Kedvenc levesezőink

2015. március 26.
Talán sokaknak nem egy nagy tányér gőzölgő leves jut eszébe, ha valami gyors ebédre vágyna, pedig nagyon is érdemes levesbárban tölteni az ebédszünetet. A leves ugyanis egészséges, könnyű, és mégis laktató, teljes értékű főétel. Ajánlunk néhányat kedvenc levesezőink közül.

A leves a vasárnapi ebédek elengedhetetlen fogása, a nagymama vesszőparipája, másnaposság elleni gyógyír, hónap végi megváltás. Jól esik szakítás után, betegség alatt, felmelegíti a testünket és a szívünket, arról nem is beszélve, hogy egyszere pipálhatjuk ki a folyadékbevitelt, és az ajánlott zöldségfogyasztást úgy, hogy egészséges, laktató és jó esetben kalóriaszegény fogást fogyasztunk.

A leves minden kétséget kizárólag a gasztronómia szent grálja, épp ezért csapott le rá a hazánkban is diadalútra indult street food mozgalom is. Hiszen egy praktikus, stílusos papírpohárban könnyedén és gyorsan elfogyaszthatjuk levesünket még a legkegyetlenebb főnök keze által kiszabott ebédszünetben is, és átjár minket – szó szerint – az a jóleső, meleg érzés, hogy finomat és egészségeset ebédeltünk.

Leves

A beszédes nevű Leves a hazai streed foodos leveskultúra úttörője volt. Nagyon ügyesen, a több egyetemhez is közeli Vámház körútra pozícionálták magukat, abban bízva, hogy a nyitott és különösképpen éhes diákok, akik a koleszos mindennapokban levest legfeljebb csak porból készítenek, majd örömmel fogadják ezt a meleg, tartalmas ételt. És nem is lett ez másként. A Leves lelkes, fiatal csapata igazi testet-lelket átmelengető, házias ízvilágot zár a dizájnos papírpohárba. A menün vannak állandó szerplők, de néha egy-egy újdonsággal is előrukkolnak, úgyhogy a bevált szokások hívei és a vakmerő ízkalandorok is elégedettek lehetnek. Nagyobb étvággyal megáldottak kiegészíthetik a leveseket finom, házi melegszendvicsekkel is. 

Mit ettem itt? Rengetegféle levest kipróbáltam már, legutóbb egy thai csirkelevessel jutalmaztam magam egy hűvös napon. Kellemesen fűszeres, sok benne a répa, és különösen jó  ötlet benne a mogyoró. A bazsalikomos paradicsomlevesük verhetetlen.   

Mennyi az annyi? Alaphangon 450 forint egy adag, azaz egy pohár leves, de további 50 forintokért mindenféle feltéteket, például sajtot, földimogyorót, tortillát vagy tejfölt is kérhetünk bele. Érdemes. 



Bors

A Bors konyhájában az izgalmas ízkombinációké és a bátor kísérletező szellemé a főszerep. Legyen szó az egzotikus, szinte bizarr hangzású lasagne levesről, vagy francia kéksajtos-karfiolos csirkeraguról, de ott vannak a különleges, édes túrórudi vagy éppen marinált meggyes feketeerdő levesek is. Annyi azonban biztos, hogy bármilyen meghökkentő hangzása is legyen a Bors levesmenüjének, az ízzel egyszerűen nem tudnak melléfogni. Minőségi alapanyagok és profi munka garantálja, a szépen harmonizáló, csodás ízeket, és teszik a Borsot az utcai levesezés pápájává. Egyéb ételekért is érdemes betérni ide: kaphatóak grillezett szendvicsek, tésztaételek, saláták és desszertek is.   

Mit ettem itt? Egyszer, merész hangulatban voltam, és megkóstoltam a hortobágyi húsos palacsinta levest, legutóbb pedig egy isteni vaníliás-karamellás zellerkrémlevest ettem sült csirkével és gnocchival. 

Mennyi az annyi? Mind az 590 forintot bőven megérik ezek a csodás levesek.

Finomító Kantin

Ki mondta, hogy Budán nem lehet levesezni? Bár a Varsányi Irén utcában található Finomító Kantin elsősorban fantasztikus hamburgere miatt írta be a nevét a streetfood történelmébe, az étlapon rendre helyet kapnak leveskülönlegességek is. Friss alapanyagok, bőséges adagok, egyedi ízek, ráadásul nem óvatoskodnak a fűszerezéssel sem. Azért ha valaki kirúgna a hámból, mindenképpen fojtsa le a levesét egy nagy, szaftos finomító burgerrel!

Mit ettem itt? A tárkonyos zöldségleves kissé olajos volt, de a ropogós réteslapokkal megbolondított almáspite leves nagyon kellemes. A Finomítóban hétről-hétre új, idény szerint kapható, friss alapanyagokból készült levesek várják a vendégeket. 

Mennyi az annyi? Akárcsak a Borsban, itt is 590 forintba kerül minden leves.