Polgár Diána: „Egy jó cipő egy olyan társ, akire mindig számíthat az ember”

2019. október 15.
Egyszerre elegánsak és letisztultak, de közben geometrikusak és művésziek a DYAN cipői, azonban semmi nem megy a kényelem és a funkció rovására. 2012-ben alapította Polgár Diána a márkát, amelyre a kifogástalan minőség és a különleges odafigyelés mellett az ellentétek játéka és az izgalmas részletmegoldások is jellemzőek.

A DYAN márka a nevét a tervezőről, Polgár Diánáról kapta. Diána a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen divat- és textiltervezés szakán végzett. A cipőkészítés gyakorlati tudását pedig a híres magyar Asso cipőnél sajátította el. A DYAN a szimmetriával és asszimetriával játszik, az elegáns vonalvezetést geometrikus formákkal kombinálja. A kortárs stílus és a finom megoldások találkoznak a DYAN cipőknél, ezáltal könnyed eleganciát és minimalista megjelenést biztosítanak viselőjüknek. A kényelem mindig elsődleges szempont, a cipők kiváló társak egy hosszú szaladgálós naphoz. A DYAN cipők a legjobb minőségű alapanyagokból kézzel készülnek szakszerű aprólékos munkával Magyarországon.

Mi volt az a pillanat, ami elindította benned a DYAN-t?

Amikor a legelső cipőm elkészült, az fantasztikus érzés volt. Igazi alkotói öröm!

Mit jelent számodra maga a cipő?

A cipőre kétféleképpen lehet gondolni, vannak azok a cipők, amikhez öltözködik az ember, mert annyira különleges darabok és vannak azok, amelyek hétköznap kísérnek el minket mindenhová: ezeknek a kiválasztása talán a legfontosabb. Egy jó cipő egy olyan társ, akire mindig számíthat az ember.

Milyen a DYAN-nő?

A DYAN nő szeret elegánsan, de mégis játékosan öltözködni és közel áll hozzá a minimalista stílus. A hétköznapjai sűrűek: munkából rögtön egy találkozóra megy vagy barátaival ül be valahova, így fontos hogy a ruhadarabjai mindkét helyzetben helyt álljanak. A hétvégéit is aktívan tölti, ilyenkor belefér egy kicsit sportosabb öltözet, akár a tornacipő is, emellett viszont szereti magát kicsípni egy-egy esemény miatt. Fontos számára a minőség, hogy egyedi darabokkal dobja fel a ruhatárát, ami biztosan nem jön vele szembe az utcán.

Ha sportos megjelenésre vágysz, akkor CLIO-ra van szükséged. Félig
fekete, félig fehér, a tökéletes ellentét. Ezek a cipők biztosítják majd, hogy kitűnj a tömegből!

Miből meríted a legtöbb inspirációt?

Az inspirációs forrás állandóan változik, nincs egy valami, amihez szeretek visszanyúlni. Lehet ez egy forma, egy utazás élményei, textúrák, geometriai formák egy szép anyag, vagy akár egy festmény is, ami beindítja nálam a tervezési folyamatot, a kísérletezéseimet. Olyan cipőket akarok tervezni, amelyeket meglátva az emberek magukra ismernek, és örömöt, valamint magabiztosságot adnak a viselőjüknek. Olyan darabokat, amelyeket látva az emberek megállítanak az utcán, hogy honnan van a cipőd?

Mi az az eszköz, ami a legfontosabb a munkádhoz?

A kaptafa, hiszen nélküle nem készülhetne cipő.

Van olyan cipőtervező, aki mellett, ahol szívesen dolgoznál, akit amolyan szakmai példaképnek tartasz? 

Már nincsenek példaképeim, vagy csak épp jelen pillanatban nincs ilyen, de

vannak tervezők és divatházak, akiknek a munkássága lenyűgöz és motivál – ilyen például Jil Sander,

Hussein Chalayan, vagy Camilla Skovgaard és Issey Miyake.

MILLY az a tornacipő, ami minden alkalomra tökéletes. A fekete bőr részletek felhívják a figyelmet a fehér cipő alkotóelemeire, amelyet egy fekete cipőfűző egészít ki. A kontraszt fokozásához viseld egy fekete culotte nadrággal!

Milyen a kapcsolatod a színekkel?

Eleinte csak fekete, fehér és szürke anyagokkal dolgoztam, nagyon ragaszkodtam ezekhez az árnyalatokhoz. Pár éve viszont a saját ruháim közé elkezdtem színeket csempészni és ezt a kísérletezést a DYAN-re is átültettem, élénkebb színekkel is dolgozom már.

Mi az az anyag, amellyel sosem bírtál megbarátkozni, de mégis készül cipő belőle?

Minden anyag gyönyörű a megfelelő környezetben és használatban. A műbőrt nem nagyon szeretem, viszont szeretnék a jövőben vegán cipőket is készíteni, ezért még az is lehet, hogy rátalálok egy jó és szép minőségűre és igazán megkedvelem.

A határidő: múzsa vagy mumus?

Egyértelműen mumus! 🙂 Szeretek elidőzni a dolgokkal, ezért úgy tűnik, mintha nagyon lassú lennék.

LILI Milly inverze, magasabb talprésszel kiegészülve. LILI azoknak készült, akik a könnyű elegancia hívei, és a szettük összeállításakor a kényelem is fontos szerepet kap. Vedd fel a kedvenc farmereddel mutat a legjobban ez a cipő!

Van olyan eddigi munkád, eddigi modell, amire különösen büszke vagy? Vagy mindig a legújabb a kedvenc?

Mindegyik kiscipőm a kedvencem. Az összes fazonhoz személyes kötődésem van, ezért nem tudok megkülönböztetést tenni köztük.

Milyen számodra az ideális munkatárs?

Megbízható, gyors és pontos. Kedves és segítőkész. Tiszteletben tartja mások véleményét és készségét. Nyitott az új ötletekre és a tapasztalatokra.

Mit csinálsz, ha elakadsz a tervezéssel?

Egyszerűen félre teszem és pihenek, feltöltődöm, majd újult erővel folytatom.

Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást?

A szakemberek hiánya, a technikai kivitelezés a minőségi munka szinten tartása folyamatos kihívást jelentenek.

Öt-tíz év múlva szerinted miben fog változni akár a cipődivat?

A kaptafa formája változhat, a divatos orr pedig lehet, hogy négyzet, hegyes vagy éppen trapéz alakú lesz? A sarok és platformok alakja is átalakul. Valószínűleg nagyobb mennyiségben fognak készülni környezetbarát anyagokból cipők, új irányvonalak indulnak. Igazán kíváncsi vagyok, mit hoz a jövő!

fotó: DYAN