Esküvő színes ruhában?

2019. február 14.
Bármilyen furcsának tűnik is, nem mindenki látja magát fehér ruhában a saját esküvőjén. Egyre jobban terjed a színes menyasszonyi ruha, ami más hangulatúvá teszi a ceremóniát. Következzenek az érvek és az ellenérvek.

Fehér – a házasság hagyományos szimbóluma

Esküvő egyenlő fehér menyasszonyi ruha, ezt már megtanuljuk egészen kislány korunkban. A fehér ruhához elsősorban a tisztaságot, az ártatlanságot, az érintetlenséget társítjuk, pedig fehérben esküdni már rég nem jelenti azt, hogy a test örömeinek felfedezésével megvártuk az esküvőt.

Tudni kell, hogy az egyházi esküvők esetében semmiféle előírás nincs egyik egyház részéről sem arra nézve, hogy csak fehérben lehetne esküdni. Mindenki maga választhatja ki az esküvői ruháját, beleértve annak a színét is. A keresztények számára az esküvői ruha fehérje lényegében a keresztelőruhára utal, ezért szeretjük annyira ezt a színt. És ne felejtsük el, hogy a kollektív tudatunkban a mai napig a fehér menyasszonyi ruhát kötjük az esküvőhöz.

A színes menyasszonyi ruha

Egyre több márka kínál színes menyasszonyi ruhákat és a kifutókon is egyre több formabontó ruhát láthatunk. Megállapítható, hogy egyre több menyasszony hagyja figyelmen kívül a hagyományt és választja a színes esküvői ruhát. E mögött a döntés mögött különböző okok állhatnak: lehet, hogy valakinek nem az első esküvőjéről van szó, lehet, hogy vannak gyerekei, vagy egyszerűen már régóta együtt él a vőlegényével. Ez mind érvényes indok arra, hogy otthagyjuk a fehér ruhát a kölcsönzőben! A fiatal lányok gyakran azért választanak színes ruhát, hogy az eredetiségüket mutassák, és közszemlére tehessék kedvenc színüket. De vigyázzunk: ez a választás nagy valószínűséggel nem fogja elnyerni mindenki tetszését a családunknál és a násznépnél. Az idősebbek mindig jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz, és nem biztos, hogy értékelni fogják a merészségünket. Megelőzhetjük a kellemetlen helyzeteket és a rosszalló pillantásokat, ha még a ceremónia előtt elmondjuk nekik, hogy erre számítsanak. Hogy ne sokkoljuk túlságosan őket, választhatjuk azt a megoldást, hogy egy erősebb színt fehérrel kombinálunk. Nagy divat például a csontszín és a bordó párosa.

Melyek a legtrendibb esküvői színek?

A tendenciák a pasztellszínek felé mutatnak, mint a halványlila, a barackvirág, a púderrózsaszín, a vízkék és zöld, illetve az élénk színek, mint a piros (bordó, pipacs vagy korallszín) vagy a gyöngyszürke. A pasztellszíneket a molettebbeknek ajánljuk, mert karcsúsítanak. Ne aggódjunk, nincs semmi kockázata annak, hogy bárki is összekeverjen valaki mással a nagy napon, ha éppen nem vagyunk fehérben.

képek: Prodimédia – Red Dot

Marie Claire Fr