Lena Hoschek, az osztrák divat sztárja

2014. május 22. |

Lena Hoshek még csak 33 éves, de már Ausztria legismertebb és egyik legkreatívabb tervezője. Katy Perry és Lana del Rey is imádják nőies retro ruháit, a konzervatív osztrák hölgyek pedig örömmel viselik az osztrák népviseletből ismert felsőrészeit, a dirndliket.

Lena Hoschek, az osztrák divat sztárja

Lena Hoschek a „Szomszéd Lakása” kiállítás és rendezvénysorozat vendégeként, egy rendhagyó „divatkockával” illusztrálva mutatta be 2014-es tavaszi-nyári kollekcióját. Nőies szabásvonalak és színek, különleges anyagok egy ötvenes évekbeli piknik hangulatát idézik.

A grazi születésű designer most először látogatott Magyarországra, de a klasszikus magyar hímzések és csipke motívumok már korábban felkeltették a figyelmét. „Nagyon sok inspirációt gyűjtök különböző ország népművészetéből. A magyar népviseletet és a matyó hímzést egyszerűen imádom.”- mondta Lena. Azt is elárulta nekünk, hogy különösen a régi, hímzett ágytakarók és párnahuzatok vonzzák, ezekből egy egész gyűjteménye van otthon.

Az így felkutatott vintage minták időnként saját anyagaikon születnek újjá. Lena Hoschek 2006-ban, mindössze 24 évesen indította el a márkát, mára kollekcióival nemcsak nemzetközi sikereket ért el, de újraértelmezte a régi osztrák hagyományokat is. Védjegye az úgynevezett dirndl, a tradícionális osztrák népviseletből ismert felsőrész.

Hoschek keze alatt a régi és konzervatív ruhadarab – az anyagoknak és egy vonzó dekoltázsnak köszönhetően – valósággal újjászületett. És a vastagon kihúzott szem sem éppen vidékies – az egyedülálló divattervező legjellemzőbb védjegye, hogy a régi szokásokat bátran kombinálja modern dizájnnal.

Lena munkáiban különleges, hogy a kollekciói nem követnek semmiféle trendet vagy kortárs divatirányzatot, sokkal inkább azt fejezik ki, ami már a gyermekkora óta foglalkoztatta és elvarázsolta. Munkáiban visszaköszön a 40-es és 50-es évek filmsztárjai, a kézműves hagyományok, a drága anyagok és a nosztalgikus minták iránt érzett szenvedélye, de olyan kevésbé hagyományos stílusok is, mint a punk, a rock ‚n‘ roll, a tetoválások és főként a rockabilly. „A telt hölgyek örülnek, hogy a ruháim kiemelik az alakjukat. A vékony nők pedig annak, hogy végre telt formát kapnak” – meséli a tervezőnő.

Idén őszre sokkal szexisebb és merészebb darabokkal készül, amikben a sötét árnyalatok kapnak majd főszerepet. „Ez a szépsége a munkámnak, hogy azt csinálok, amit csak szeretnék. Jövő nyárra egy Afrika témájú kollekcióval készülök!” – mondta.

További fotókért kattints ide!

Szólj hozzá te is!

Még több Divat