Lena Hoschek, az osztrák divat sztárja

2014. május 22.
Lena Hoshek még csak 33 éves, de már Ausztria legismertebb és egyik legkreatívabb tervezője. Katy Perry és Lana del Rey is imádják nőies retro ruháit, a konzervatív osztrák hölgyek pedig örömmel viselik az osztrák népviseletből ismert felsőrészeit, a dirndliket.

Lena Hoschek a „Szomszéd Lakása” kiállítás és rendezvénysorozat vendégeként, egy rendhagyó „divatkockával” illusztrálva mutatta be 2014-es tavaszi-nyári kollekcióját. Nőies szabásvonalak és színek, különleges anyagok egy ötvenes évekbeli piknik hangulatát idézik.

A grazi születésű designer most először látogatott Magyarországra, de a klasszikus magyar hímzések és csipke motívumok már korábban felkeltették a figyelmét. „Nagyon sok inspirációt gyűjtök különböző ország népművészetéből. A magyar népviseletet és a matyó hímzést egyszerűen imádom.”- mondta Lena. Azt is elárulta nekünk, hogy különösen a régi, hímzett ágytakarók és párnahuzatok vonzzák, ezekből egy egész gyűjteménye van otthon.

Az így felkutatott vintage minták időnként saját anyagaikon születnek újjá. Lena Hoschek 2006-ban, mindössze 24 évesen indította el a márkát, mára kollekcióival nemcsak nemzetközi sikereket ért el, de újraértelmezte a régi osztrák hagyományokat is. Védjegye az úgynevezett dirndl, a tradícionális osztrák népviseletből ismert felsőrész.

Hoschek keze alatt a régi és konzervatív ruhadarab – az anyagoknak és egy vonzó dekoltázsnak köszönhetően – valósággal újjászületett. És a vastagon kihúzott szem sem éppen vidékies – az egyedülálló divattervező legjellemzőbb védjegye, hogy a régi szokásokat bátran kombinálja modern dizájnnal.

Lena munkáiban különleges, hogy a kollekciói nem követnek semmiféle trendet vagy kortárs divatirányzatot, sokkal inkább azt fejezik ki, ami már a gyermekkora óta foglalkoztatta és elvarázsolta. Munkáiban visszaköszön a 40-es és 50-es évek filmsztárjai, a kézműves hagyományok, a drága anyagok és a nosztalgikus minták iránt érzett szenvedélye, de olyan kevésbé hagyományos stílusok is, mint a punk, a rock ‚n‘ roll, a tetoválások és főként a rockabilly. „A telt hölgyek örülnek, hogy a ruháim kiemelik az alakjukat. A vékony nők pedig annak, hogy végre telt formát kapnak” – meséli a tervezőnő.

Idén őszre sokkal szexisebb és merészebb darabokkal készül, amikben a sötét árnyalatok kapnak majd főszerepet. „Ez a szépsége a munkámnak, hogy azt csinálok, amit csak szeretnék. Jövő nyárra egy Afrika témájú kollekcióval készülök!” – mondta.

További fotókért kattints ide!