A pesto az egyik legegyszerűbben elkészíthető és legsokrétűbben variálható nyári alapanyagom. Tehetjük tésztára, kenhetjük kenyérre, vagy megbolondíthatunk vele egy salátát is.
Kell hozzá:
zöld levél (bazsalikom, petrezselyem, koriander, retelkevél, spenót vagy sóska)
olajos mag (fenyőmag, mandula, mogyoró, dió, napraforgómag stb)
olívaolaj
só
frissen őrölt bors
parmezán sajt
Nyári saláta mandulás petrezselyem pestóval
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg újburgonya
10 koktélparadicsom
1 sárga és 1 zöld cukkini
2 sárgarépa
50 g bébispenót vagy rukola
4 ek olaj
só
Mandulás petrezselyempesto
1 nagy csokor petrezselyem
5 dkg mandula
kevés citromlé
1 dl olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
Az újburgonyát hideg víz alatt alaposan megdörzsöljük, majd cikkekre vágjuk. A koktélparadicsomokat, cukkiniket megmossuk, a sárgarépát megtisztítjuk és úgy mossuk meg. A cukkiniket karikára, a répát vastagabb szeletekre, a paradicsomokat félbe vágjuk.
Egy serpenyőt előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a burgonyát és a sárgarépát és nagy lángon pirítjuk, néha átkeverjük. 5 perc pirítás után hozzáadjuk a cukkiniket és lefedjük 5 percre és a lángot is mérsékeljük alatta. Ezt követően levesszük a fedőt és kevergetve rápirítunk. Ha minden zöldség puha, elzárjuk alatta a lángot és sózzuk. A pestóhoz az alapanyagokat alaposan összeturmixoljuk, majd a megsütött zöldségeket átforgatjuk a pestóval, hozzáadjuk a paradicsomokat és a bébispenótot, így tálaljuk.