Több fát és madarat – de hogyan?

2019. augusztus 22. |

Hogy a klímaváltozásokkal járó jelenségeken enyhítsünk valamennyire, a házunk kertjében, vagy akár a belvárosi lakásunk erkélyén is sokat tehetünk a cél érdekében. Aszalós Réka erdő-ökológus munkáját a szeptemberi számunkban mutattuk be, most pedig tippeket kértünk tőle a madár-, lepke- és rovarbarát kertek kialakításához, és az őshonos fafajták ültetéséhez.

Mitől lesz madárbarát a kertünk?

Téli etetés – Az összes teendő közül ez a legfontosabb: egy otthoni vagy irodai balkonon, illetve a saját kertünkben is meg lehet oldani a madarak etetését november és március között, tavasztól őszig pedig abba kell hagyni. A madáretetőbe napraforgómagot és cinkegolyót tehetünk, amit a verebek és a cinkék látogatnak a leggyakrabban, a feketerigóknak pedig almadarabokat lehet kiszórni, mert ők nem szeretnek annyira felszállni az etetőbe, hanem inkább a bokrok alján kutakodnak.

http://www.mme.hu/madarbarat_kert_program

Madárodúk kirakása – Sok különböző fajtája beszerezhető az odúknak, érdemes ezeket szaküzletekben megvenni. Madárodúkban fészkelnek az odúlakó madarak, mit például a cinegefajok, a csúszka, a mezei és házi veréb, légykapók és még sok más madárfaj. Mivel az öreg fák hiányában gyakran hiányzik a természetes odú, hacsak nem alkalmazunk mesterséges odúkat, az odúköltő madarak többsége eltűnik a területről.

http://www.mme.hu/binary_uploads/4_napi_madarvedelem/odutipus_tablazat.pdf

Nyári itatás – Nyáron a kerti csap alá mindig rakjunk ki egy tálat, és lehetőség szerint gyakran frissítsük a vizét, hogy a szúnyoglárvák ne tudjanak kikelni. Észre fogjuk venni, hogy a madarak hamarosan megjelennek és rendszeresen fürdenek, illetve isznak a vízből a nagy melegben. Ha ezt a három dolgot következetesen alkalmazzuk, sokkal több madár lesz a környezetünkben.

Mitől lesz lepke- és rovarbarát a kertünk?

Ahhoz, hogy ezt könnyebben elérjük, sok illatos, magas nektártartalmú virágot kell ültetnünk a kertünkbe, de akár a balkonon is megtehetjük ugyanezt. Ilyen a levendula, a bársonyvirág, a hortenzia, kasvirág, vagy a vadrózsa. Bokrokból a nyári orgona, a virágzó fagyal ideális, ezeket nagyon szeretik a fecskefarkú illetve a kardoslepkék, amelyek a pillangófélék családjába tartoznak és nektárral táplálkoznak.

Idetartozik az összes gyümölcsfa, a hársfa, a berkenyék, melyeknek a beporzói elsősorban a méhek és darazsak. Ha nem félnek tőle, akár darázsgarázst is készíthetnek a vállalkozókedvűek.

https://www.mme.hu/darazsgarazs_keszites

Hogy mennyire érdekeltek vagyunk a beporzók megtartásában, azt az az egyszerű tény bizonyítja, hogy nélkülük az ételeink egy része is eltűnne a boltok polcairól, elsősorban a gyümölcseink és zöldségeink. Ez csak egy teoretikus feltevés, de meglehet, hogy az egész ökoszisztémánk összeomlana.

Őshonos fák

A klímaváltozás és az üvegházhatás során keletkezett szén-dioxid megkötése miatt is egyre több fát kellene ültetnünk. Az idei nyár hosszan tartó kánikulája is azt mutatja, hogy a jövőben maradni fognak a nagy melegek, és hogy elviselhetőbbé tegyük a környezetünket, több zöldre, több fára lesz szükségünk. A legjobb, ha az őshonos fajtákban gondolkozunk, amelyek mind lombos, árnyas fák: a juhar-, és a hársfafajok (kiváló méhlegelő), a tölgyfajok, a bükk, a gyertyán, a szilfafajok igazi mély árnyékot adnak. Az Egyesült Államokban több államban hagyományosan hatalmas fák árnyékolják a kerteket. A főváros budai oldala, mint például Pasarét és környéke, jó példa az igazi nagy lombos fás kertekre, ahol a fák nemcsak árnyékolnak és élőhelyet adnak sok állatnak, hanem odút lehet rájuk rakni, rászállnak a madarak, tavasszal pedig virágozásukkal a beporzókat is segítik,  mint a hárs, vagy berkenye. A hazai fafajtákat elsősorban erdészeti csemetekertekben lehet a legkönnyebben beszerezni.

Fotó: Kurucz Árpád, Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?