Feltörekvők: Pocsai Julianna a Poxai ékszerek megálmodója

2014. november 13.
Talán nincs nagyobb siker annál, ha a saját ízlésedet jól működő vállalkozássá tudod fejleszteni. Ezt tette Pocsai Julianna is a Poxai tervezője, aki bár sose tanult ékszerkészítést, mára saját alkotásaival futhat össze az utcán.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel?

Pici kislány korom óta csinálok ékszereket. Mindig azt szerettem, ha egyedi ékszer van rajtam, úgyhogy felnőtt koromban is folytatódott ez a hobbim. Hordtam őket és a barátnőim is kértek, majd az ő barátaik, kollégáik is, így alakult meg a Poxai 2011-ben.

Miért vártál a brand alapítással ennyi ideig?

2010-ben kezdtem csak el ékszerdróttal dolgozni, addig gyöngyökből, ásványokból, bőrből készítettem, de ezekből az anyagokból készült darabok viszonylag elterjedtek és sokan foglalkoznak hasonló ékszerekkel, tehát fel sem merült bennem, hogy ékszereket „áruljak”. Nem szerettem volna beállni a sorba. Aztán jött az ötlet… Kaptam ajándékba külföldről egy gyűrűt, ami drótból készült. Más volt a fazonja, mint amiket én csinálok, de minden színben szerettem volna magamnak. Így kezdődött a játék a dróttal. Aztán, hogy brand is lett mindebből, azt az akkori páromnak köszönhetem. Tőle kaptam ajándékba a domain nevet, ami a vezetéknevemből ered. Amikor Angliában éltem, így csengett a nevem az angol ajkakon és általa ragadt rajtam és az ékszereimen.

Magadnak milyen ékszereket készítesz szívesen?

Hangulatfüggő. Mindig úgy készülnek az ékszerek, hogy veszek valami ruhát… Jobban kedvelem az egyszerűbb, egyszínű ruhákat, amiket aztán szeretek feldobni hangsúlyos ékszerekkel. Leülök a kanapémra és elkezdem tekerni, sodorni, míg olyan nem lesz, amit szívesen viselnék másnap az új ruhámmal.

Fodrászként végeztél és jelenleg is a szakmádban dolgozol. Hogy jön ehhez egy ilyen kreatív vállalkozás? Találsz közös pontot?

Folyton újat kell csinálnom, máskülönben nem tudnék fejlődni, nem tudnám kiélni a kreativitásomat. Mint fodrász is ezt vallom. Ikrek a horoszkópom, így számomra szinte kötelező a tanulás, fejlődés, inspirálódás. Máskülönben elvesztem a lelkesedésemet. Addig jó, míg a fodrászatban és a Poxaiban is tudok szárnyalni, alkotni. Könnyen megy a két dolog együtt. Nappal hajakat rendezgetek, este készítem az ékszereket.

Miből készülnek az ékszereid?

A kezdeti időkben a színes drót gyűrűim kifejezetten különlegesnek számítottak. Sehol máshol nem árultak hasonlót. Sima drót ékszert igen, de színes alumínium drótokat nem. Pláne nem így tekerve, mint az enyémek. Mára viszont viszonylag sokan készítenek ékszert ebből az anyagból, ezért is tértem át a hajóköteles ékszerekre.

Van, aki segíti a munkádat, vagy minden feladat rád hárul?

Az ékszereket egyedül készítem. A vásárlóim tudják, hogy minden darab egyedi, szívesen várnak, de maximum egy héten belül el szoktam készíteni a megrendeléseket. Amennyiben hétköznap este nincs rá időm, úgy hétvégén mindenképp kerítek rá sort. Rengetegen jelezték, hogy szeretnék árusítani az ékszereimet. Mivel mindent egyedül, kézzel készítek, nincs két egyforma, kicsit több időt vesz igénybe a munka.

Nemrég beiratkoztál egy ötvös tanfolyamra. Ez mennyiben jelent új irányt a Poxainak?

Soha nem tanultam ékszereket készíteni, az iskolában most új technikákkal ismerkedhetek meg. Azért tartottam ezt fontosnak, hogy még jobban megmutathassam magam az ékszereimen keresztül a külvilágnak, ne legyenek határok, ami a fém megmunkálását illeti. A Budai rajziskolába járok, és csodálatos tanárom van. Élvezem minden percét.

Hogy tudsz összeegyeztetni ennyi mindent? A munkád, a Poxai, az iskola… Van azért szabadidőd?

Lelkesít ez az egész, ami most körülvesz. Tulajdonképpen azt csinálom a szabadidőmben, ami örömet okoz. Ha semmittevésre nem jut idő, talán nem is baj.

Milyen újdonságokra számíthatunk tőled jövőre?

Idén a férfiakra is gondoltam, elkezdtem nekik is ékszereket gyártani. Nagyon örülnek, mert lássuk be ékszerek terén főként a nők a célközönség. Ezt a vonalat is szeretném jövőre továbbvinni. Hogy az iskola miben színesíti, szélesíti a Poxai kínálatát, még nem tudom. Teljesen az elején vagyok, de biztos, hogy lesznek új kreációk. Rengeteg ötletem van. Hogy mikor ér össze a fejemben a megálmodott kép a realitással, még a jövő zenéje…