Stílusos tornacipő – szerkesztőink tesztelték Cardi B kedvenc sneakerét

2019. május 31.
A Marie Claire szerkesztőségének három tagja néhány napra belebújt a Reebok vintage Aztrek 93 modelljébe. Személyes tapasztalataikat most megosztják veletek.

Ha körülnézünk az utcán, a közlekedési eszközökön, azt látjuk, egyre több nő visel tornacipőt a hagyományos lábbelik helyett. Kényelem, divat, emancipáció, többféle magyarázat is lehet erre a jelenségre. Klasszikus tornacipők, kényelmes edzőcipők, stílusosan bumfordi sneakerek hatalmas választéka található az üzletekben, nehéz a választás. Könnyebb esetben „szerelem első látásra” alapon választunk, de vannak olyan nők, akik a részletes információk, tesztek eredményei alapján hozzák meg a döntésüket. Nekünk – a Marie Claire három szerkesztőjének – szerencsénk volt, a Reebok vintage Aztrek 93 modelljét mi magunk tesztelhettük, miközben azonnal beleszerettünk a nemcsak kényelmes, de nagyon is szép cipőbe.

László Krisztina főszerkesztő

Szoknyával is tökéletes

Sokáig a klasszikus megoldások híve voltam a cipőviselet terén: szoknyához magas sarkút vagy balerinát viseltem, mert kamaszként ezt lestem el otthon az anyukámtól. Hiába láttam a Marie Claire divatoldalain, hogy mennyire vagány, ha a modell egy elegáns, térdig érő ruhához sportos tornacipőt vesz fel, nem vitt rá a lélek, hogy én is kipróbáljam. Aztán megtört a jég, megérkezett a szerkesztőségbe a Reebok Aztrek 93 modellje, amibe azonnal belebújtam, nem törődve azzal, hogy éppen egy hosszabb szoknya volt rajtam. Nem kellett megnéznem magam a tükörben, kollegáim szeméből azonnal kiolvastam, mennyire jól passzol ez a vakítóan fehér, sárga és lila színnel megbolondított sportcipő a fehér és fekete csíkos, A-vonalú szoknyámhoz. Egész nap le sem vettem a cipőt, ebben persze a kényelmi faktor is szerepet játszott, a lábam boldogan simult bele a tökéletes felépítésű, jó tartást biztosító lábbelibe. Délután az utcára is kimerészkedtem benne, s kívülről figyelve magamat, elégedettség érzése töltött el az új stílusommal kapcsolatban. Később szűk farmerhez, bő szárú fekete nadrághoz is felvettem, ezekkel a viseletekkel is bizonyított. Mára a ruhatáram alapdarabjává vált, külföldi utazáskor őt teszem be elsőnek a bőröndbe, mert tudom, bármilyen alkalomra felhúzhatom. Sőt, ha nincs éppen nálam a futócipőm, még a reggeli kocogáshoz is megbízható társ.

Molnár Anikó divatszerkesztő

Nosztalgia a köbön

Számomra nem kérdés, hogy a napjaim 80-90%-át tornacipőkben, edzőcipőkben „csinálom végig”. Mondom ezt szándékosan így, hiszen a munkám nagy részét az állandó jövés-menés, cipelés teszi ki, így akár kemény fizikai munkának is minősíthetnék a stylist szakmát – a kreatív oldala mellett. Nekünk a kényelmes tornacipők divathullámja kifejezetten kedvez, sőt, azt hiszem, mi még ráteszünk egy lapáttal, hiszen kevés outfitet tudok elképzelni, amit ne lehetne megfejelni egy megfelelő edzőcipővel. Úgyhogy én is – sok kollégámhoz hasonlóan – hordom reggeltől estig, akár elegáns rendezvényekre, sőt bevallom, volt már rajtam estélyi ruhával is, nem éppen legálisan.

Nem vagyok egy tipikus „sneakerhead”, nem követem annyira az újdonságokat, nem tudok neveket, típusokat, de egy-egy új fazonra én is felkapom a fejem. A Reebok Aztrek kicsit zavarba ejtett, nem tudtam hova tenni, honnan ilyen ismerős, szinte nosztalgikus, olyan gyomorból-szívből induló jóleső érzés fogott el, ha ránéztem. Aztán leesett: egy remake-ről van szó, így ezzel én már találkoztam, sőt tinikorom kedvenc cipője volt, igaz, az akkori legmenőbb, lila-zöld színállásban. Évekig hordtam, le sem lehetett rólam szedni, nemrég pedig – mint egy mesebeli happy ending – meg is találtam otthon: kicsit szürkésebb talán, tehát egy mosás ráférne, de ritka jó állapotban van. Új változata mellett ez a régi is beáll majd velem a csatasorba, öröm lesz vele végigcsinálni egy-egy fárasztó munkanapot. És nem kérdés „nála” sem, hogy mivel tudom hordani – hát bármivel.

Dóczy Júlia szépségrovat-szerkesztő

Éjjel-nappal

Ha választani kellene egy magas sarkú és egy sneaker között, biztos, hogy az utóbbira szavaznék. Szerencsére ma már ez nem gátol semmiben, hiszen akár a vörös szőnyegen is megjelenhetnék így – abszolút nem lenne polgárpukkasztás. És hogy miért a sportcipők mellett teszem le a voksomat? Fontos számomra a komfortérzet. Hogy minden körülmények között természetes tudjak maradni, ezért még a csinosabb ruhadarabokat is szeretem kicsit lazábbra venni egy sneakerrel.

Persze cipő és cipő között is van különbség: ez az új Reebok olyan, mintha felhőkön lépkednék. Amióta először felvettem, legtöbbször ez van rajtam. Imádom, hogy kényelmes, passzol bármilyen nappali és esti eseményre  is, maximum a ruhámat vagy a táskámat váltom le közben. A magas talpának köszönhetően pedig a lábam hosszabbnak tűnik, így még előnyös is. Szóval a mondás szerintem így igaz: a szépségért nem kell szenvedni.

Amit a vintage Aztrek 93 cipőről tudni kell:

– A Reebok Classic gyökereit mindig is az Aztrek cipők jelentették.

– Az 1993-ban eredetileg futócipőként debütáló modellek most az eredeti, vintage Aztrek 93 néven, de minden szempontból megújulva térnek vissza.

-Az újraértelmezett változat a gondosan kiválasztott, feltűnő színek kombinációjával emelkedik ki a tömegből, amivel a ’90-es évek meghatározó trendjét idézi. Az új modell a rózsa, a narancs, a világoszöld és a kék mellett még számos színben elérhető.

-A megújult Aztrek 93 a sportos stílus és a hétköznapi viselet ötvözetének időtlen képviselője.

– Az ikonikus modellt Christian Tresser, egykori futballjátékos és a ’90-es évek egyik legnépszerűbb tervezője álmodta meg.