A topmodellek szupersztárok voltak

2017. október 18.
Felejthetetlenek és pótolhatatlanok – írja Schiffer Miklós a nyolcvanas, kilencvenes évek modelljeiről. A stílustanácsadó személyes gondolatai a (ma is csillogó) legendákról.

Manapság leginkább arról kapunk hírt, hogy kik jelennek meg egy-egy bemutatón vendégként, a kilencvenes években viszont az számított, hogy kik vannak a kifutón, melyik szupermodell vonul végig az új ruhakölteményekben a fotósok hada előtt. Ez volt a szupermodellek kora, amelyről Anna Wintour így nyilatkozott: „ezek a lányok tették a divatot népszerűvé, a korszakot izgalmassá, olyanok voltak, mint ma a mozisztárok.” Egy korszak tanúi: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Helena Christensen, Stephanie Seymour, Christy Turlington,Tyra Banks, Eva Herzigova, Cindy Crawford, Elle Macpherson, Carla Bruni…

„Ezek a lányok lassan fontosabbak, mint a divat”

Gianfranco Ferré

1997 nyarán brutális gyilkosság áldozata lett a nyolcvanas és kilencvenes évek divatjának egyik legjelentősebb személyisége, a délolasz származású, de Milánóban tevékenykedő Gianni Versace. Ő volt a divatvilág egyik legérdekesebb, a fényűzést mániákusan kedvelő figurája, életvitele, ruhatervei és stílusa folyamatosan a média érdeklődésének középpontjában állt, éppen úgy, mint divatbemutatói, amelyek mindig a legkülönlegesebbek, a legtökéletesebbek, a legtöbb sztárt és hírességet felvonultatók voltak. És természetesen nála szerepelt a legtöbb szupermodell is.

Versace volt a szupermodellek egyik fő támogatója, ellentétben sok kortársával, őt nem zavarta a lányokra irányuló figyelem, kicsit sem érdekelte, hogy a modellek szinte fontosabbak, mint maga a show. Gianni Versace tökéletesen megértette a kor szavát, tudta: ha ezeket a modelleket foglalkoztatja, akkor a sikere biztos lesz. Halála nemcsak egy nagy tervező távozását, de egyben a szupermodellek korszakának végét is jelentette.

A Peter Lindbergh által a brit Vogue címlapjára 1990-ben fotózott „nagy ötös” – Campbell, Crawford, Evangelista, Patitz és Turlington (később Claudia Schiffer került Tatjana Patitz helyére) – és a többiek lassan elbúcsúztak a kifutóktól, és átadták helyüket a modellek következő generációinak, akik közül jó páran híresek lettek ugyan, de a szupermodellek aranykora többet már nem tért vissza.

Minden egyes fellépésük emlékezetes maradt, varázsoltak a kifutón, egyéniségek voltak, szemben a mai személytelen és kissé „egyforma” modellek világával, amely „jó munkásokat” keres csupán, akik végrehajtják a tervező vagy a rendező utasításait. A sztárok ma az első sorokban ülnek a nagy kliensek, a divatlapok főszerkesztői és a véleményvezérek között.

A szupermodellek világa valószínűleg végleg lezárult, de hogy vonzerejük mit sem változott, arra bizonyíték a pár héttel ezelőtti feltűnésük Milánóban. Az augusztus végi Versace bemutató igazi meglepetése volt, amikor Helena Christensen, Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Naomi Campbell és Carla Bruni kifutóra léptek a tervező halálának huszadik évfordulóján, tisztelegve Gianni Versace munkássága, művészete előtt, emlékezve Giannira, az emberre. Megjelentek és átvették a főszerepet, fényt, életet és stílust sugároztak. Másnap – mint korábban mindig – minden jelentős lap hírt adott a szupermodellek fellépéséről: a legendák ismét reflektorfénybe kerültek, jöttek, láttak (és megint, még mindig) győztek!