Honnan frissítsd fel a ruhatárad anélkül, hogy új ruhát vennél?

2019. augusztus 23.
Vintage boltok, közösségi ruhacserék és online kincsesbányák – szerencsére itthon is egyre több izgalmas alternatívát találunk, ha felfrissítenénk a ruhatárunkat, anélkül, hogy új ruhát vennénk. Hiszen mennyivel izgalmasabb és tudatosabb már meglévő, különleges kincsekre bukkanni?

Itthon is reneszánszukat élik a vintage boltok, a másodkézből származó darabokat kínáló üzletek és ha régi-új ruhákat otthonról, a kanapéról ülve szeretnénk beszerezni, már erre is vannak izgalmas koncepciójú oldalak, amelyeket érdemes követni. Összegyűjtöttük a legjobb alternatívákat, ha egy kis izgalmas színt vinnénk meglévő ruháink közé, vagy esetleg meg is válnánk szeretett, de már nem hordott darabjainktól. Ha valamit kihagytunk, örömmel vesszük az ajánlásokat!

Swappis

Keresve sem találhatnál jobb helyet, ha megszabadulnál már nem hordott ruháidtól, valamint kiegészítőidtől – a Swappisban új gazdára lelnek majd. Arra figyelj csak, hogy szezonális és jó állapotú darabokat vesznek be! Ha pedig te is beadsz ruhákat, ezekért pontokat kapsz, taggá válsz, ez azt jelenti, hogy ezentúl féláron csaphatsz le az ott található, többi darabra! Meg fogsz lepődni, micsoda kincseknek intenek búcsút a korábbi tulajdonosaik. A kabátoktól a cipőkön-táskákon át a legapróbb kiegészítőkig elképesztő választékba vetheted bele magad – és a pénztárcád sem fogja bánni.

2 fotó megtekintése

 

Gardrób Közösségi Vásár

„A vásár ötletét eredetileg saját igény szülte: felhalmozódott a szekrényeinkben rengeteg használaton kívüli, ám jó minőségű ruha cipő és táska, melyeket sajnáltunk volna kidobni, és úgy gondoltuk, hogy valakinek még örömet okozhatnak. Valamint már akkor láthatóak voltak a fast fashion súlyosan káros hatásai, és szerettünk volna saját lehetőségeinknek megfelelően egyfajta környezettudatos és fenntartható alternatívát kínálni a túlfogyasztásnak erre a fajtájára – így került sor az első vásárunkra még az Erzsébet téri régi Gödör Klubban” – meséli Hoffman Petra, a Gardrób Közösségi Vásár egyik alapítója. Idén ősszel lesz, hogy már hetedik éve sikeresen működik a Gardrób: havonta két alkalommal a Dürer Kert ad otthont a közösségi vásárnak, ahová bárki jelentkezhet, ha felcsapna árusnak és lenne kedve egy jó közösségben túladni a már nem hordott, megunt ruháin. Budapest legnagyobb és legnépszerűbb közösségi vásárán alkalmanként több mint 150 árus portékájából szemezgethetünk.

4 fotó megtekintése

 

Nimfa

Tudtátok, hogy a nimfák a nemi egyenlőség és a természetközeliség szimbólumai, valamint a művészetet és az értelmiségi gondolkozást testesítik meg? Tökéletes névválasztás. Egy nagyon izgalmas koncepción és gondolatiságon alapul az idén június elején indult Nimfa: az esztétika és az emberség jegyében a fenntartható fogyasztást és a divatot az adománnyal is ötvözi az alapító, Petrányi Viki. Ennek fényében és a lassú fogyasztást népszerűsítve gondos kurátori munkával összeállított, különleges vintage termékeket kínál a Nimfa, amelyek között sok-sok természetes anyagot és kuriózum high fashion termékeket is találunk (például Prada bőrkabátot). A Nimfa működésének fontos alappillére az is, hogy támogassa az alapvető emberi jogok megélését: a megvásárolt termékek teljes árának 5%-kával a Névtelen Utak Alapítvány munkáját segítjük, akik az emberkereskedelem áldozatait mentik ki, illetve rehabilitálják. Hamarosan pedig saját slow fashion termékek is érkeznek a kínálatba, melyek a mitológián és a művészeten alapszanak majd. Igazi XXI. századi élményként egyelőre Instagramon lehet vásárolni (de próbálni lehet a Mechwart-ligetnél), az újdonságok a highlightban jelennek meg, de hamarosan elindul a weboldaluk is.

