A párizsi sikk jövője – Francia divatiskolák bemutatója

2014. november 13.
A világhíres párizsi divat leendő diktátorai a Marie Claire Fashion Daysen mutatták be nekünk, milyennek álmodják a jövő stílusait. A Párizs négy különböző iskolájából Budapestre érkezett nyolc diák bemutatóján a friss, egyedi látásmód a francia divatfőváros legendás szakértelmével keveredett.

Fiatalok, tele vannak reményekkel, lelkesedéssel és kreativitással, ráadásul Párizs legmenőbb divatiskoláinak falai között keresik a saját stílusukat. A jövő divatjának hangadói a Marie Claire Fashion Daysen mutatták be ígéretes, izgalmas kollekcióikat, amik alapján biztosan állíthatjuk: néhány év múlva az ő neveiktől lesz hangos a divatvilág.

A teljes galériáért kattints a fotókra!

Bohém kavalkád

Az Atelier Chardon Savard három diákja meglepően különböző stílusokat vonultatott fel a Marie Claire Fashion Days kifutóján. Míg Julie Fraile és Vincent Barrier kollekciói visszafogott, inkább szürkés árnyalatú, hordható darabokból álltak, addig Victoria Dahan izgalmas, neonszínekben játszó, sok műanyagból készült, játékos kiegészítővel bolondította meg összeállításait. Az Atelier Chardon Savard egyébként az egyik legújabb divatiskola Párizsban, ahol a frissesség mellett a fegyelmezett munkát is elvárják diákjaiktól.   

Geometrikus formák francia bájjal fűszerezve

Az EnsAD az egyik legrégebbi múltra visszatekintő divatiskola, ahol a diákok a legkiválóbb oktatásban részesülhetnek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nem régiben végzett Laurene Trescarte máris a legendás Céline divatháznál dolgozik. Laurene mohazöldben játszó ruhái végtelenül letisztult, mégis izgalmas vonalakat követnek. A sikkes, igazán kifinomult darabok mellett, hasonló stílusú táskákat és cipőket is láthattunk a kifutón. Ha pedig cipőkről van szó, mindenképpen ki kell emelni az iskola másik diákjának, a főleg lábbelikre koncentráló Romain Blot munkáját, aki a Laurene ruháihoz hasonlóan geometrikus, egyszerű szabásokat bájos pasztellszínekkel kombinálja. Míg Laurene kollekciójában a mélyzöld színhez nehezebb anyagok, és természetes, fára hajazó textúrák is megjelennek, Romain barackszín, halványkék és fehér darabjai inkább könnyű, légies anyagokból készültek. A fiatalok máris merészen felfelé ívelő karrierjét látva bátran remélhetjük, hogy a Budapesten is bemutatott mesés ruhákat nem sokára a legnevesebb francia divatlapok oldalain láthatjuk viszont.   

Izgalmas textúrák, egyedi minták

A Duperré iskolában elsősorban a kísérletezésé és a kreativitásé a főszerep. A diákok a kurzusok között válogatva belekóstolhatnak a különböző technikákba és trendekbe, hogy aztán mindenki megtalálhassa a magához illő stílust. Alexandre Paysan fantáziáját például elsősorban a textúrák és a kötésben rejlő lehetőségek izgatják, ahogy ez kollekciójából is jól látszik. De a vastag, színes, bohém kötött pulóverek mellett izgalmas, mintás esőkabátot is láthattunk Alexandre bemutatóján. Az iskola másik nagy előnye a nemzetközisége, így például a chilei származú Axel Heilenkötter is színesíti a Duperré hallgatóinak névsorát. Axel kollekciójában is megfigyelhető a textúrák, anyagok iránti elkötelezettség, de nála inkább az egyszerűbb, letisztultabb szabásvonalak, visszafogott színek és hosszított fazonok domináltak. Bár a fiúk egyelőre még a tanulással és tapasztalatszerzéssel vannak elfoglalva, a bemutatókat látva mindenképpen ígéretes jövőt jósolhatunk nekik. Karrierjüket különösen izgalmassá teszi az a tény is, hogy az iskolai oktatás keretei közt számtalan utazásra és külföldi munkára nyílik lehetőségük, így gazdag élményanyagukból innovatív megoldásokkal állhatnak elő. 

Az örök fekete – újragondolva

Az ESMOD iskolát a koreai származású Lee Young Kyoon képviselte, aki a mindenki által nagy becsben tartott fekete darabokat értelmezte újra, izgalmas szabásvonalakkal. Az iskolát egyébként Alexis Lavigne alapította még 1841-ben, és az intézmény azóta is a francia főváros legtehetségesebb fiatal divattervezőinek felkarolója. Így talán nem is meglepő, hogy a sikkes férfidivatot megálmodó Leere máris lecsapott a divatóriás Dior!