Portugál Fashion Week: Így láttuk mi

2014. szeptember 29.
A 4. alkalommal megrendezett Portugál Fashion Weeken ezúttal a Marie Claire Magyarország is ott volt, a kétnapos, rendhagyó divateseményről pedig fotókkal tarkított személyes beszámolóval számolunk be nektek.

A két napos rendezvény Portugália második legnagyobb, festői szépségű és borairól híres városában, Portóban zajlott. Az újságírókat, divattervezőket, bloggereket és a divat iránt érdeklődöket a Duro közvetlen partján fekvő “Alfândega” erődítménye csalogatta be a trend rejtelmeibe. A monumentális kőépület falai messziről tanúskodtak arról, hogy egy rendhagyó élménynek lehetünk részesei, az pedig, hogy a rendezvény a “Nonsense” nevet kapta, azonnal nyilvánvalóvá vált, mitől lesz ez a Fashion Week eltérő az általunk megszokottól.

Ahogy beléptünk a hatalmas vaskapun úgy érezhettünk magunkat, mintha egy cirkuszba csöppentünk volna bele. Gólyalábon táncoló “Pop-art” pár köszöntötte a vendégeket, darázsnak öltözött hölgyek várták a regisztrálni vágyó kíváncsiskodókat, illetve “paparazzi” fotósok örökítették meg a kezdeti pillanatokat.

Az eseményt leginkább egy vicces, színpompás, zsibongó vásárhoz lehetne hasonlítani. Megtalálható volt egészen az anyag- és fonalvásártól kezdve, különböző portugál divattervezőkön át, a digitális világ legújabb eszközei is, mint például a 3D-s nyomtató. A sorok között sétálgatva meglepőbbnél meglepőbb és érdekesebbnél érdekesebb ruháknak, anyagoknak és enteriőrnek lehettünk szemtanúi. A divattervezők nem riadnak meg attól, ha színeket kell használniuk, vagy különleges anyagokkal kell dolgozniuk. A divatot egyáltalán nem jellemzi a Magyarországon megszokott geometrikus, letisztult vagy épp over-size formai világ. A portugál divat színes, merészebb és díszesebb összehasonlítva hazánkkal. A portugál nő sugárzó, szabad és felhőtlen, nem féltetlen érezhetjük a high-fashion vonalat az öltözékében.

Szalma outfit és videókazetta szalag

Mindezek mellett betekintést nyerhettünk és voksolhattunk a “Fashion Film Festival” rövid filmjeire, megcsodálhattuk amatőr és profi fotósok munkáit és megismerkedhettünk az “iTech Style”-lal, ami rengeteg érdekességet rejtett magában. Az “iTech Style” alatt egy olyan pályázat került meghirdetésre, ahol a portugál tehetségek mérethették meg magukat. Az egész indítványozás a különböző textilek és a technika ötvözésén alapszik. Olyan innovatív kezdeményezés ez, ahol egészen a szalma outfittől, a videókazetta szalagból készült anyagon át, a parafa golfütőtartón keresztül, rengeteg érdekességgel és kreatív ötlettel ismerkedhettünk meg.

Az esemény keretein belül külön kifutós, modelleket felvonultató divatbemutató nem került megrendezésre, a modellek nevetgélve ették a popcornt, illetve a vattacukrot a cirkuszi forgatagban. Számos helyi divattervező kisebb helységekben prezentálta kollekcióit, amitől sokkal barátságosabbnak és bensőségesebbnek hatott az egész, hisz a tervezők szívesen meséltek az érdeklődőknek, mi ihlette őket, milyen stílust képviselnek, és milyen mértékben vannak jelen a divatszektorban. Egy biztos, az ilyen jellegű rendezvények kellő inspirációt és motivációt adnak a további munkához, és Portugál Fashion Week számunkra messze nem csak látványban lesz felejthetetlen élmény…

Nagyfelbontású képeinkért kattints ide vagy a képre!