Műveltségi kvíz: ha 6 jó válaszunk megvan, a legokosabb 3 százalékba tartozunk!

2024. szeptember 13.
Tegyük próbára a tudásunkat az újabb villámgyors műveltségi kvízzel. Elvileg könnyű dolgunk lesz, hiszen minden kérdésre tanultuk a választ. De vajon emlékszünk még rá? Hány kérdésre adunk végül helyes választ?
Műveltségi kvíz
  • A műveltségi kvíz kérdéseire alapvetően könnyű válaszolnunk, hiszen az iskolában mindről hallottunk már.
  • Vajon sikerül megválaszolnunk legalább hat kérdést a műveltségi kvízben?
  • Csak nagyon kevesen érnek el legalább 6 pontot ezen a műveltségi kvízen!

Egy újabb műveltségi kvíz, amivel tesztelhetjük, mennyire emlékszünk még az iskolában tanultakra. Alapvető tényekre kérdezünk rá a kvízben, de vajon a válaszokat tudjuk még? Persze azt nem ígérjük, hogy nem lesz egyetlen becsapós kérdés sem a tíz között! 

Mennyi idő alatt felejtjük el az iskolában tanultakat?

Tudtuk, hogy létezik a felejtés görbéje nevű fogalom? Ezt Hermann Ebbinghaus német pszichológus írta le az 1880-as években a kutatásai alapján. Eszerint az információk már rögtön az első 24 órában jelentősen elfelejtődnek, ha nem ismételjük vagy gyakoroljuk az elsajátított tudást. 

Az elfelejtés görbéje szerint az alábbiak szerint alakul, hogy például az iskolai tananyagot milyen gyorsan felejtjük el (és aztán fel tudjuk-e idézni egy műveltségi kvízben például):

  • az információ mintegy 50 százalékát elfelejtjük 1 nap után,
  • 1 hét után akár 70-80 százalékot,
  • 1 hónap után a részletek még nagyobb része a feledés homályába kerül.

Viszont, ha az anyagot rendszeresen ismételjük, a felejtés mértéke jelentősen csökken, és tartósabbá válik a tudás. Tehát ha bizonyos dolgok gyakrabban előkerültek az iskolában, akkor a műveltségi kvízben is nagyobb eséllyel hívjuk elő, mi volt a helyes válasz.

Emellett az is szerepet játszik, hogy mennyire gyakorlati vagy elméleti volt a tananyag, és mennyire alkalmaztuk azt az iskolán kívüli életben. Azokat a dolgokat, amelyeket a mindennapi életben hasznosítunk, sokkal tovább megjegyezzük.

Töltsük ki a műveltségi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a műveltségi kvízzel. Tíz kérdést kapunk, melyek mindegyike előfordult az iskolában is. Három lehetőség közül kell mindegyiknél kiválasztanunk a helyes választ. Vajon hány pontot érünk el a műveltségi kvízen?

Hány jó válaszunk lesz a műveltségi villámkérdéseken?

Műveltségi kvíz

Villámgyorsan megnézhetjük, vajon mennyire vág az eszünk! Válaszoljunk a műveltségi kvíz mind a tíz kérdésre! De mennyi lesz a jó válasz?

Fotó: Unsplash, Getty Images