Modern gyűrűk régi, szerelmi jelképekkel

2014. július 10.
Nagy Gertrúd gyűrűiben egyesülnek a hagyományos népművészeti motívumok és a modern, elegáns formák. A Magyar Menyegző kollekcióval a menyasszony egyszerre kipipálhatja a "régi" és "új" tételeket is az esküvői öltözékéből.

A Magyar Menyegző kollekció a magyar népművészet több évszázados szerelmi jelképrendszerét viszi tovább friss, modern formában, kézműves technikával, aprólékosan kidolgozott ékszereken.

„A lenyűgözően gazdag népművészeti hagyatékot úgy lehet a legjobban megőrizni, ha a mai életünkbe illesztjük.” – meséli Nagy Gertrúd ötvös mester, a Magyar Menyegző ékszerkollekció megálmodója.

A régi szimbólumok máig érvényesek: a tulipán a nő, a nőiesség, a szív pedig a férfi jelképe. A szív a szeretet, a megértés és az odaadás szimbóluma, míg a tulipán a szépségé, a szerelemé és a tiszteleté. Régen a jegyajándékon egymásba rajzolták a tulipánt és a szívet, hogy a szerelmi ígéretet, az összetartozást hangsúlyozzák. Napjainkban a karikagyűrű a jegyajándék, a házastársak között létrejött kötés szimbóluma, és ezen az ékszeren is aktuális üzenettel bírnak a régi jelképek. Persze a mai igényeknek megfelelően, modern formában. A karikagyűrűt minden nap viseljük, szinte a testünk részévé válik, nem mindegy hát, milyen jelképekkel díszítjük, hogyan tesszük egyedivé.

A Magyar Menyegző kollekció jegy- és karikagyűrűinek formavilága, díszítő ornamentikája a hagyományos szerelmi jelképeket viszi tovább 21. századi újragondolásban. Ezek az ékszerek nem régi ékszerek replikái vagy régi ékszerek újraértelmezései, hanem a népművészet által inspirált, modern gyűrűk, amelyek 2012-ben elnyerték a Magyar Kézműves Remek díját is.

Minden ékszer kézműves technikával készül, aprólékos munkával. A vésett motívumokban felfedezhető a szív és a tulipán, ám legtöbbször stilizált, modernizált formában. A kollekció darabjait egyszerre járja át a nosztalgikus múlt, a jelen kifinomultsága valamint az egyediség. A jegyesek saját elképzeléseikkel, álmaikkal és vágyaikkal még személyesebbé tehetik a gyűrűket, variálhatnak a gyűrűk anyagával – a fehérarany mellett egyre népszerűbb a rózsaarany – és a díszítő drágakövekkel, hogy végül a gyűrű igazán őket jellemezze és képviselje.