17 fotó megtekintése

Wednesday Store

Ha eddig még nem ismertétek ezt az izgalmas hazai online vintage store-ot, itt az ideje rákattintani és rákattanni! Különleges szelekcióval készülnek a vintage szerelmeseinek, garantáltan olyan darabokra lelünk itt, amelyekbe sehol máshol nem botlunk majd, hiszen minden egyes darab bőséges kutatás eredményeképpen kerül a Wednesday Store kínálatába. A kiegészítőktől a bőrtermékeken át mindenféle ruhadarabot megtalálunk – az erőlködésmentes, francia „je ne sais quoi” stílus és a „joie de vivre” szerelmeseinek.  A legszebb kockás blézerek és bőrdzsekik itt vannak! A platform pedig inkább egy lifestyle-iránytű: az alapító, Farkas Rea a mindennapjai zöld törekvését is átülteti a Wednesday-be és mindenkit arra buzdít, hogy nézzünk ki bombajól használt ruhákban és védjük a környezetet.

8 fotó megtekintése

 

Humana Vintage

Divatrajongók köreiben már intézmény a Humana neve. Hódít a vintage, mi pedig megadjuk magunkat! Legyen szó keleties kaftánokról, vagány bőrholmikról, nyáron a legextrább fonott táskákról, ha különleges darabokra vágysz és nem félsz kitűnni a tömegből (és persze extrém sportként tekintesz a kincsvadászatra), a Humana Vintage lesz a te helyed. Budapesten már az Astorián lévő üzlet mellett a Corvin-negyednél is várja egy bolt a betérőket.

 

Hagor

Augusztus végén nyit újra egy kis nyári szünet után az Oktogonhoz közeli, Teréz körúti Hagor Használtruha – Bizományi, aminek az egyik legnagyobb előnye az a különleges, gondos szelekció, amelyet a tulajdonos szakértő szemének (és finom kezének) köszönhetünk. Különösen ajánlom azoknak, akik esetleg még csak ismerkednek a másodkézből származó ruhákkal, volt már esetleg rossz tapasztalatuk és úgy gondolják, nincs se „kezük”, se szerencséjük, se türelmük a klasszikus értelemben vett turkálókhoz. Itt biztosan találni fognak egy olyan darabot, ami nagyon a szívükhöz fog nőni. Kellene még több érv azon túl, hogy itt bukkantam rá egy gyönyörű Max Mara és egy Escada Couture selyemruhára?

4 fotó megtekintése

 

Ruha Recycled Fashion Store

Minden, csak nem egy turkáló jutna eszünkbe a Ruháról, ahol szép és jó minőségű alapdarabok között válogathatunk. A Nagykovácsiban található közösségi gardróbot már bemutattuk, azonban nem hiányozhat a szelekciónkból ezúttal sem.  A Ruha lényege, hogy az áhított álomdarabod valószínű más szekrényében lóg árván: a ruha szép, letisztult terében illetve webshopján pedig remélhetőleg egymásra találtok. Legyen szó akár fast fashion daraboktól elkezdve a high fashionig, a kezdeményezés egy széles spektrumát mutatja be az elérhető daraboknak.

 

Ómama Antik & Ómama Bizsuja

Budapesten két helyszínen, a Frankel Leó utcában és a Szent István körúton is várja a kincskeresőket az Ómama: ha valami igazán különlegesre vágyunk és rajongunk a klasszikus, igazán egyedi darabokért, jobb helyet keresve sem találhatnánk. A ruhák mellett itt igazán különleges kiegészítőkkel és valóban olyan darabokkal gazdagíthatjuk a gardróbunkat (és az ékszeres dobozkánkat), amelyekre befektetési darabokként, akár továbbörökíthető kincsként is tekinthetünk. Az Ómamánál ugyanis egészen a XIX. század végétől napjainkig találunk olyan ikonikus divatházaktól is napszemüvegeket, ékszereket, sálakat, cipőket és kalapokat, mint a Chanel, a Dior, az Hermés vagy az Yves Saint Laurent.

6 fotó megtekintése

fotó: Swappis, Humana Vintage, Gardrób Közösségi Vásár, Hagor Facebook, Kecskés Márton (Wednesday Store), Kedves Katalin, Varga Priszci, Buczó Anna (Nimfa), Ómama Antik Facebook