Stradivari – hazai termelők finomságai és nagyvilági klubhangulat

2015. november 26.
„Farm-to-table” koncepciójával és egyedi megoldásaival irányt mutat a hazai vendéglátásban a Stradivari Étterem, ahol a legkülönlegesebb fogásokat is javarészt hazai termelőktől származó alapanyagokból készítik. Váradi-Szabó Balázs gasztronómiai szakember és Ferencz Gábor séf nem titkolt célja, hogy a Hercegprímás utca 5. a fővárosiaknak, és az étteremnek otthont adó, Aria Hotel Budapest külföldi vendégkörének közös találkozóhelyévé váljon.

Különös figyelemmel válogatott, minőségi alapanyagok, magyaros ételek modern megközelítésben, természetesség, egyedi, különleges ízek – ezeket tűzte zászlajára a Stradivari Étterem, ahol többek között saját kávékeverékkel, borokkal, saját főzésű lekvárral, és magyar termelők alapanyagaiból készült ételkülönlegességekkel várják a vendégeket. A „farm-to-table” vagyis a termelőtől az asztalig irányzat lényege, hogy a környezet- és egészségtudatosság jegyében az alapanyagok többségét közvetlenül a kistermelőktől, ellenőrzött gazdálkodásokból szerzik be. „A minőségi alapanyagokra az ételek és italok terén is kiemelt figyelmet fordítunk. Miután a konyhában a magyaros ízeket helyeztük előtérbe, így fontosnak tartottuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben hazai alapanyagokat használjunk. Ezzel kicsit mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a magyar kistermelők  megrendeléseket kapjanak. Továbbá így a termékek frissességét és minőségét is jobban tudjuk ellenőrizni. Gyorsfagyasztott késztermékek helyett az egészséges, friss hozzávalókat helyezzük előtérbe, és kerüljük az adalékanyagok, ízfokozók, tartósítószerek használatát – mondja Váradi-Szabó Balázs a Stradivari Étterem gasztronómiai szakértője.

Minőségi alapanyagok ötvözésével az egyediségre törekednek, nagyüzemi késztermékek beszerzése helyett, amit csak lehet, maguk állítanak elő. Valódi reformkonyhát hoztak létre, a hazai ízekhez kreatívan nyúlnak, a magyaros ételek egészen újszerű, modern formában jelennek meg az étlapon. Az étterem különleges kreációi közé tartozik többek között a marhapörkölt burger, a hortobágyi éclair, vagy Szabó Zsuzsa cukrász „laboratóriumi” módszerekkel készített lúdláb tortája. „A cél a magyar konyha megújítása volt, természetesen az alapvető ízeket megőrizve – hiszen egy paprikás csirkének paprikás csirke íze kell, hogy legyen. A tálalás és a koncepció viszont ennek megfelelően kicsit sématörő, ezen a téren tartogatunk meglepetéseket” – mondja Ferencz Gábor séf, aki szerint ez a játékos, modern megközelítés a külföldi és a magyar közönség számára is izgalmas lehet. „Ahogy az épület és az étterem kialakításánál, úgy a gasztronómia terén is sajátos utat választottunk, ami a klasszikus és a modern ötvözete. Visszautal a múltra, tiszteletben tartja, építkezik belőle, ugyanakkor játékos, könnyed és nagyon mai.” – teszi hozzá Váradi-Szabó Balázs.

Saját kávékeverék az ültetvényről

A különleges, karakteres ízvilág és az egyediség nem csak az ételekre jellemző. Az étterem kávéja is speciális keverékből készül, amit egy toszkán kávépörkölő üzemben állítanak elő, a kávémester pedig közvetlenül afrikai és dél-amerikai ültetvényekről szerzi be a kávét. A ház William’s Coffee névvel ellátott saját kávéja kétféle arabika ötvözetéből született, és aromáját elsősorban citrusos, gyümölcsös ízek jellemzik, amit lágy csokoládés jegyek egészítenek ki. Jellegzetességei révén a klasszikus olasz és az újhullámos kávévilág határán egyensúlyoz.

Italok ínyenceknek

Az italválaszték terén szintén koncepció volt, hogy a kevésbé ismert borászatoknak, valamint a kisebb lepárlóknak is teret, lehetőséget biztosítsanak. A borlapon fellelhetőek a természetes és spontán erjedésű bioorganikus borok, és a magyar borvidékek jellegzetességei. Ugyanakkor a szeszesitalok kínálatában széles választékban megjelennek a külföldi régiók különlegességei is. Arra azonban törekedtek, hogy a nagy nemzetközi márkák helyett ezeket is inkább kisebb lepárlókból közvetlenül szerezzék be. „Egy ilyen whiskynél az ízek harmóniájában megjelenik a whisky mester gondolkodása, sokkal egyedibb, karakteresebb ízeket, és teljesen új élményt kaphatunk”- mondja Váradi-Szabó Balázs, aki mindemellett a széleskörű pezsgőkínálatot is kiemeli. A koktélok terén pedig az Aria Hotel Budapest dizájnjának zenei tematikája is visszaköszön: a Signature koktélok a házban megjelenő zenei stílusokhoz kapcsolódó ízvilágot idézik meg. Választhatunk jazz vagy klasszikus zenei koktélt, amelyek egyedi kreációk, akárcsak az olyan forróitalok, mint a sós-karamellás forró csoki, a tökpürével készült sütőtökös latte, vagy a rumos fűszeres tea – ezekkel a tetőteraszon, a télen-nyáron nyitva tartó High Note SkyBarban is átmelegedhetünk.

Nagyvilági klubhangulat reggeltől estig

A Stradivari nem titkolt célja, hogy egyediségével a fővárosiak és az Aria Hotel Budapest külföldi vendégkörének kedvelt, közös találkozóhelyévé váljon, legyen szó akár reggeliről, üzleti ebédről, bor és sajt menüről, koktélozásról vagy vacsoráról, reggel 7-től este 11-ig. Ehhez az épület több gyönyörű helyszínt biztosít, hiszen az étteremhez külön bár és tetőterasz is tartozik. A kíváncsi szemek elől rejtett, az utcáról nem látható Stradivari Étteremben zavartalanul élvezhetjük a különleges ízeket. Ha azonban szeretnénk részt venni a belváros nyüzsgő életében, akkor italunkat, kávénkat a Hercegprímás utcára nyíló Satchmo’s Bar and Lounge-ban fogyaszthatjuk el.  Hűsítő koktélozáshoz vagy forró italok elfogyasztásához pedig az épület tetején található, lenyűgöző panorámával rendelkező High Note SkyBar télen-nyáron várja a vendégeket. Mindhárom helyszín díjnyertes: az épület tetőteraszának és zárt tereinek berendezését és belsőépítészetét arany és ezüst díjakkal ismerte el a szakma az idei Gastro Design versenyen.