Fenntartható cipőcsodák magyar tervezőtől

2017. augusztus 30.
Nem csak a saját, de a hazai divatvilág nagy reménységeinek kollekcióit is a szívén viseli a Cango&Rinaldi. Az ismert magyar divatmárka ezúttal a MOME egyik végzős hallgatójának, Veszprémi Gabriellának diplomamunkájában segédkezett, aki egy újfajta technológiai előállítással készített lenyűgöző kollekciót.

Izgalmas alkotói folyamatoknak adott otthont az elmúlt hónapokban a Cango&Rinaldi műhely. Az ismert hazai divatmárka és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének köszönhetően elsőként Veszprémi Gabriella, az egyetem divat- és textiltervezői szakának végzős hallgatója kapott lehetőséget arra, hogy a márka szakembereivel, egy professzionális műhelyben készíthesse el diplomamunkáját. Az eredmény pedig egy külföldi tervezőket meghazudtoló kollekció lett, ami egy újfajta technológia megteremtésével a hulladéktermelési problémákra is megoldást nyújt.

„Tanulmányaim során a különböző bőr kiegészítők tervezése inspirált a legjobban, elsősorban a kivitelezésük során felmerülő technológia és formakialakítási módok foglalkoztattak, valamint az, hogy rátaláljak saját stílusomra” – mondta Gabriella. „A diplomamunkám alapötlete is onnan indult, hogy szerettem volna valamilyen formában felhasználni az évek során összegyűlt, szabás után visszamaradt alapanyagokat, és így megoldást találni erre a hulladéktermelési problémára. Az újfajta technológiának a lényege, hogy az alapanyagokat pazarlás nélkül, maximálisan felhasználjuk, anélkül, hogy hulladékot termelnénk. Ezáltal akár funkcionalitását, de dizájnját tekintve is növelhetjük a tervezett darab értékét. A diplomamunkám során is ezt az alapelvet követettem, az így született kollekció is jól mutatja, mennyire kreatívan és sokféleképpen használhatjuk fel a visszamaradt bőr hulladékokat” – tette hozzá a leendő tervező.

Gabi azt is elárulta, hogy teljesen magával ragadta őt a profi műhely világa. „Nem csak a technológiai megoldások és berendezések nyűgöztek le, de nagy élmény volt megtapasztalni a folyamat teljes menetét, és látni, hogy mennyi apró részlet és munka van egy pár cipő mögött. Szerencsésnek érzem magam, amiért lehetőségem volt a Cango&Rinaldival együtt dolgozni, hiszen nem csak támogatónak, de inspiratívnak is éreztem a közeget. Minden segítséget megkaptam ahhoz, hogy a kollekció elkészülhessen, úgy ahogy én terveztem, de az általuk biztosított magas minőségben.”

Csángó Tamás, a Cango&Rinaldi márkatulajdonosa is örült a lehetőségnek, hogy a MOME egy végzős hallgatóját köszöntheti műhelyében. „Fontosnak tartjuk a jövő szakembereinek fejlődését, erre pedig egy remek lehetőség az egyetemmel való együttműködés. Számunkra is igazi élmény volt együtt dolgozni Gabival, izgalmas volt látni, mi inspirál egy fiatal tervezőt és hogyan alkotja meg kollekcióját. Örülünk neki, hogy mi is részese lehettünk diplomamunkájának megvalósításában” – mondta el Csangó Tamás.