Nemzetközi díjra esélyes a magyar kilátó

2016. március 30.
Döntős az Architizer építészverseny renováció kategóriájában a Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron által felújított Péter hegyese kilátó, a Galyatetőn. A versenyt az Architizier online magazin a Wall Street Journallal és a Webbys-szel közösen alapította három évvel ezelőtt, azóta pedig már több magyar alkotást is kitüntettek.

Több, mint száz kategóriában díjazzák az építményeket, a szakmai zsűri mellett azonban a közönség is leadhatja voksát. A renovációs kategória döntőjében a Galyatetői kilátó két amerikai és két kínai építménnyel van versenyben, a szavazatokat április 1-ig fogadják a szervezők, ezen a linken.

Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron, a MOME oktatói 2015 nyarán újították fel az 1934-ben épített kilátót. Az építmény korábbi 17 méteres magasságához további 13 métert toldottak. Ezáltal a kilátás még impozánsabb, szép időben pedig akár a Tátráig is elláthatunk.

A Galyatető környéke népszerű a túrázók körében, nem véletlen, hiszen az ország második legmagasabb pontja, és az Országos Kékkör túraútvonal egyik állomása. A tervezők a megfáradt vándorokra is gondoltak, amikor kialakították azt a három különálló szobácskát, ahol különleges pihenésben lehet részük a bivakszállások szerelmeseinek. Vass- Eysen Áronnal beszélgettünk a jelölés kapcsán.

Hogy esett a választásotok a Galyatetői kilátóra?

Épült a kilátó mellett egy turistacentrum, amit szintén mi terveztünk. A munkálatok során, amikor bejártuk a helyszínt, rádöbbentünk, hogy a kilátó mennyire életveszélyes állapotban van, ekkor tettünk javaslatot a megmentésére a Természetjáró Szövetségnél.

Melyik a kedvenc részed az építményben?

Kedvenceim a bivakszobák. A bivak egy puritán szálláshely, általában szokatlan helyen. Ebben az esetben majdnem 1000 méter tengerszint feletti magasságban. Az idelátogatóknak be kell érniük egy kabátakasztóval, lámpával, konnektorral és wifi-vel. Illemhely és zuhanyzó a nem messze álló turistacentrumban található.

Milyen volt ez a megbízás?

A kilátó egy nagyon fontos és testhezálló feladat volt nekünk. A másik tervezővel, Kovács Csabával mindketten nagyon szeretünk túrázni. Én szívesen alszom a természetben, hiszen jó néha kimozdulni a komfortzónámból. Az egyetemen a diplomamunkám egy Turistaház volt, bivakszállásokkal, illetve a szakdolgozatom a Turistaházak megszámlált napjai címmel íródott, akkor amikor még a levegőben sem volt semmiféle komoly szándék a természetjárás felvirágoztatására.

Ilyen komoly rajongója vagy a bivakoknak?

Igen, én dobtam be az ötletet, többször elbizonytalanodtunk, hogy a hazai jogszabályi háttér ezt megengedi-e, de végül átment a megpróbáltatásokon. Már építkezés közben is kipróbáltam, hogy milyen a kilátóban aludni. Nagyszerű ott indítani a reggelt. Kimarad a városi dugó és ráadásul frissen a természetben ébredni isteni, szuper napom volt.

A MOMÉ-n is tanítasz, mit szóltak a hallgatók az épülehez?

Őket is felvittük a Galyára egy tanulmányi kirándulásra. A turistacentrumban foglaltunk szállást, a csapat nagy része azonban inkább a bivakot választotta, pedig zord, szeles, őszi este volt, maximum 7-8 fok. Ennek ellenére egy hangulatos szalonnasütés után velük is felavattuk a kilátót.