Az ünnepi szezon közeledtével érdemes átgondolni, mit is főzzünk majd a hozzánk érkező családtagoknak és barátoknak. Mivel a karácsonyi hangulatot leginkább az egész napos evés és az abszolút telítettség jellemzi, imádni fognak a vendégek, ha valamilyen könnyebb fogással is készülünk. Fekete kagylót már egyre több helyen lehet venni, a tengeri herkentyűkhöz képest egészen jutányos áron, az elkészítése pedig villámgyors és nagyon egyszerű. Ez a fehérboros változat ráadásul kifejezetten látványos fogás, így a vendégek lenyűgözése garantált.
Fehérboros fekete kagyló
2 kg fekete kagyló (előételként 6 főre, főételként inkább csak 2 főre elegendő mennyiség)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem
kevés só
Elkészítés:
A kagylókat folyó hideg víz alatt megtisztítjuk, a szakáll-szerű növénymaradványokat rövid élű késsel eltávolítjuk. Amelyik kagyló sérült, vagy ekkor nyitva van, azt kidobjuk.
A legnagyobb lábosunkban közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk a felaprított hagymát és fokhagymát, enyhén sózzuk, majd néhány perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a bort, további 1-2 percig forraljuk, majd a lábasba tesszük a kagylókat. 7-8 percig főzzük, közben egyszer finoman megrázzuk a lábast. Ha kész, ellenőrizzük, hogy mindegyik kagyló kinyílt-e – amelyik nem, azt kidobjuk. Végül megszórjuk az ételt nagyobb darabokra aprított petrezselyemmel.
Tálaláskor több lehetőségünk is van: pirított bagettel lehet tunkolni a boros szószt, a klasszikus belga változatban sült krumplit adnak a kagyló mellé, de egy tányér megborsozott főtt spagettivel (és persze a megbontott üveg fehérbor maradékával) is csoda.