Álomlakás foltálló festékkel

2016. október 18.
Ha épp felújítás, lakásvásárlás vagy egy szimpla szobafestés előtt álltok, a PandArte bloggere elárulja melyik a legtrendibb falfesték, aminek nem cask a színe gyönyörű. de elképesztően foltálló is!

Szépen haladunk a felújítással, hamarosan költözünk is, így a kisfiamnak végre lesz saját szobája! Persze szeretném, ha minél egyedibb és designosabb lenne, de egyúttal az is nagyon fontos, hogy praktikus és felhasználóbarát legyen! Most mutatok nektek egy szuper dolgot, ami minden kreatív Anyukának és gyereknek tetszeni fog.

Az egyik legfontosabb dolog, a falszín kiválasztása és annak dekorálása, hiszen ez adja meg az alaphangulatát a szobának! Én még erősen gondolkodóban vagyok, hol egy erdei állatos hangulatot, hol pedig egy vizes, vitorlás atmoszférát tudnék elképzelni Árminnak, de egy biztos, olyan festékkel festjük ki a szobát, ami foltálló és könnyen tisztítható.

Sokat keresgéltem a neten, mire végre eljutottunk pár festékboltba is, és ott engem a Dulux EasyCare család győzött meg a legjobban. Hogy miért? A termékcsalád palettájáról könnyen kiválaszthatjuk a kedvünkre való színt, emellett biztosak lehetünk abban, hogy a falak egy kis baleset után is éppúgy ragyognak majd, mintha frissen festették volna őket, és ez szerintem elengedhetetlen ( nem csak a gyerekszobában egyébként ). Senki sem szeretne éveként újrafesteni a szobákat, ebben biztos vagyok…

Egy lakásban minden elő tud fordulni! Véletlenül kifröccsenhet a kávé, bor vagy a gyümölcslé a falra, a gyerek összerajzolhatja azt, a kutya megrázhatja magát egy esős napon, vagy egyszerűen csak a piszkos kezünk lenyomata marad rajta.

A Dulux EasyCare lehetővé teszi, hogy a falakról gyerekjáték legyen a kosz eltávolítása, miközben a színe többszöri takarítás után is élénk és ragyogó marad. Az alábbi szennyeződéseket tesztelték a falon: narancslé, kóla, szójaszósz-koncentrátum, cékla, kréta, színes ceruza, csoki és rúzs!

Ezek a festékek a víztaszító technológiájának köszönhetően ellenállnak a folyékony szennyeződéseknek (hidrofób hatás), és megóvják a bevonatot attól, hogy bármit túlságosan magába szívjon. Ezáltal a felületről könnyedén eltávolítható a kosz, emellett a festék nem veszít az élénk színéből. A folyékony foltokat apró gyöngyökbe rendezve lepergeti a falról. Ezután a folyadékgyöngyök vizes, enyhén mosószeres szivaccsal könnyedén lemoshatóak.

10 HASZNOS TANÁCS A FALAK FESTÉSÉHEZ

Szóval ezzel a festék családdal könnyű dolgozni, de az alábbi 10 lépést jó, ha betartjuk!

1. Időzítés
Festéskor a hőmérséklet, akárcsak a felület hőmérséklete, +10 és 28 °C között, a relatív páratartalom 80% alatt legyen. Ha lehetséges, napfénynél fessünk. Ilyenkor nem vetődnek árnyékok a festendő felületre, melyek megnehezítik a festést és kihagyásokat is okozhatnak.

2. Szerszámigény
Anyagfelhordáshoz használjunk rövid szőrű (10–18 mm) hengert vagy szintetikus szálú ecsetet.
Ne felejtsünk el beszerezni takarófóliát és maszkolószalagot sem.

3. Előkészítés
Érdemes időt és energiát fordítani erre a fázisra, hiszen csak a jól előkészített felületen lesz a festék jó minőségű és tartós. A falat legelőször alaposan meg kell tisztítani mindenféle szennyeződéstől, zsiradéktól, korábbi festékrétegtől.

4. Korrigálás
Az egyenetlen falfelületet dörzspapírral csiszolva tehetjük simává. A repedéseket vagy réseket glettel tölthetjük ki, de mindig hagyjunk elegendő időt ezek kiszáradására is.

5. Készen állunk?
Ha a fal tiszta, száraz, szilárd, por- és szennyeződésmentes, kezdődhet a festés.

6. Alapozás
Sose felejtsük el az alapozást. Az alapozó használata egyenletessé teszi a felületet, és meggátolja, hogy a festék beszívódjon a falba, így a drága festék használata gazdaságosabb.

7. Keverés
Használat előtt alaposan keverjük fel a festéket, de sose hígítsuk! Erre a festők figyelmét is érdemes felhívni.

8. Próbafestés
Végezzünk próbafestést! Derüljön ki élesben is, hogy mutat a szín a falon, illetve hogy alapos volt-e a fal festésre történő előkészítése.

9. Festés
Nagyon fontos, hogy mindig fent kezdjük a festést és lefelé haladjunk! Először egy keskeny ecsettel fessük egyenesen végig az éleket, ezt követően a nedves él mentén haladva dolgozzunk tovább.
A festéket 2 rétegben vigyük fel, a második réteg előtt várjunk 2-4 órát.

10. Legyünk türelmesek!
A felület a festék teljes száradása után kb. 28 nap elteltével válik hidrofóbbá, azaz moshatóvá!
Itt láthattok egy kis videót is arról, hogyan működik a valóságban a festék!

Ami pedig nagyban megkönnyíti, hogy a 48 színből melyiket válaszd, az egy falfestő alkalmazás! A Dulux Visualizer egy szuper szobakifestő eszköz, amit le lehet tölteni az okostelefonokra, vagy táblagépekre. Ez átfesti a szobák falait, így azonnal láthatod, hogyan mutatnának az egyes színek vagy színkombinációk otthonodban. Ilyen egyszerű az egész. Amint kész lesz a mi gyerekszobánk, mutatom majd a végeredményt!