Gyakran a tortilla a mentőövem, ami akkor is jól jön, ha a barátokat szeretnénk megvendégelni, de inkább velük szeretnénk tölteni az időt, mintsem a konyhában rostokolni. Az a jó ezekben a receptekben, hogy nemcsak pofonegyszerűek, de akár előre is elkészíthetők. Nehéz velük melléfogni, főleg ha készítünk könnyedebb feltéteket is, mert megeshet, hogy a szenvedélyesen fűszeres mexikói konyha nem mindenkinek a barátja.
Az én személyes fúziós kedvencem a fokhagymás pirított garnélás verzió, amit kevés pirospaprikával szoktam fűszerezni. Ez megy rá a salátaágyra, és persze elmaradhatatlan elem hozzá a Világbajnok Guacamole. Hogy miért érdemelte ki ezt a címet? Mert ennél jobbat még tényleg nem ettem, de igazából nem is a recept a kulcs, hanem az érett avokádó. Ha túl kemény lenne, akkor inkább ne is vegyük meg. Vagy megvehetjük, de akkor „érlelnünk” kell minimum egy hétig. Mindenesetre, ha a megfelelő alap megvan, már csak egy kevés lime-ra, friss korianderre, fokhagymára, némi sóra és borsra van szükségünk, és meg is volnánk. Tényleg annyira jó, hogy még a garnéla sem hiányzik mellőle, csak egy kevés paradicsomsalsa kell, és kész is a tökéletes vegatortilla!
Jó, tudom, van, akinek hús nélkül nem étel az étel, ezért, hogy ők se maradjanak ki, nekik pedig itt egy friss chorizos recept, amit a füstölt pirospaprika tesz igazán fenségessé.
Pico de Gallo (paradicsomsalsa)
Hozzávalók:
• 1 kis fej lila hagyma
• 5-6 paradicsom
• 1 evőkanál jalapeno paprika
• friss koriander
• só
Elkészítés:
1. A hagymát megpucoljuk, és apró kockára vágjuk.
2. A paradicsomok magját eltávolítjuk, és csak a külső húsos részt használjuk. Ezt vágjuk fel szintén apró kockára, és keverjük a hagymához.
3. Az ecetes jalapeno paprikát is felaprítjuk, jöhet a többi hozzávalóhoz.
4. Durvára vágott friss korianderrel és ízlés szerint sóval fűszerezzük.
Világbajnok Guacamole
Hozzávalók:
• 2 db nagy, érett avokádó
• 2 szál újhagyma
• 2 teáskanál lime-lé
• 1 nagy fej fokhagyma
• apróra vágott piros chili
• friss koriander
• só
• bors
Elkészítés:
1. Az avokádókat félbevágjuk, kivesszük a magjukat, majd egy kanállal kikaparjuk a húst, és egy tálba öntjük. Villával jól összetörjük.
2. A felszeletelt újhagymát, a reszelt fokhagymát, a lime levét és a kimagozott chilipaprikát az avokádóhoz tesszük, és elkeverjük.
3. Sóval, borssal és friss korianderrel fűszerezzük.
Házi friss chorizo
Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• 300 g darált sertéshús
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 teáskanál füstölt pirospaprika
• só, bors
Elkészítés:
1. A hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk, és serpenyőben, kevés felhevített olajon megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és barnára pirítjuk.
3. Belereszeljük a fokhagymát, és 1-2 percig tovább pirítjuk, majd elzárjuk alatta lángot, és beletesszük a paprikát. Jól összeforgatjuk.