Idén nyáron sellők és amazonok is lehetünk

2019. március 05.
Szerzőnk, Mario Cossu a Max Mara tervezőjével, Ian Griffiths-el készített exkluzív interjút.

Zsebre tett kézzel vonultak és magabiztos legyőzhetetlenséget sugároztak a modellek a Max Mara aktuális kollekciójának bemutatóján. A tervező szerint ezekben a ruhákban könnyen így érezhetjük magunkat mi is.

Idén nyáron ne bolondozzunk flamingó-, ananász- és unikornismintás ruhákkal, nyugodtan a szekrényben hagyhatjuk a nagyvirágos bő szoknyánkat és a rikító flipflop papucsunkat is. A Max Mara aktuális kollekciójában olyan darabok szerepelnek, amelyekkel elegánsan, bátran, naprakészen csinálhatjuk végig a szezont. Az olasz divatház dizájnere tervezéskor a klasszikus mitológia nőalakjait, istennőit képzelte maga elé: harcias amazonokat, csábító sellőket. A régmúlt idők történeteit írta át modern nők számára, akik így aszimmetrikus válltáskákat, széles öveket, és a sportos testalkat látványát felerősítő pareo szoknyákat kapnak.

Hogy mindezt honnan tudjuk ilyen biztosan? Hát Ian Griffiths-től, a Max Mara tervezőjétől, akinek részletesen bemutatjuk a karrierjét a márciusi Marie Claire-ben. A vele készült interjúnk nem fért el teljes egészében a lapban, néhány kimaradt érdekességet itt közlünk. Griffiths úr, aki 30 éve a márka kreatív igazgatója, az idei kollekció sajátosságairól mesél:

Mik a 2019 tavasz-nyári kollekció legfőbb formálói?

Lelkes olvasó vagyok, és mindig lenyűgözött a klasszikus mítoszok világa. Az eredeti legendák éppúgy, mint azok kortárs feldolgozásai, és ez utóbbiakból akadt szép számmal a közelmúltban is, például Margaret Atwood, Madeline Miller vagy Pat Barker tollából. Részben ők ihlették a ruhákat: a bátor, határozott nőalakok, a tengeri istennők és az amazon harcosok. Sokat kutattam azután a Max Mara saját, százéves archívumát is, és rátaláltam például Anne-Marie Beretta rajzaira, ő volt a ház vezető dizájnere a ’80-as években, és ő is rajongott a klasszikus témákért.

A brand divatbemutatói az egyszerűségükről híresek. Miért marad ennél, amikor manapság a túlzás, a felfokozott látvány a trend?

A kollekciót a maga valójában, és nem furcsa kontextusokban szeretem bemutatni. Az a jó, ha a néző akár azonosulni is tud a kifutón sétáló modellel, és nem elérhetetlen álomként látja a ruhát, amit visel.

A divatújságírók közül többen megjegyezték, hogy a legutóbbi bemutatón zsebre tett kézzel vonultak a modellek. Ez fontos üzenet volt vagy csak lezser stílusban folyt a show?

Minden apró részlet meg volt tervezve, így ez is. A női erőt kívántuk megjeleníteni, a talpraesettséget, a sikerességet. Azzal, hogy zsebre vágott kézzel szerepeltek, nyugodt, magabiztos legyőzhetetlenséget sugároztak. Amivel pedig azt akartam sugallni, hogy ezekben a ruhákban bizony így érezheti magát bárki.

Kiknek szól a friss kollekció?

A merész, jó üzleti érzékkel rendelkező nőknek, akik nem alkusznak.

Meg tud nevezni valakit ihlető múzsaként?

A Max Mara nőt magát. Őt pedig mindig magam előtt látom: az összes bátor, elegáns, ambiciózus nőből áll össze a képe, akivel életemben csak találkoztam.

Fotók: Kevin Tachman @Max Mara