Drágakövek randevúja – tudósítás Vicenzából

2015. szeptember 17.
A világ egyik legrangosabb ékszerkiállításról, a VicenzaOro-ról, a hamarosan bloggerként is publikáló Koos Lili tudósított nekünk. Legújabb trendek és érdekességek egy ékszertervező és gyémántszakértő tollából.


Vicenza egy kis Észak-Olaszországi város, melynek reneszánsz stílusban épült belvárosa 1994-ben lett a világörökség része. Tervezője és építésze, a világhírű Andrea Palladio volt, aki mindent megtett, hogy nevét az utókor örökre megjegyezze: csodálatos villái, templomai, palotái és bazilikája nemcsak lenyűgözően szépek, de mint megtudtam, építészetileg is igen egyediek.

Ma már Vicenza leginkább az ékszer és divatiparáról híres, itt rendezik meg a rangos nemzetközi ékszer show-t, a VicenzaOro-t, ami az elmúlt évek alatt szinte önálló brand lett: Dubai, Honkong, Las Vegas valamint Mumbai is behódolt a legendás olasz charmnak és minden évben megrendezi saját VicenzaOro-ját, ugyanezzel a névvel.

Nem is emlékszem hányszor voltam már ezen a kiállításon, de ékszertervezőként és földi halandóként is hatalmas élmény. Jártam már Münchenben, Honkongban, New Yorkben és Mumbai-ban is, de Itália varázsa semmihez sem fogható. Az olaszok amúgy is nagy figyelmet fordítanak a megjelenésükre, így természetes, hogy a VicenzaOro standjai is rettentő kreatívak és gyönyörűen kivitelezettek. Idei kedvencemet már rögtön a bejárat után megtaláltam. Egy hatalmas, ház méretű kivetítő a tengeri élővilágot „közvetítette”, ami csodálatos színeivel rögtön megalapozta az első pillanatokat.

Ha nem is ez a legnagyobb kiállítás a világon, de a legfontosabb trendsetter, hiszen az olasz ékszer dizájn is világhírű. A szeptember 5. – 9. között megrendezett show alatt három meghatározó irányzattal találkoztam, mely biztosan megalapozza a következő szezonok kiegészítő divatját.

Barokk gyöngy és korall

Az egyik, a most nagyon menő barokk gyöngy, amit szokatlan nagyságáról és szabálytalan formájáról ismerhetünk fel. Előfordult olyan darab is, ami inkább egy pici szoborra emlékeztetett, mint az általunk megszokott gyöngyformára. Természetesen a barokk gyöngyből is van édes-,  és sósvízi, szintén többféle színben és minőségben.

Közülük leginkább a közép kategóriás, rózsaszínes és fehéres árnyalatú barokk gyöngyök a legkeresettebbek. Rendkívül mutatósak, főleg ha más drágakövekkel és arannyal kombináljuk őket. De nem kell megijedni, árban is elérhetőek.Nagyon örülök ennek a trendnek, mert a gyöngyökről végre nem a konzervatív öltözködés jut majd eszünkbe. A darabok divatosak, fiatalosak és sok féleképp viselhetőek.

A másik feltörekvő a Paraiba turmalin. Azonnal elvarázsolt a kéksége, ami a türkiz és a zöld árnyalatai között mozog. Ilyet más drágakőben nem találunk meg. Igazi kincsek, melyeket először csak a ’80-as években fedeztek fel Brazíliában. Idén már majdnem minden drágakő kiállító vitrinjében láttam, de különlegessége miatt az ára is igen magas.

A harmadik és talán örök divat az olasz piacon a korall.  A természetben általában matt, de az ékszerkészítéshez fényesre polírozzák a felületét. Színe egészen a mély pirostól a rózsaszínen át, a halvány – fehéres rózsaszínig változhat. Ma már kifejezetten ékszerkészítéshez tenyésztik ezeket a virágállatokat.Feldolgozásukkor – az anyag puhasága és szerkezete miatt -, főleg caboshon csiszolással formálják meg, melytől lapos lesz az alja. A tetejéből pedig általában csodálatos faragásokat készítenek, de sokszor kerek gyöngy formájúra is csiszolják őket. Idén elképesztő nagyságú és részletességgel megmunkált korall ékszereket és szobrokat láttam. Tudom, hogy most divat a bross és a különböző kitűzők, de ha ezt felvenném…

Végül bemutatom nektek az idei Nemzetközi Andrea Palladio Ékszer Verseny néhány díjazottját is. Különböző kategóriákban lehetett indulni, melyeken a designt, a kivitelezést a sales és marketing kampányt, valamint az ékszerbolt berendezéseket díjazták. A téma a “Gold Alchemy” volt.

A kiállítás után pedig irány Verona, melynek gyönyörű utcáin sétálva pihenem ki a napközbeni rohanást. Itt is nagy divat az aperitivo, már este héttől isszák a narancsszínű aperol spricceket a bárokban. De ez már egy másik történet…

Puszi,

Lili