Több fát és madarat – de hogyan?

2019. augusztus 22.
Hogy a klímaváltozásokkal járó jelenségeken enyhítsünk valamennyire, a házunk kertjében, vagy akár a belvárosi lakásunk erkélyén is sokat tehetünk a cél érdekében. Aszalós Réka erdő-ökológus munkáját a szeptemberi számunkban mutattuk be, most pedig tippeket kértünk tőle a madár-, lepke- és rovarbarát kertek kialakításához, és az őshonos fafajták ültetéséhez.

Mitől lesz madárbarát a kertünk?

Téli etetés – Az összes teendő közül ez a legfontosabb: egy otthoni vagy irodai balkonon, illetve a saját kertünkben is meg lehet oldani a madarak etetését november és március között, tavasztól őszig pedig abba kell hagyni. A madáretetőbe napraforgómagot és cinkegolyót tehetünk, amit a verebek és a cinkék látogatnak a leggyakrabban, a feketerigóknak pedig almadarabokat lehet kiszórni, mert ők nem szeretnek annyira felszállni az etetőbe, hanem inkább a bokrok alján kutakodnak.

http://www.mme.hu/madarbarat_kert_program

Madárodúk kirakása – Sok különböző fajtája beszerezhető az odúknak, érdemes ezeket szaküzletekben megvenni. Madárodúkban fészkelnek az odúlakó madarak, mit például a cinegefajok, a csúszka, a mezei és házi veréb, légykapók és még sok más madárfaj. Mivel az öreg fák hiányában gyakran hiányzik a természetes odú, hacsak nem alkalmazunk mesterséges odúkat, az odúköltő madarak többsége eltűnik a területről.

http://www.mme.hu/binary_uploads/4_napi_madarvedelem/odutipus_tablazat.pdf

Nyári itatás – Nyáron a kerti csap alá mindig rakjunk ki egy tálat, és lehetőség szerint gyakran frissítsük a vizét, hogy a szúnyoglárvák ne tudjanak kikelni. Észre fogjuk venni, hogy a madarak hamarosan megjelennek és rendszeresen fürdenek, illetve isznak a vízből a nagy melegben. Ha ezt a három dolgot következetesen alkalmazzuk, sokkal több madár lesz a környezetünkben.

Mitől lesz lepke- és rovarbarát a kertünk?

Ahhoz, hogy ezt könnyebben elérjük, sok illatos, magas nektártartalmú virágot kell ültetnünk a kertünkbe, de akár a balkonon is megtehetjük ugyanezt. Ilyen a levendula, a bársonyvirág, a hortenzia, kasvirág, vagy a vadrózsa. Bokrokból a nyári orgona, a virágzó fagyal ideális, ezeket nagyon szeretik a fecskefarkú illetve a kardoslepkék, amelyek a pillangófélék családjába tartoznak és nektárral táplálkoznak.

Idetartozik az összes gyümölcsfa, a hársfa, a berkenyék, melyeknek a beporzói elsősorban a méhek és darazsak. Ha nem félnek tőle, akár darázsgarázst is készíthetnek a vállalkozókedvűek.

https://www.mme.hu/darazsgarazs_keszites

Hogy mennyire érdekeltek vagyunk a beporzók megtartásában, azt az az egyszerű tény bizonyítja, hogy nélkülük az ételeink egy része is eltűnne a boltok polcairól, elsősorban a gyümölcseink és zöldségeink. Ez csak egy teoretikus feltevés, de meglehet, hogy az egész ökoszisztémánk összeomlana.

Őshonos fák

A klímaváltozás és az üvegházhatás során keletkezett szén-dioxid megkötése miatt is egyre több fát kellene ültetnünk. Az idei nyár hosszan tartó kánikulája is azt mutatja, hogy a jövőben maradni fognak a nagy melegek, és hogy elviselhetőbbé tegyük a környezetünket, több zöldre, több fára lesz szükségünk. A legjobb, ha az őshonos fajtákban gondolkozunk, amelyek mind lombos, árnyas fák: a juhar-, és a hársfafajok (kiváló méhlegelő), a tölgyfajok, a bükk, a gyertyán, a szilfafajok igazi mély árnyékot adnak. Az Egyesült Államokban több államban hagyományosan hatalmas fák árnyékolják a kerteket. A főváros budai oldala, mint például Pasarét és környéke, jó példa az igazi nagy lombos fás kertekre, ahol a fák nemcsak árnyékolnak és élőhelyet adnak sok állatnak, hanem odút lehet rájuk rakni, rászállnak a madarak, tavasszal pedig virágozásukkal a beporzókat is segítik,  mint a hárs, vagy berkenye. A hazai fafajtákat elsősorban erdészeti csemetekertekben lehet a legkönnyebben beszerezni.

Fotó: Kurucz Árpád, Getty Images