Fegyverekből készített karkötőket az Armani

2014. június 19.
Fegyverekből és töltényhüvelyekből készített limitált kiadású karkötőket az Armani Exchange. Az ékszereknek azonban ezúttal sokkal fontosabb céljuk van, mint hogy jól mutassanak a csuklónkon.

A Liberty United nevű, erőszak ellen harcoló ékszerészettel karöltve alkotta meg az Armani Exchange ezeket a nem mindennapi karkötőket. Minden karkötőn látható annak a fegyvernek a sorozatszáma, amelyik az adott ékszer alapanyagát jelentette, ez emlékeztet arra, hogy a mutatós darab valójában miből is készült.

A karkötő formája már önmagában szimbolikus jelentéssel bír: a sodort dizájn az egységet jelent, ugyanakkor jelképezi a feszültséget is, ami a fegyverviselés problematikáját körüllengi. Peter Thum, a Liberty United alapítója így nyilatkozott a karkötőkön látható sorozatszámokról: „Miután elkészültünk az ékszerrel, már csak a sorozatszám tanúskodik róla, hogy az valaha egy fegyver volt. Olyan ez, mint egy DNS – visszautal az eredeti forrására, de az a dolog, amiből származik, fizikai értelemben már nem létezik többé.” 

A kezdeményezés mögött meghúzódó okok pedig igazán sokkolóak. Kutatások szerint körülbelül 283millió fegyver van civilek birtokában az Egyesült Államokban, és évente több mint 30,000 ember hal meg lőfegyver által. Az áldozatok harmada 20 év alatti.

A karkötőket női és férfi változatokban vásárolhatjuk meg, darabját 98,5 dolláros áron. A bevétel 20 százalékát az Armani Exchange a fegyveres erőszak visszaszorításáért folytatott harcra fogja fordítani.