Harmadik alkalommal adakozik a Random Shooting Day kreatív csapata

2019. november 17.
November 21-én harmadik alkalommal egyetlen estére nyitja meg kapuit a Random Shooting Day jótékonysági kiállítás az Anker’t-ben. A kiállított divatfotókra bárki licitálhat, a befolyt összegből idén a TraumaAmbulancia Egyesületet támogatják a kreatív alkotók.

Mi a Random Shooting Day?

A Random Shooting Day az egyik legjobb projekt a hazai divatszakmában. Művészeti összefogásként indította útjára Koczka, a szakmai körökben jól ismert divatfodrász. Három éve fogalmazódott meg benne a napi rutin melletti szabad alkotás igénye. Kollégákkal, a divatvilágban dolgozó szakemberekkel beszélgetve kiderült, van igény a kreatív munkára, csak az idő kevés mindenkinél.

Koczka a Random Trip zenei koncertsorozat mintájára belevágott a Random Shooting Day projektbe. Indításként írt jó néhány stylist, sminkes, fotós és modellügynökségnél dolgozó ismerősének azzal, hogy szeretne minden héten szervezni egy fotózást, ahol mindig más szakmabeliek dolgoznának együtt. A cél egyszerű: kiszabadulni a napi rutinból, új emberekkel együtt dolgozni, szabadon, hétről-hétre saját ötleteket megvalósítani. Igazi szeretet projekt lett belőle, amelyet az alkotók saját örömükre hoztak létre, ahol a kreativitásnak csak a fantázia szab határt, ahol az alkotókat az önmegvalósítás és az ebből fakadó lelkesedés hajtja. Fél órával a levél elküldése után már nyolcvanan voltak a zárt Facebook-csoportban.

A koncepció:

Mindig csütörtökön van a fotózás, az aktuális projekt pedig csütörtöktől csütörtökig alakul ki. Csütörtökön az ügynökség elküldi egy modell-lány fényképét, amely bekerül a Facebook csoportba. Ezután jelentkezik egy csoporttag, aki vállalja, és összerak egy moodot vasárnapig. A mood egy világ, amit a stylist, fotós, fodrász elképzel: színek, textúrák, hangulatok, stílusok. Ennek megfelelően leszed képeket a netről, összemontázsolja, ebből kiderül, hogy milyen világot szeretne létrehozni. Hétfő reggel kell jelentkezni egy fotósnak és egy sminkesnek. Hétfő estére általában már megvan a csapat. A csapat együtt ötletel, aztán hétfő estétől szerda estéig összeraknak egy olyan anyagot, amellyel mások hónapokat dolgoznak. Ráadásul mindenki ingyen dolgozik.

A Random Shooting Day a 126-dik sorozatánál tart. „Innen mindenki úgy megy haza, hogy akar jönni következő héten is” – mondja Koczka, a művészeti vezető. Itt úgy akarja mindenki a legjobbat adni magából, hogy egy fillér nem jár érte.

A projektben résztvevő ismert emberek 2019-ben:

Péterffy Lili, Pálmai Anna, Perjés Zoltán, Bocskor Bíborka, Farkas Franciska, Lakatos Márk, Eke Angéla, Görög Zita, Kemény Zsófi

Mi történik a képekkel?

Egyrészt a résztvevő alkotók portfólióját építi, mivel bárhol felhasználhatják a Random képeket. A kereskedelmi felhasználás csak közös döntés eredménye lehet: például a Lukoviczki Rékával készült Frida Kahlo fotó a HVG Nők kiadványa címlapja lett. A befolyt összeg a közös kasszába került.

Az ötvenedik fotósorozatot követően jött a gondolat, hogy ne csak „saját örömszerzés” legyen a cél, hanem legyen egy kiállítás!

Hagyományteremtő jótékonysági licit

A projekt célja már túlmutat a divatszakmán, eljutottak a társadalmi felelősségvállalás szintjére. Az önzetlen adakozás társul a kreatív profizmussal.

2017-ben, első alkalommal a Suhanj! Alapítvány kapta a kiállítás bevételét. Végtaghiányos és Down szindrómás gyerekek úszásprogramját finanszírozták belőle.

2018-ban a Fábián Juli Emlékalapítványnak ajánlották fel az adományt.

2019-ben három „jelölt” közül a TraumaAmbulancia Egyesület támogatását szavazta meg a Random Shooting Day  több, mint 190 fős gárdája.

A TraumaAmbulanciáról

A TraumaAmbulancia tavaly november óta működik egyesületként. Céljuk, hogy önkéntes szakemberek közreműködésével segítséget nyújtsanak a balesetek áldozatainak, családtagjaiknak, hozzátartozóiknak, továbbá a baleset összes érintettjének, a baleset szemtanúinak, a baleset okozójának a baleset következményeinek feldolgozásában. Támogatják a balesetben érintettek lelki gyógyulását, biztosítják a kellő információforrást, hogy újra megtalálják lelki egyensúlyukat.

TraumaAmbulancia blog: https://traumaambulancia.blog.hu/

A kiállításról és a licitről:

Időpont: 2019. november 21. 19:00 óra

Helyszín: Anker’t

Ötven fotót állítanak ki, csak egy napra, egy estére.

Az ismert emberek fotóból kiválogatott darabokra az Animal Cannibals duó tagai „vezényletével” laza, vidám hangulatban lehet licitálni. A többi kiállított kép is megvásárolható a helyszínen.

Különlegesség és újdonság idén, hogy egy kutyákkal készült fotósorozat darabjai is megvásárolhatók és a befolyt összeget egy mátészalkai telephely, az „Összefogás az állatokért Alapítvány” kapja.

Kiállításról infót a Facebookon ITT találsz! :

Fotó: Bajrami Netta