idei év meglepetése pedig Kármán Orsi ékszertervezővel közös kapszula kollekciója.

Miért választottad a divat szakmát?

Már egészen kiskoromtól izgatott a divatvilág, a babáimnak is én varrtam a ruháikat. A nagypapám textil festőként és grafikusként dolgozott, így rendszeresen járt Párizsba. Rengeteget mesélt az ottani és a hazai divatéletről, ami nagyon meghatározó élményként él bennem a mai napig.

Stylistként kezdted, most már divattervezőként is álmodsz meg összeállításokat. Miért kezdtél tervezni?

Nálam a tervezés előbb volt, csak közben kitérőket tettem a divat más területeire.Dolgoztam stylistként reklámfilmekben és magazinoknál, de legfőképpen a tévés világ lett az életem, mert imádom a forgatások hangulatát. Mivel sok művész volt már a családunkban a szüleimnek annyi kérése volt, hogy lehet művészkedni, de előtte szerezzek egy „normális” diplomát, így kommunikáció-közgáz szakon végeztem elsőként. Az egyetemi évek alatt több nyarat a firenzei Polimoda divattervező iskolában töltöttem fantasztikus tanárokkal, ami megadta a végső lökést ahhoz, hogy a divatszakmát válasszam. Ezután jött London, a Central Saint Martins College of Art and Design-ban divatmarketinget és tervezést tanultam. Hazatérve stylistként kezdtem el dolgozni, majd tervezőként több magyar márkánál, ahol rengeteget tanultam, mert rögtön bedobtak a mélyvízbe. Tavaly úgy éreztem, hogy eljött az ideje a saját márka alapításnak, így 2013. tavaszán megszületett a CAKÓ első kollekciója. Nagyon élvezem a tervezést, mert ebben teljesen kiélhetem a kreativitásomat. Izgalmas, ahogy játszani lehet az arányokkal vagy egy jól elhelyezett szabásvonallal, amitől a nők jól érzik magukat az adott ruhában. A nőiesség hangsúlyozása nagyon fontos számomra, de mindig szem előtt tartom, hogy a mindennapi rohanásban is jól hordható darabokat készítsek.

A tavaszi-nyári, valamint a CAKO & KARMAN bemutatóért kattints a képre!

Mit nézel meg elsőként másokon?

Legelőször talán a teljes összhatást. Számomra abból derül ki hogy a ruha viselője mennyire magabiztos a színek párosításában, és a kiegészítők kiválasztásában.

A titkos trükköd, ami mindig bejön?

Az elvem az, hogy ne legyen rajtam háromnál több szín, mert nagyon szeretem a letisztult, monokróm öltözködést. Mindig egy színben tartok mindent és kevés, de stílusában passzoló kiegészítővel kombinálom a ruhákat.

Gyakran kritizálsz?

Öltözködéssel kapcsolatban sajnos igen. Szerintem nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az alkati adottságaival és olyan ruhát vegyen fel, ami előnyős és eltakarja a problémás részeket.