Testre szabott fürdőruhák – interjú Tisza Vikivel

2014. május 26.
Tisza Viki új utat mutat nekünk a fürdőruháival. Stílus, érzékiség és visszafogott bujaság jellemzi kollekciójának darabjait, melyek viselőinél nem a tökéletes alak, sokkal inkább az egyéniség a követelmény.

Miért pont fürdőruhák tervezésébe vágtál bele?

Személyes oldalról indult, a saját igényeimre kerestem a választ. Alapvetően jó alakú nőnek tartom magam és mégis nehezen találtam olyan darabot, melyet magabiztosan viselnék. Főleg a személyiségemhez nem illeszkedett a kínálat, sokszor szívesen fürdenék egyrészes fürdőruhában, de az én méretemben (36-os konfekció méret) inkább a bikinik vannak nagy választékban, szinte azt sugallva, hogy ha jó az alakod, akkor mutass meg mindent. Emellett jellemzően olyan mintákkal és színekkel is találkoztam, amik hófehér bőrömhöz sem igazán passzoltak.  A fürdőruháim pont attól egyediek, hogy minden apró kis részletet beletervezek, amik számomra fontosak és tükrözik az ízlés világomat.

A kollekcióid visszafogottak, mégis érzékivé és szexivé teszik viselőjét. Idén nyáron mivel készülsz?

A Phaidra nyári darabjaiban a fehér, az ezüst, és a kék különböző árnyalatai dominálnak. Az anyagokat tekintve pedig különleges felületkezelt, laminált, hologramos és lakozott anyagokat, használtam, fehér cipzárakkal, patentokkal és PVC fóliával kombinálva. Leginkább a sportosan elegáns, futurisztikus hatást keltő egyrészes fazonok a meghatározóak idén. A kollekció a WATERPROOF nevet kapta, mely elsősorban a részben vízálló anyagokban ölt testet. A fürdőruháimnak ugyanakkor mindig szellemi mondanivalójuk is van, mivel tervezéskor az engem foglalkoztató kérdéseket igyekszem vizuálisan belefogalmazni a darabokba.  A WATERPROOF azt az ellentmondást boncolgatja, ahogy hajlamosak vagyunk magunkat elszigetelni, vízállóvá tenni az élet különböző kihívásaival – szimbolikusan a vízzel – szemben, miközben a legnagyobb vágyunk testközelbe kerülni velük, azaz szeretnénk fürdeni, úszni.

A kollekcióért kattints a képre!

Milyen stílustippeket adnál a tökéletes fürdőruha választáshoz?

A legfontosabbnak a személyiséget tartom, szerintem ez előrébb való a kifogástalan bikini alaknál. Ha valaki ezt eltalálja, tökéletes lesz a megjelenése. Ennek alapján az első tippem egy gyors önismereti tréning: fogalmazzuk meg, hogy valójában milyenek is vagyunk, és e szerint válasszunk nyitottabb vagy zártabb fazonokat és színeket, figyelmen kívül hagyva a kínálatot. A tökéletes fürdőruha megtalálása türelem és idő kérdése. A színeknél – ugyanúgy, mint felsőruházatnál – figyeljünk a saját adottságainkra is, de ebben az esetben azért a bőrszín hangsúlyosabb, hiszen sokkal nagyobb felületen látszik, mint maga a fürdőruha. Ne féljünk a halványabb színektől sem, többünknek áll jól, mint gondolnák.  Véleményem szerint a kevesebb több, bár napozás szempontjából előnyös lehet falatnyi bugyikban mutogatni magunkat. Úgy gondolom, hogyha már van rajtunk valami, akkor már így is úgy is lőttek a napozásnak, mindig lesz olyan ruhánk, ami alatt látszik a nyakpánt alatti fehér csík, vagy a háton a kapocs nyoma… és ha ez így van, akkor akár fel is öltözhetünk.

Tervezed, hogy más területen is kipróbálod magad a későbbiekben?

Igazából a mostani kollekciónak is van egy még hivatalosan nem megjelent EXTENDED változata, amelyben egy nyári jumpsuit és egy alkalmibb ruha is megtalálható. A jövőben tervezem, hogy több felső ruházati darab is fog szerepelni a kollekciókban. Egyelőre évente egy tavasz/nyári kollekció jelenik meg, de a jövőben elképzelhetőnek tartom, hogy őszi/téli kollekciókat is megjelentetek, amelyben felsőruházati, esetleg hálóruházati darabok lesznek. Most kaptam egy megkeresést egy nemzetközi on-line designer store-tól, ahova pár darabos fürdőruha kapszulakollekciót fogok tervezni, illetve más magyar tervezők is kerestek már meg, hogy szívesen dolgoznának velem együtt. Nagyon izgalmas és új kollaborációk lesznek, amiket már alig várok.