Mesélő hozzávalók

2016. május 19.
Három remek étterem tulajdonosa mesélt a Marie Claire-nek arról, hogy milyen fontosak a jó minőségű, szezonális, termelői alapanyagok. Receptet is kértünk tőlük.

Ma már nem csak jól hangzó fordulat, ha egy étterem azt állítja magáról, hogy szezonális, helyi és termelői alapanyagokból főz. Egy komoly vendégkör már elvárja a minőségi alapanyagokat, és hogy megismerhesse egy adott régió ízeit. A környéken fellelhető hozzávalókkal dolgozni persze drágább, kockázatosabb és időigényesebb, mint nagy beszállítóktól rendelni. A Marie Claire júniusi Travel különszámában Chilembu Krisztina három olyan helyet keresett fel, ahol a tulajdonosok időt és energiát nem kímélve járják a helyi piacokat és kutatják fel a legjobb termelőket – mert csak olyan ételeket készítenek, amelyeket ők is szívesen megennének.

Recepteket is kaptunk mindhármuktól, a köveskáli Kővirágét és a zebegényi Natura Hillét a lapban találod meg, a budapesti kiSSBende színpompás fogása pedig így készül:

Színes mangoldba csomagolt mangalicás és friss-sajtos gömbök, teával inspirált színes répával

(2 személyre)

A gömbökhöz 10 dkg borsos mangalicaszalámit apró kockákra vágunk és két evőkanál vajon megpirítunk. 20 dkg friss tehénsajtot (gomolyát vagy ordát) szintén kisebb darabokra aprítunk, majd hozzáadjuk a már pirult mangalicaszalámihoz és 1 dl tejszínnel összefőzzük, sűrűvé, lassan. Sóval ízesítjük, de fontos figyelni arra, hogy a későbbi mangalicasonka köntös fűszerezése mennyire intenzív. Az elkészült gömbalapot hagyjuk szilárdulni a hűtőben, egy órára.

A színes répához elkészítjük a marinádot, egyharmad borecet és kétharmad tea arányában, összesen 3 decilitert. Mi kakukkfüves borecetet használunk, amely helyettesíthető friss kakukkfűvel áztatott natúr borecettel. A teához egy nagy csokor kakukkfüvet, bazsalikomot, mentát, zsályát, negyed fej vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, és 2 evőkanál szárított kamillát forrázzunk le, egyenlő arányban. Tisztítsunk meg 4 szál színes répát és blansírozzuk – tegyük 2-3 percig forrásban lévő vízbe, majd azt követően hűtsük le azonnal hideg vízzel. Ezután karikázzuk fel a répákat és tegyük a marinádba, minimum egy órára.

A meghűlt alapból formázzunk 6 gömböt, amelyeket egyenként tekerjünk be gondosan egy-egy vékony szelet mangalicasonkába, majd színes mangoldlevélbe (vagyis összesen 6 szelet sonkára és 6 mangoldlevélre lesz szükségünk), és 180 fokosra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük készre.

Eközben a marinált színes répákat két evőkanál vajon és a szezonnak megfelelően, két evőkanál apróra vágott friss medvehagymával vagy friss bazsalikommal pirítsuk le. Tálaláskor használjunk szintén medvehagyma- vagy bazsalikomleveleket, ezekre fektetjük a színes mangoldba csomagolt mangalicás és friss-sajtos gömböket, melléjük pedig a teával inspirált színes répákat.