Teddy Bear Coat – kabát a mesék világából

2018. december 19.
Van egy kabát, amit valahogy úgy írhatnánk le, hogy igazi komfortzóna ruhadarab. Puhán, védelmezően ölel körül, miközben csábító és érzéki is. És a gyerekkorunkra emlékeztet.

Alighanem mindannyian emlékszünk egy játékmackóra gyerekkorunkból, sokunknak pedig elválaszthatatlan, elnyűhetetlen, mindig hűséges társa volt egy ilyen medve, készen arra, hogy megvédjen bennünket az éjszaka sötétjében sejtett rémektől.

De gondoltunk-e valaha arra, hogy a szóban forgó, gyerekként mindenhova magunk után húzott mackók milyen remekül illenek gyakorlatilag bármilyen öltözékünkhöz? A balerinaszoknyától a nagy masniig a hajunkban, a fehér zoknival viselt kis lakkcipőtől a különféle kis egyenruhákig, télen kapucnisban, nyáron fürdőruhában is.

Az az igazság, hogy a divat világában viszont már igencsak felfigyeltek a játékmackók ezen dicséretes tulajdonságára, így el is készült már az a darab, ami tökéletesen kombinálható a kifutókon és magazinokban látható ezer és egy ruhával.

A neve is épp ez, Teddy Bear (angolul így hívják a játékmacikat), és egy kabát képében imitálja a kis medvéket, a Max Mara alkotta meg még a ’80-as években, és talán nem véletlenül, az első verzió egy gyerekjátékok számára gyártó német textilmárkával közreműködve készült.

A 2013-as őszi-téli kollekcióhoz azután a kabátot újragondolta Ian Griffiths, a brand tervezője, és a Max Mara különböző, kedvelt árnyalataiban rukkoltak elő vele. De a Teddy Bear kabát a divattörténet egyik ikonikus alkotása jelzőt talán az idei, aktuális őszi-téli kollekció láttán kapta.

Teveszőrt és selymet tapintunk, kezünket hatalmas zsebekben pihentethetjük, a nyakunkat nagy-nagy gallérral védhetjük. A bő kabát jellegzetes, ovális vonalait és arányait hosszú, alapos tervezéssel alakították ki. Középen két nagy gomb fogja össze, ami emlékeztethet bennünket szeretetre méltó játékmacink két nagy gombszemére.

Felmerül a kérdés: kinek is áll igazán jól ez a kabát? Tervezői szerint mindenkinek, magasaknak és moletteknek, idősebbeknek és tiniknek egyaránt. Különösen ma, amikor nem fogadjuk el többé a női test elé állított ilyen-olyan szépségideál-kritériumokat, azt mondjuk csupán, hogy fogadjuk el a testünket épp olyannak, amilyen.

A kabát másik különlegessége, hogy minden outfittel is jól párosítható. Ennek bizonyítékát celebek sorának fotói nyújtják. Míg a teveszínű verzió, a Max Mara stílusának nagy klasszikusa casual illetve egészen puritán öltözékekhez a legjobb, addig a rózsaszínnel a mesék világába repülhetünk. A 2018 AW kifutóján látott változat, a kabát és alatta hosszú rózsaszín (alsó)ruha a letisztult, elegáns nőiességet hirdette megunhatatlanul.

És a rubinvörös? Igazi karácsonyi ajándéknak való, intenzív, vibráló darab, viselőjének erőt ad – de ne feledkezzünk meg az árnyalat csábító erejéről sem. Ha túlságosan karácsonyinak érezzük, próbáljuk csak elképzelni, milyen remek választás tavasszal, egy farmerrel és egy szimpla fehér pólóval.

Szerző: Mario Cossu   Fotó: Max Mara Press