Marrákesi álom a Dior Cruise kollekciója

2019. május 02.
Marrákesben – Európa és Afrika „útkereszteződésében” - mutatták be a Dior legújabb, 2020-as cruise kollekcióját, amely egy kulturális párbeszéd a Dior-ház szakértelme, a művészek és a kézművesek között.

A Dubajban bemutatott couture-kollekció után ismét különleges helyszínt választott a divatház a legújabb bemutatójához. De hogyan is kötődik a Dior Afrikához? Ezer szálon. Maga Christian Dior még 1951-ben tervezett egy ’Maroc’ fantázianevű, ezüsthímzésekkel díszített, hófehér tüllruhát, és John Galliano is számos alkalommal nyúlt afrikai inspirációhoz. Yves Saint Laurent, az alapító utódja maga is oráni származású és nagyon szerette Marokkót. Marrákes ráadásul Afrika kulturális fővárosa lesz 2020-ban, így nem is találhattak volna tökéletesebb helyszínt és kiindulási pontot a kollekcióhoz. Maria Grazia Chiuri, a divatház művészeti vezetője ezúttal az antropológus Anne Grosfilley-vel karöltve – aki a wax (az afrikai, pamutból készült, batikszerű mintával nyomott textília, amely nagyon jellegzetes, sok afrikai öltözék ebből készült) világhírű specialistája – az elefántcsontparti Uniwax céggel működött együtt. A dizájnstúdió a patinás Dior-ház két hagyományos motívumát értelmezte újra: az egyik a toile de Jouy, amely a Dior kínai újév tiszteletéből készített kollekciójában is helyet kapott, a másik pedig a tarotkártya. Így egy különleges kiadása készült a 100% afrikai waxnak, amelyet a kontinensen termesztettek, sodortak és mintáztak is.

A művészeti vezető számos alkotóval – Grace Wales Bonnerrel és Mickalene Thomas-szal – is együttműködött a kollekció létrehozásán, akik mind-mind a maguk kreatív módján a Dior ikonikus New Look sziluettjét értelmezték újjá. A Burkina Fasó-i Pathé Ouedraogo, művésznevén Pathe’O magát Nelson Mandelát is öltöztette: a kollekcióban egy különleges inggel állít emléket a Dél-Afrikai Köztársaság legelső színesbőrű, demokratikusan megválasztott elnökének. Egy „meglepetés” együttműködő volt a show díszletében és a kollekció egyik kabátjánál is segédkező Sumano szervezet, akik a marokkói női szövők és fazekasok ősi mesterségének megőrzését mutatták meg. A rendkívüli bemutatónak helyet adó El Badi palotában a díszpárnákat is az általuk készített kézműves textilek borították, amelyeket hennával festettek de a híres-neves kerámiák is méltó kiegészítői voltak az eseménynek.

Kattinst a galériára a kollekció legszebb darabjaiért!

13 fotó megtekintése